Ευελιξία στην εφαρμογή των δημοσιονομικών κανόνων για τις χώρες της ΕΕ που φιλοξενούν πρόσφυγες ζητούν οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση που εξέδωσαν από τις Βρυξέλλες.

Το θέμα συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε σήμερα στο Παρίσι ο πρόεδρος των Σοσιαλιστών Τζιάνι Πιτέλα με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Ο Τζ. Πιτέλα μετέφερε στον Γάλλο Πρόεδρο τη θέση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, υποστηρίζοντας ότι τα έξοδα που συνδέονται με τη φιλοξενία των προσφύγων δεν θα πρέπει να ληφθούν υπόψη στον υπολογισμό των δημοσιονομικών ελλειμμάτων στους προϋπολογισμούς για το 2016. Σύμφωνα με την ανακοίνωση των Σοσιαλιστών, ο Πρόεδρος Ολάντ «εμφανίστηκε θετικός να εφαρμοστεί ευελιξία σε αυτό το ζήτημα».

Εξάλλου, οι δύο άνδρες συμφώνησαν στον σημαντικό ρόλο που έχει να διαδραματίσει η Τουρκία στο προσφυγικό και ειδικότερα στον έλεγχο της εισροής των προσφύγων στην Ευρώπη. Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι η υποστήριξη της Ευρώπης δεν είναι «λευκή επιταγή» και πως η Τουρκία πρέπει να συνεχίσει να σημειώνει πρόοδο προς την κατεύθυνση της δημοκρατίας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.