Toν Ιταλό κεντρικό τραπεζίτη Μάριο Ντράγκι θεωρεί ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί στην κούρσα για τη διαδοχή του Ζαν Κλοντ Τρισέ στη διοίκηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές τις οποίες επικαλείται το Bloomberg.

O γάλλος πρόεδρος ενδέχεται να γνωστοποιήσει την προτίμησή του για την υποψηφιότητα του Ιταλού κεντρικού τραπεζίτη στην αυριανή συνάντησή του με τον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι στη Ρώμη. Όπως σημειώνουν αναλυτές, το μόνο εμπόδιο, το οποίο θα μπορούσε να σταθεί στο δρόμο του Ντράγκι, είναι η θητεία του στη Goldman Sachs

Ο κ. Ντράγκι είχε διατελέσει την περίοδο 2002-2006 γενικός διευθυντής της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, η οποία έχει βρεθεί μεταξύ άλλων στο στόχαστρο ευρωπαϊκών και αμερικανικών αρχών για το swap με το οποίο είχε βοηθήσει την Ελλάδα να αποκρύψει το πραγματικό ύψος του χρέους της.

Αν και το ελληνικό swap είχε λάβει χώρα το 2001 και ήταν νόμιμο βάσει της τότε νομοθεσίας, φαίνεται να χρησιμοποιείται ως «όπλο» στα χέρια όσων δεν θέλουν να παραδεχθούν ότι η εθνικότητα ή οι θέσεις του Ντράγκι για τη νομισματική πολιτική είναι ο λόγος, που δεν βλέπουν θετικά την υποψηφιότητά του.

’λλοι υποψήφιοι για το τιμόνι της ΕΚΤ είναι ο Κλάους Ρέγκλιν, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), και ο Γιούργκεν Σταρκ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ.