Ο στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέας, ο νέος διοικητής των δυνάμεων των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, αντιμετώπισε έντονες αντιδράσεις από τον πρόεδρο του Αφγανιστάν Χάμιντ Καρζάι όταν του εξέθεσε το σχέδιο να δοθεί βοήθεια σε χωριά ώστε οι κάτοικοί τους να πολεμήσουν μόνοι τους εναντίον των Ταλιμπάν.

Το δημοσίευμα της The Washington Post ανέφερε ότι η ατμόσφαιρα στην διάρκεια της πρώτης συνάντησης του στρατηγού με τον πρόεδρο ήταν τεταμένη, καθώς ο Καρζάι εξέφρασε ξανά τις ενστάσεις του όσον αφορά το σχέδιο.

Η ιδέα της «επιστράτευσης των χωρικών» για προγράμματα… άμυνας αποτελεί σημαντικό συστατικό της νέας στρατηγικής ασφαλείας των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και η στάση του Καρζάι αποτελεί σοβαρή… πρόκληση για τον Πετρέας.

Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι θέλουν το πρόγραμμα να επεκταθεί σε περίπου 25 τοποθεσίες στο Αφγανιστάν κι ελπίζουν να πείσουν τον Καρζάι να συναινέσει όμως το ζήτημα χαρακτηρίζεται λεπτό για πολλούς, ανάμεσά τους και τον πρόεδρο του Αφγανιστάν, καθώς υπάρχουν φόβοι πως το Αφγανιστάν θα ολισθήσει περισσότερο στην κυριαρχία των πολέμαρχων και των ενόπλων ομάδων εκτός ελέγχου.