Σκληρός ξυλοδαρμός από αστυνομικούς, όπως καταγγέλλει η ΜΚΟ Κινέζοι Υπερασπιστές των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ακολούθησε τη δημοσιοποίηση από τον δικηγόρο Τσεν Γκουανγκτσένγκ, σε βίντεο που γυρίστηκε κρυφά, των συνθηκών του κατ΄οίκον περιορισμού του.

Ο Τσεν Γκουανγκτσένγκ, αυτοδίδακτος δικηγόρος και τυφλός από παιδί, ξυλοκοπήθηκε άγρια από τους αστυνομικούς, που εξοργίσθηκαν από το ότι ο κρατούμενός τους κατόρθωσε να βγάλει από την κατοικία του και να δώσει στη δημοσιότητα την βιντεοταινία, παρά τη συνεχή παρακολούθησή του.

Στην βιντεοταινία που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από τη μη κυβερνητική οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων China Aid Association και έχει αναρτηθεί στο Ίντερνετ, ο Τσεν Γκουανγκτσένγκ καταγγέλλει «τις αλήτικες μεθόδους» που χρησιμοποιούνται εναντίον του ίδιου και της οικογένειάς του, που βρίσκονται υπό παρακολούθηση 24 ώρες το 24ωρο στην κατοικία τους στην επαρχία Σαντόνγκ, περικυκλωμένοι από φρουρούς.

Ο Τσεν, ο οποίος έχει επονομαστεί «ο ξυπόλυτος δικηγόρος», αφηγείται ότι τρεις ομάδες από 22 φρουρούς  εναλλάσσονται για να παρατηρούν και την παραμικρή κίνησή του, εμποδίζοντας οποιαδήποτε επαφή του με τον έξω κόσμο.

Στο βίντεο, ένας από τους φρουρούς αυτούς φαίνεται να κατασκοπεύει το εσωτερικό του σπιτιού. Το χωριό είναι γεμάτο βιντεοκάμερες, ενώ στην περιοχή έχει μπλοκαριστεί η επικοινωνία με κινητά τηλέφωνα.
 
Το ντοκουμέντο αποτελεί μαρτυρία για τις συνθήκες κατ΄οίκον περιορισμού που έχει επιβληθεί σε μεγάλο αριθμό κινέζων ακτιβιστών, όπως η σύζυγος του Λιου Σιαομπό Λιου Σια, οι οποίοι, αν και θεωρητικά είναι ελεύθεροι, παραμένουν απομονωμένοι και υπό συνεχή παρακολούθηση.