Με αφορμή την 25η Νοεμβρίου, διεθνή ημέρα για την εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, το Infokids.gr και η αλυσίδα πολιτισμού IANOS, σε συνεργασία με την Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (Ε.Ψ.Υ.Π.Ε), πραγματοποίησαν εκδήλωση με θέμα τη βία στο σπίτι.

Πώς εκδηλώνεται η βία μέσα στην οικογένεια, σε ποιους απευθύνεται συνήθως, αλλά και ποια είναι τα αίτια και οι επιπτώσεις του φαινομένου στην ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων;

Τα παραπάνω ερωτήματα αποτέλεσαν τα κεντρικά σημεία της συζήτησης, στη διάρκεια της οποίας φάνηκε ότι σε συνδυασμό με τις επικρατούσες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα υπάρχει διπλασιασμός των περιστατικών βίας.

Η κλινική ψυχολόγος κ. Θεώνη Αποστολοπούλου και η παιδοψυχίατρος κ. Βαρβάρα Λαλιώτη, σύμβουλοι της τηλεφωνικής συμβουλευτικής υπηρεσίας της Ε.Ψ.Υ.Π.Ε, ανέλυσαν τόσο το θεωρητικό όσο και το πρακτικό κομμάτι του προβλήματος.

Η κ. Αποστολοπούλου αναφέρθηκε αναλυτικά στις μορφές της βίας και τους παράγοντες που την προκαλούν, ενώ στη συνέχεια το λόγο πήρε η κ. Λαλιώτη η οποία εστίασε στο ρόλο και τη δράση της τηλεφωνικής συμβουλευτικής υπηρεσίας, αναφέροντας μάλιστα παραδείγματα τηλεφωνικών κλήσεων που λαμβάνουν κατά καιρούς.

Από τον Ιούνιο του 2005 μέχρι σήμερα η υπηρεσία με βασικές αρχές την ανωνυμία, την εμπιστευτικότητα, τη διαθεσιμότητα και το σεβασμό παρέχει συμβουλές που αποδεικνύονται σωτήριες για πολλές οικογένειες, βοηθώντας τα μέλη τους να εκφράσουν τα συναισθήματα και τις ανησυχίες τους.