Τα σοβαρά λάθη και τις παραλείψεις στις εργασίες αποκατάστασης του εξωτερικού τοιχώματος της Αγίας Σοφίας διαπιστώνει η Επιτροπή Χωροταξίας της Κωνσταντινούπολης, που τονίζει ότι λόγω αυτών των λαθών «υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο λόγω της εργασίας να σαπίσουν πολλά ιστορικά μωσαϊκά που βρίσκονται εντός του μουσείου».

Η τουρκική εφημερίδα «Sabah» που αφιέρωσε σχεδόν ολόκληρη σελίδα για το θέμα έχει ως τίτλο «σαπίζει η Αγία Σοφία επειδή έξυσαν τους σοβάδες». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της τουρκικής εφημερίδας, στο έργο της ανάπλασης του ιστορικού αυτού ναού γίνονται πολλά λάθη, κυρίως με το ξύσιμο του σοβά στα εξωτερικά τοιχώματα του ναού.

Η Επιτροπή Χωροταξίας ήδη έχει ετοιμάσει έκθεση που υποστηρίζει ότι όσο τα τοιχώματα αυτά δεν επισκευαστούν άμεσα και δεν καλυφθούν, τότε «όλο το κτίριο θα είναι εκτεθειμένο σε εξωτερικές απειλές της φύσης και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα υποστεί ζημιές λόγω του νερού και της υγρασίας». Η «Sabah» γράφει ότι απειλούνται άμεσα σχεδόν όλες οι εικόνες με μωσαϊκά που βρίσκονται εντός του ναού και γι’αυτό το λόγο, με το δημοσίευμα καλεί τις Αρχές να παρέμβουν άμεσα για τη διάσωση της Αγίας Σοφίας.

Ο αρχιτέκτονας Σινάν Γκενίμ, που είναι μέλος της Επιτροπής που ετοίμασε την έθεση, δηλώνει: «Τέτοια κτίρια για να προστατευθούν πρέπει να έχουν σοβά στα εξωτερικά τοιχώματα. Ο σοβάς προστατεύει το κτίριο από τα υγρά και την υγρασία. Το ότι ξύνουν το σοβά σημαίνει πως θέτουν σε κίνδυνο το κτίριο γνωρίζοντας το τι μπορεί να συμβεί. Αυτοί οι άνθρωποι που ισχυρίζονται ότι είναι επιστήμονες δεν γνωρίζουν το «κατόρθωμά» τους. Οι σοβάδες που έξυσαν πρέπει να καλυφθούν άμεσα. Σε διαφορετική περίπτωση περιμένουν δύσκολες ημέρες την Αγία Σοφία».

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, η επιστημονική ομάδα που είχε συγκροτήσει η Διεύθυνση Βακουφίων πριν από έναν χρόνο είχε αποφασίσει την άμεση αναπαλαίωση της πρόσοψης της Αγίας Σοφίας και το ξύσιμο των σοβάδων του ναού με τη διαπίστωση πως χρειάζεται άμεση επισκευή του κτιρίου. Όμως κάποιες παραλείψεις της επιτροπής φαίνεται ότι ενδέχεται να προκαλέσουν μεγάλες ζημιές στην Αγία Σοφία.