Τη θεωρία πως η ζωή στη Γη προήλθε από… αρειανά μικρόβια προσπαθούν να επιβεβαιώσουν επιστήμονες από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης (ΜΙΤ).

Για να καταφέρουν να επαληθεύσουν τα λεγόμενά τους, οι ειδικοί αποφάσισαν να επιστρατεύσουν την επιστήμη της εγκληματολογίας και στη… διαστημική έρευνα!

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, σκοπεύουν να εξετάσουν το DNA και το RNA μικροβίων στην επιφάνεια του «κόκκινου πλανήτη», εάν φυσικά αυτά υπάρχουν.

Στόχος τους να εξακριβώσουν το κατά πόσον τα μικρόβια αυτά διαθέτουν κοινή γενετική αρχή με εμάς. Η προσπάθειά τους αυτή, εάν τελικά ευοδωθεί, ενδεχομένως να δώσει μια απάντηση σχετικά με το αν η θεωρία της πανσπερμίας ισχύει ή όχι.

Σύμφωνα με τη θεωρία αυτή, η ζωή στη Γη προέρχεται ουσιαστικά από τον Άρη και μεταφέρθηκε στον πλανήτη μας με τη βοήθεια κάποιου αστεροειδούς ή μετεωρίτη, ο οποίος κατέπεσε στην επιφάνειά του.

Η επιστημονική ομάδα του ΜΙΤ επιθυμεί να κατασκευάσει ένα ειδικό όργανο, το οποίο θα στείλει στον Άρη, με σκοπό να σαρώνει την επιφάνειά του για στοιχεία σχετικά με τη βιολογία των οργανισμών.

Παρά το γεγονός ότι διάφορα σκάφη έχουν κατά καιρούς «πατήσει» στο γειτονικό μας πλανήτη, τέτοιου είδους εγχείρημα δεν έχει προηγούμενο. Μοναδική εξαίρεση μια τολμηρή προσπάθεια του 1976, από την οποία όμως η επιστημονική κοινότατα αποκόμισε διφορούμενα στοιχεία.

Τα μέλη της ομάδας βασίζονται εν μέρει και στο γεγονός ότι σχετικά πειράμτα που έχουν πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ απέδειξαν ότι κάποια μικρόβια θα μπορούσαν να επιζήσουν από ένα τέτοιο ταξίδι, από τον Άρη στη Γη, με τη βοήθεια ενός μετεωρίτη.