Ο Γιούρκι Κατάινεν μπορεί να είναι μόλις 39 ετών και η εμφάνισή του να είναι ιδιαίτερα νεανική, αλλά η παρουσία του στην πολιτική σκηνή είναι έντονη, αφού είναι πλέον ο νέος πρωθυπουργός της Φινλανδίας, μετά τη νίκη του κόμματός του στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές.

Ο 39χρονος έχει μπει από νωρίς στα δύσκολα, αφού σε ηλικία 33 ετών ανέλαβε την ηγεσία της Εθνικής Συμμαχίας και έγινε υπουργός Οικονομικών, καταλαμβάνοντας προνομιακή θέση στην εθνική και διεθνή πολιτική σκηνή. Μάλιστα η εφημερίδα «Financial Times» τον ανακήρυξε τον καλύτερο υπουργό Οικονομικών για το 2008.

Οι συνεργάτες του εκτιμούν στον Γιούρκι Κατάινεν την ικανότητά του να δημιουργεί «καλή ατμόσφαιρα, να δίνει ελπίδα στους ανθρώπους», ενώ τον θαυμάζουν για την ηγετική του ικανότητά του στην κατανομή των αρμοδιοτήτων και των ευθυνών.

Απέναντι στην άνοδο του λαϊκισμού, προτίμησε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας να διατηρήσει έναν πολιτικό λόγο υπεύθυνο και ρεαλιστικό, με κίνδυνο να εμφανισθεί ως υπερβολικά διανοούμενος ή να μην γίνεται κατανοητός.

Ο νεαρός ηγέτης με τα μακρόστενα γυαλάκια και τη χωρίστρα στο πλάι, θεωρείται χαρισματικός πολιτικός, που έχει ήδη σημαντική πολιτική εμπειρία.