Με τους αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και στο διαστημικό σκάφος Endeavour επικοινώνησε σήμερα μέσω βίντεο ο πάπας Βενέδικτος ο 16ος, επαινώντας τους για το κουράγιο και την πειθαρχία τους.

Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας τους, που διήρκεσε 20 λεπτά, ο ποντίφικας ενδιαφέρθηκε να πληροφορηθεί για την υγεία της συζύγου του διοικητή του Endeavour, Μαρκ Κέλι, της Γκαμπριέλ Γκίφορντς, η οποία αναρρώνει μετά από δολοφονική απόπειρα που δέχτηκε τον Ιανουάριο.

Στη διάρκεια της επικοινωνίας συζητήθηκε επίσης το πώς η τεχνολογία του διαστήματος μπορεί να συνδράμει στην ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων στη Γη.

«Νομίζω ότι είναι προφανές πώς ζούμε όλοι μαζί στη Γη και πόσο άσχημο είναι το γεγονός ότι σκοτώνουμε ο ένας τον άλλο» είπε ο ποντίφικας. Από την πλευρά του ο Μαρκ Κέλι απάντησε: «Αν μπορούσε να υιοθετηθεί η τεχνολογία του διαστήματος σε μεγαλύτερο βαθμό και στη Γη, ίσως μπορούσαμε να περιορίσουμε τη βία».

Αυτή είναι η πρώτη φορά που προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας έχει επικοινωνία με το πλήρωμα διαστημοπλοίου στη διάρκεια αποστολής.