Σήμερα οι Άγγλοι γιορτάζουν την «συνωμοσία της Πυρίτιδας». Μία μάλλον διφορούμενη πλέον γιορτή καθώς 400 χρόνια μετά μία ταινία, το «V for Vendetta» συνέβαλε τα μέγιστα ώστε να περάσει διαφορετικά στην συνείδηση πολλών ανθρώπων.

Η αληθινή ιστορία έχει ως εξής: το 1605  13 Καθολικοί θέλησαν να σηκώσουν το ανάστημα τους ενάντια στο βασιλιά της Βρετανίας και την τυραννία για τα θρησκευτικά τους πιστεύω. Έτσι τοποθέτησαν 36 βαρέλια πυρίτιδας κάτω από το κοινοβούλιο. Την 5η Νοεμβρίου ο Γκάι Φοξ θα ήταν εκείνος που με ένα δαυλό θα τίναζε τα πάντα στον αέρα. Ωστόσο τον συνέλαβαν στα υπόγεια λίγες ώρες πριν ολοκληρώσει την αποστολή αυτοκτονίας. Στην συνέχεια τον βασάνισαν και τον απαγχόνισαν. Ο βασιλιάς καθιέρωσε την ημέρα αυτή ως εθνική εορτή.

Το 2006 βγήκε στους κινηματογράφους η επαναστατική ταινία «V for Vendetta» μέσα από την οποία δόθηκε μία άλλη προσέγγιση στην «συνωμοσία της πυρίτιδας». όχι αυτή της τρομοκρατίας αλλά αυτή της επανάστασης.

Η φράση που ακούγεται στην ταινία «Remember, remember the 5th of November» (Θυμήσου, θυμήσου την 5η Νοεμβρίου) κατάφερε να δημιουργήσει το δικό της κοινό και πολύ κόσμο να βλέπει τον Γκάι Φοξ ως μάρτυρα.

Η τραγική ειρωνεία για αυτή τη Βρετανική εθνική εορτή είναι πως τα τελευταία χρόνια έχει «καπελωθεί» από το αμερικανοφερμένο Halloween που ξεκινά στις 31 Οκτωβρίου και κάθε χρόνο κερδίζει περισσότερους οπαδούς στην Αγγλία.

Ακολουθεί το βίντεο από την εισαγωγή της ταινίας «V for Vendetta» όπου ο πάλαι ποτέ συνωμότης Γκάι Φοξ ηρωποιείται.