Οι εκπρόσωποι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να επιστρέψουν από Σεπτέμβρη μιας και δεν κατέληξαν σε συμφωνία με την κυβέρνηση της Ουγγαρίας. Οι συζητήσεις αφορούσαν στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της χώρας με στόχο τη μείωση των ελλειμμάτων. Την ίδια στιγμή σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC ο υπουργός Οικονομίας της Ουγγαρίας, Γκέργκι Ματόλτσι, δήλωνε σίγουρος ότι το Σεπτέμβριο θα καταλήξουν σε συμφωνία.

Ο υπουργός επέμεινε επίσης ότι πρόκειται απλώς για μία αναστολή των διαπραγματεύσεων μεταξύ ΔΝΤ, Ε.Ε. και Ουγγαρίας, προσθέτοντας ότι δεν μπορούμε να μιλήσουμε για «αποτυχία των διαπραγματεύσεων».

Η κυβέρνηση του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν έχει κίνητρα για να διατηρήσει το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 3,8% του ΑΕΠ για το 2010 και να το μειώσει στο 3% την επόμενη χρονιά, υπογράμμισε ο υπουργός.

Όσο για τους λόγους που οδήγησαν το ΔΝΤ και την Ε.Ε. να παγώσει το πρόγραμμα στήριξης των 20 δισ. ευρώ, που συμφωνήθηκε το 2008 και που λήγει τον Οκτώβριο, ο Ματόλτσι δήλωσε ότι οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ και της Ε.Ε. εκτιμούν ότι είναι ιδιαίτερα αυξημένος ο φόρος που προβλέπει η Ουγγαρία για τις τράπεζες. Ο φόρος αυτός θα αποφέρει στα ταμεία της χώρας, σύμφωνα με τη Βουδαπέστη, 650 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τον Ματόλτσι, η μοναδική εναλλακτική λύση, αν δεν υιοθετηθεί αυτός ο φόρος, είναι να επιβληθεί μία σειρά νέων μέτρων λιτότητας που ο λαός θα απορρίψει.