«Η Γαλλία και η Γερμανία έχουν δηλώσει στο πλαίσιο του Eurogroup ότι η Πορτογαλία θα πρέπει να υποβάλει αίτημα για βοήθεια γρήγορα παρά αργά», σημείωσε ανώτερη πηγή της ευρωζώνης, προσθέτοντας ότι την ίδια άποψη εξέφρασαν επίσης η Φινλανδία και η Ολλανδία.

Όμως εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών ανέφερε πως: «Η Γερμανία δεν πιέζει κανέναν να αποδεχθεί ένα σχέδιο διάσωσης». Το ίδιο έκανε και ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης λέγοντας πως: «Δεν είναι στρατηγική της γερμανικής κυβέρνησης να αναγκάσει την Πορτογαλία να προσφύγει στο ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης».

Την ίδια στιγμή η μεγάλη πορτογαλική εφημερίδα Publico τάσσεται υπέρ όσων κρίνουν ότι η προσφυγή της Λισαβόνας σε ένα σχέδιο διάσωσης είναι αναπόφευκτη.

Η πηγή της διαρροής υποστήριξε πως «η πραγματική μάχη θα είναι η μάχη της Ισπανίας» δίνοντας έτσι το σχεδόν πολεμικό κλίμα που επικρατεί. Όσο για το ποσόν το οποίο θα χρειαστεί η διάσωση της Πορτογαλίας, αυτό θα κυμαίνεται «μεταξύ 60 και 80 δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά αυτό δεν είναι ακριβές, επειδή δεν γνωρίζουμε τις ανάγκες του πορτογαλικού τραπεζικού τομέα» συμπλήρωσε η πηγή της ευρωζώνης.