Προετοιμασμένοι για το ενδεχόμενο αποτυχίας του διαλόγου που βρίσκεται σε εξέλιξη για την επίλυση του Κυπριακού θα πρέπει να είναι και οι δύο εμπλεκόμενες πλευρές, σημειώνει ο Αλεξάντερ Ντάουνερ, ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό.

«Αυτή η εξέλιξη πρέπει να ληφθεί υπόψη και να προβληματίσει όλους», υπογράμμισε ο κ. Ντάουνερ κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με εκπροσώπους των δήμων, των κοινοτήτων και των προσφυγικών σωματείων της Επαρχίας Κερύνειας.

Στη συνάντηση έγινε εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων πάνω στις βασικές αρχές λύσης του Κυπριακού, όπως θέματα ασφάλειας, περιουσίας, εγκατάστασης, εποίκων, καταστροφής της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άλλα.

«Από τον κ. Ντάουνερ αναγνωρίστηκε το γεγονός ότι αυτά τα θέματα εγείρονται από εκπροσώπους του προσφυγικού κόσμου, οι οποίοι με τον πιο αυθεντικό τρόπο μεταφέρουν τις έγνοιες και τις ανησυχίες τους για τις σωστές παραμέτρους, που πρέπει να περιέχονται σε μια προτεινόμενη λύση για το εθνικό μας θέμα», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Από τους εκπροσώπους των Κερυνειωτών δόθηκε ξεκάθαρο το μήνυμα ότι αυτό που ενδιαφέρει τον προσφυγικό κόσμο και τον Κυπριακό Ελληνισμό στο σύνολό του, είναι «η λύση, που θα εξευρεθεί, να μπορεί να είναι πρακτικά βιώσιμη και λειτουργική, δίκαιη, να βασίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ για την Κύπρο, να μπορεί να αντέξει στον χρόνο και να εξασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των κατοίκων της Κύπρου».