Ομάδα οχτώ ή εννιά ειδικών, προερχόμενοι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναμένονται στην Κύπρο για να παράσχουν τεχνική βοήθεια στις κυπριακές αρχές σχετικά με τις ζημιές που υπέστη ο ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός στο Βασιλικό, μετά από την έκρηξη στη ναυτική βάση.

Η επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, Ανδρούλλα Καμιναρά, είπε ότι ένας εμπειρογνώμονας της Επιτροπής βρίσκεται ήδη στην Κύπρο, ενώ η υπόλοιπη ομάδα αναμένεται να φτάσει την Κυριακή ή τη Δευτέρα, το αργότερο.

Η κ. Καμιναρά πρόσθεσε ότι οι εμπειρογνώμονες ειδικεύονται σε θέματα εκτίμησης ζημιών, υγείας, ασφάλειας, καθώς και στην οικονομική αξιολόγηση των συνεπειών του συμβάντος.

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο είπε ότι η αποστολή εμπειρογνωμόνων έγινε έπειτα από την ενεργοποίηση του «Κέντρου Παρακολούθησης και Πληροφοριών» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετά από αίτημα των κυπριακών αρχών για παροχή τεχνογνωσίας και τεχνικής υποστήριξης.

Οι εμπειρογνώμονες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη φτάνουν στην Κύπρο, αλλά το αίτημα για τεχνική υποστήριξη είναι στη διαδικασία της αξιολόγησης, είπε η κ. Καμιναρά.

Πρόσθεσε ότι αύριο θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη με συμμετέχοντες από όλα τα κράτη μέλη με σκοπό τον συντονισμό του μηχανισμού παροχής βοήθειας.