H ελληνική αποστολή, με επικεφαλής τον Καθηγητή του Τμήματος Φυσικής του Α.Π.Θ., Γιάννη Σειραδάκη, θα συμμετάσχει σε αστρονομικά πειράματα και παρατηρήσεις της ολικής έκλειψης Ηλίου, στο Νησί του Πάσχα.

Η ελληνική αποστολή έφτασε στο Νησί του Πάσχα και εγκατέστησε τις πειραματικές διατάξεις με τις οποίες θα πραγματοποιήσει φασματοσκοπικές μετρήσεις του ιονισμένου σιδήρου (FeX και FeXIV), του Μαγνησίου (Mg) και του Υδρογόνου στην ατμόσφαιρα του Ήλιου.

Στο Νησί του Πάσχα έχουν φτάσει, επίσης, μία Αμερικανική και μία Ινδική αποστολή. Στο μικρό νησί του Νοτίου Ειρηνικού έχουν καταφθάσει επίσης μερικές χιλιάδες τουρίστες και θαυμαστές εκλείψεων με την παρουσία των οποίων, κατά τις επόμενες τρεις ημέρες, ο πληθυσμός του νησιού θα υπερδιπλασιαστεί.

Η έκλειψη θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 11 Ιουλίου, λίγο μετά τις 11 το βράδυ ώρα Ελλάδας και θα είναι η τελευταία ολική έκλειψη Ηλίου μέχρι το Νοέμβριο του 2012. Εκείνη την ημέρα θα συντελεστεί απόκρυψη φωτός από τη Σελήνη για 4 λεπτά και 40 δευτερόλεπτα.