Υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση σκοπεύει να ψηφίσει στο δημοψήφισμα η πλειοψηφία των επιχειρηματιών της Βρετανίας, σύμφωνα με μια έρευνα μεταξύ 672 ιδιοκτητών επιχειρήσεων που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον θα διεξαγάγει το δημοψήφισμα στις 23 Ιουνίου και έχει πει ότι ο ίδιος θα υποστηρίξει την παραμονή στην ΕΕ. Την Παρασκευή πέτυχε μια συμφωνία για μεταρρυθμίσεις της Ε.Ε., οι οποίες είπε ότι θα δώσουν στη χώρα του ειδικό καθεστώς στην Ένωση.

Η έρευνα από το Ινστιτούτο Διευθυντών (IoD), μια οργάνωση υποστήριξης των συμφερόντων επιχειρήσεων όλων των μεγεθών, συμπέρανε ότι το 60% των μελών της οργάνωσης θα ψήφιζαν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ. Οι 31% είπαν ότι θα προτιμούσαν να αποχωρήσει η χώρα, ενώ 9% ήταν αναποφάσιστοι.

Ενώ η βρετανική κοινή γνώμη είναι διχασμένη για την παραμονή ή όχι της χώρας στην ΕΕ, οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων θεωρείται ότι επηρεάζουν σημαντικά όσους Βρετανούς παραμένουν αναποφάσιστοι και ανησυχούν κυρίως για τις επιπτώσεις του δημοψηφίσματος στις δουλειές τους.

Επίπλέον η έρευνα έδειξε ότι 54% όσων απάντησαν είχαν συζητήσει ήδη σε ανώτατο διοικητικό επίπεδο για τις πιθανές επιπτώσεις του δημοψηφίσματος, αλλά ότι λίγοι έδωσαν ιδιαίτερο βάρος στη συμφωνία που διαπραγματεύτηκε ο Κάμερον στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα.

Ερωτηθέντες για την σημασία της συμφωνίας για τις επιχειρήσεις το 54% απάντησαν ότι δεν θα τις επηρεάσει, 34% θεώρησαν ότι θα είναι «αρκετά ωφέλιμη» ή «πολύ ωφέλιμη» και 10% είπαν ήταν κακή συμφωνία.