Η Al Shabab είναι η σομαλική μαχητική ομάδα που είναι υπεύθυνη για τις εκρήξεις την Κυριακή στην Ουγκάντα που στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 74 άτομα. Η Al Shabab έχει δηλώσει την υποταγή της στην Αλ Κάιντα και τον ηγέτη της Οσάμα Μπιν Λάντεν, ενώ υπάρχουν και ιδεολογικές ομοιότητες μεταξύ των δύο ομάδων.

Η ομάδα επιδιώκει να αντικαταστήσει τη κυβέρνηση της Σομαλίας με ένα ισλαμικό κράτος. Στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχό της έχει επιβάλλει αυστηρά τον ισλαμικό νόμο.

Η Al Shabab έχει πραγματοποιήσει αρκετές επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον της ειρηνευτικής δύναμης στη Σομαλία τα τελευταία χρόνια. Οι επιθέσεις όμως της Κυριακής ήταν οι πρώτες που έκανε έξω από έδαφος της Σομαλίας .

Εκπρόσωπος της ομάδας δήλωσε χτες στη Σομαλία ότι ευχαριστούν πολύ τους Μουτζαχεντίν και ότι θέλουν να στείλουν μήνυμα στην Ουγκάντα και το Μπουρούντι ότι αν δεν αποσύρουν τα στρατεύματα τους από τη Σομαλία οι επιθέσεις θα συνεχιστούν. Η Ουγκάντα και το Μπουρούντι έχουν ειρηνευτικό σώμα στη περιοχή της Σομαλίας για να βοηθήσουν στη σταθεροποίηση της κατάστασης. Ο επίτροπος της Αφρικανικής Ένωσης δήλωσε: «Οι επιθέσεις αποδεικνύουν ότι οι τρομοκράτες μπορεί να χτυπήσει οπουδήποτε, στην Αφρική».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες δυτικές χώρες όρισαν την Al Shabab ως τρομοκρατική ομάδα και Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι η Σομαλία έχει πρόσφορο έδαφος για τρομοκράτες λόγω της αστάθειας και της έλλειψης μιας ισχυρής κεντρικής κυβέρνησης.