Όπως στη μόδα, έτσι και στη διακόσμηση σπιτιού τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν τεράστια επιρροή για το τι είναι τάση και τι όχι. To τελευταίο trend του TikTok ακούει στο όνομα «rich couch theory» και έχει διχάσει τους διακοσμητές που εκφράζουν ανάμεικτα συναισθήματα.

Κάποιοι θεωρούν ότι έχει κάποια λογική, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι μπορεί να εφαρμοστεί σε όλους τους χώρους και όχι μόνο στις… επαύλεις. Τι είναι λοιπόν το «rich couch theory» και πώς μπορείτε να εμπνευστείτε για τους δικούς σας χώρους;

Σε δημοσίευμά του, το Homes & Gardens έδωσε τον λόγο στον σχεδιαστή εσωτερικών χώρων, Liad Schwartz, ο οποίος εξήγησε πώς αυτή η θεωρία που γεννήθηκε στο TikTok (αλλά στην πραγματικότητα είναι ένα τρικ δεκαετιών), μπορεί να μας βοηθήσει να επανεξετάσουμε τη διακόσμηση του σαλονιού μας. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Τι είναι το rich couch theory

Σύμφωνα με τη θεωρία του TikTok, «αν η πλάτη του καναπέ αγγίζει τον τοίχο, τότε δεν είστε πλούσιοι. Οι καναπέδες των πλούσιων ανθρώπων δεν ακουμπάνε σε τοίχο». Η λογική είναι ότι οι πλούσιοι έχουν τεράστια σαλόνια, άρα δεν χρειάζεται να «κολλάνε» τους καναπέδες στους τοίχους για να κερδίσουν χώρο. Τους τοποθετούν στη μέση επιτρέποντας την κίνηση τόσο μπροστά όσο και πίσω από τον καναπέ.

Σαλόνι

Η θεωρία έγινε viral, αλλά έχει κάποια αξία; «Καταλαβαίνω από πού προέρχεται το “rich couch theory”. Είναι κάτι σαν σύμβολο πολυτέλειας», λέει ο Liad Schwartz. «Φανταστείτε να έχετε έναν καναπέ που δεν αγγίζει σε έναν τοίχο, αλλά έχει το δικό του χώρο και έτσι το δωμάτιο “αναπνέει”. Δημιουργείται μια αίσθηση μεγαλοπρέπειας, η οποία συχνά συνδέεται με τον πλούτο».

Η θεωρία παραπέμπει περισσότερο στην ιδέα των μεγάλων, ευρύχωρων σαλονιών και στη δυνατότητα να παίξετε με διαφορετικές επιλογές διαρρύθμισης. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλοί τρόποι για να κάνετε ένα δωμάτιο να φαίνεται πλούσιο και πολυτελές, ακόμη και αν ο καναπές σας ακουμπάει σε τοίχο. «Ακόμη και σε ένα ευρύχωρο δωμάτιο, ο ιδιοκτήτης μπορεί να θέλει να αξιοποιήσει κάθε σπιθαμή. Σε τέτοιες περιπτώσεις το να βάλετε τον καναπέ στον τοίχο μπορεί στην πραγματικότητα να είναι μια έξυπνη κίνηση. Το θέμα είναι πώς θα μεγαλώσετε τον χώρο διατηρώντας τον παράλληλα κομψό και λειτουργικό», εξηγεί ο Liad.

Πώς να διαμορφώσετε ένα σαλόνι σύμφωνα με τις επιταγές του «rich couch theory»

Τελικά, να ακουμπά ο καναπές στον τοίχο ή όχι; Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει σωστή ή λάθος απάντηση. «Ειλικρινά, όλα εξαρτώνται από τον χώρο σας και το τι ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σας», λέει ο Liad. Ακόμη και αν το σαλόνι σας είναι μικρό, μπορείτε να εφαρμόσετε το «rich couch theory».

«Δεν έχει να κάνει με το μέγεθος του χώρου. Έχει να κάνει με τον σχεδιασμό του», επισημαίνει ο Liad. «Αν σχεδιάσετε προσεκτικά τη διαρρύθμιση του χώρου σας και επιλέξετε το σωστό μέγεθος στα έπιπλά σας, σίγουρα θα μπορέσετε να πετύχετε το trend, ακόμη και σε ένα μικρότερο σπίτι. Ίσως χρειαστεί να γίνετε λίγο δημιουργικοί και να θυσιάσετε κάποια πράγματα».

Ένας τρόπος για να πετύχετε το «rich couch theory» σε ένα μικρό σαλόνι, είναι να επιλέξετε έναν μικρότερο καναπέ και να τον συνδυάσετε με μικρότερες πολυθρόνες. Με αυτόν τον τρόπο, δίνετε την ψευδαίσθηση του χώρου, καθώς αφήνετε μεγαλύτερη επιφάνεια του δαπέδου ελεύθερη. Αυτό θα σας δώσει την ευκαιρία να παίξετε με τις υφές, τα υλικά και τα χρώματα στον χώρο.

Σαλόνι

Μια άλλη τάση στη διακόσμηση των σαλονιών είναι ο συνδυασμός διαφορετικών μεταξύ τους επίπλων (αντί για ένα σετ «καναπές-πολυθρόνες»), καθώς έτσι θα δώσετε φινέτσα και χαρακτήρα στον χώρο σας. «Επιλέξτε μοναδικά, ξεχωριστά κομμάτια για να προσθέσετε μία πινελιά πολυτέλειας και άνεσης στο σπίτι σας», συνιστά ο Liad.

Το trend του «rich couch theory» μπορεί αρχικά να μοιάζει με ένα στυλ διακόσμησης που ταιριάζει σε μεγάλα σαλόνια, αλλά μπορεί να γίνει σε δωμάτια οποιουδήποτε μεγέθους και διάταξης, αρκεί να δώσετε προσοχή στον σχεδιασμό. Από την άλλη, χώροι όπου οι καναπέδες αγγίζουν σε τοίχο μπορούν να φαίνονται εξίσου πολυτελείς. Και στις δύο περιπτώσεις, το θέμα είναι πώς θα τους διαμορφώσετε.