Ο κινέζος καλλιτέχνης Liu Bolin έχει ένα εκπληκτικό ταλέντο που τα τελευταία χρόνια έγινε ιδιαίτερα γνωστό με αποτέλεσμα να τον αποκαλούν «άνθρωπο-καμουφλάζ»: Μπορεί να ενσωματωθεί σε οποιοδήποτε περιβάλλον και να γίνει ένα με αυτό, με έναν εντυπωσιακό τρόπο, όντας ουσιαστικά μη ανιχνεύσιμος εύκολα με γυμνό μάτι.

Ο Bolin ζωγραφίζει το σώμα του και τα ρούχα του με διάφορα χρώματα για να γίνει «ένα» με το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται. Συνεχώς τραβάει νέες φωτογραφίες και εντυπωσιάζει περαστικούς, αλλά και όσους βλέπουν αργότερα τις εικόνες. Η δουλειά του έχει εκτεθεί κατά καιρούς σε όλο τον κόσμο και μπορεί να τη δει κανείς ολοκληρωμένη στο βιβλίο του «Liu Bolin: Ο Αόρατος Άνθρωπος». Το κάθε έργο το οποίο υλοποιεί μπορεί να χρειαστεί ακόμη και 10 ώρες για να ολοκληρωθεί ιδιαίτερα αν στο περιβάλλον υπάρχουν πολλά χρώματα και λεπτομέρειες, όπως το καμουφλάζ με τα ράφια των σούπερ μάρκετ ή με διάφορες τσάντες, όπως θα δείτε στις φωτογραφίες.

Τα γκράφιτι και η τέχνη του δρόμου μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο έργο του Bolin. Έχει ενσωματωθεί σε αρκετά και διάσημα γκράφιτι με πολύ μεγάλη επιτυχία. Τον ίδιο ρόλο, για να ολοκληρώσει το project του, έχουν παίξει και διάσημα μνημεία, όπως το μνημείο-φόρος τιμής για τα 52 θύματα της 7 Ιουλίου 2005, στο Χάιντ Παρκ. Μετρό και κυλιόμενες σκάλες έχουν επίσης αποτελέσει φόντο για το καμουφλάζ του, με απαιτούμενη βέβαια μια πολύ χρονοβόρα και δύσκολη διαδικασία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μεγάλο μέρος του έργου του φέρει ένα προσωπικό ή πολιτικό μήνυμα το οποίο θέλει να περάσει στον κόσμο. Επιπλέον, όπως τονίζει ο καλλιτέχνης, τον ενδιαφέρει η σχέση μεταξύ αντικείμενου και ανθρώπων. Το αποτέλεσμα γίνεται ακόμη πιο εντυπωσιακό όταν εκτός από τον ίδιο, συμμετέχουν στη φωτογράφηση περισσότερα «καμουφλαρισμένα» άτομα και μικρά παιδιά. Αποτελεί μια εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία, αλλά το αποτέλεσμα αξίζει τον κόπο…

paint1 paint2 paint3 paint4 paint5 paint6 paint7 paint8 paint9 paint10 paint12 paint13 paint14 paint15 paint16 paint17 paint18 paint19