Ο αναγνωρισμένος από τη διεθνή κοινότητα πρόεδρος της Ακτής του Ελεφαντοστού, Αλασάν Ουαταρά, που φέρεται να είχε κερδίσει τις καθυστερημένες εκλογές που έγιναν τον Νοέμβριο του 2010, ανήγγειλε σε διάγγελμά του ότι οι πιστές στον ίδιο «Νέες δημοκρατικές δυνάμεις» βρίσκονται σήμερα σε μικρή απόσταση από την πρωτεύουσα, το Αμπιτζάν. Παράλληλα, προσκάλεσε τις πιστές στον έγκλειστο στο προεδρικό μέγαρο Λοράν Γκμπαγκμπό «Δυνάμεις ασφάλειας κι άμυνας» να συνταχθούν μαζί με τον Ουαταρά, ώστε να μην υποφέρουν κι άλλο.

Γαλλία, Βέλγιο και ΗΠΑ έχουν ήδη δεχθεί στο έδαφός τους πρεσβευτές του Ουαταρά

Το διάγγελμα του Ουαταρά έγινε αφού ο αρχηγός των «Δυνάμεων ασφάλειας κι άμυνας» διαδόθηκε ότι ζήτησε κι έλαβε προστασία στην πρεσβεία της Νότιας Αφρικής στο Αμπιτζάν.

Σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές, ο Γκμπαγκμπό απλά κερδίζει λίγο χρόνο, αρνούμενος να συμμορφωθεί με το κάλεσμα του Ουαταρά να παραδώσει με τρόπο ειρηνικό την εξουσία, που κατέχει παράνομα.

Ένας μεγάλος αριθμός πόλεων, που βρίσκονται ακριβώς πάνω στην οδική αρτηρία προς το Αμπιτζάν, έχουν πλέον περάσει υπό τον έλεγχο του Ουαταρά.

Ο Ουαταρά διαθέτει, μετά από τη χθεσινή νύχτα, και το εμπορικό λιμάνι Σαν Πεντρό, από τα γνωστότερα στον κόσμο, ώστε να εξάγει κακάο, το βασικό εξαγώγιμο προϊόν της δυτικοαφρικανικής χώρας.