220
loading
Γράφει
η Μυρτώ Κόλια

Έχεις σκύλο. Είναι καλοκαίρι. Πας για μπάνιο. Θέλεις να τον πάρεις μαζί σου. Πολύ πιθανό να είναι δεινός κολυμβητής ή και απλώς να του αρέσει η παραλία. Πολύ πιθανό να θέλεις τη συντροφιά του και σου φαίνεται εντελώς παράλογο να μην μπορείς να πας με τον τετράποδο φίλο σου στη θάλασσα και να απολαύσεις μαζί του το κολύμπι.

Πολύ πιθανό επίσης να είσαι από τους «άλλους» λουόμενους, αυτούς που δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να συνυπάρχουν με σκύλο στην παραλία- καλά, για τη θάλασσα ούτε λόγος. Ίσως έχεις παιδιά, και φοβάσαι «μήπως κολλήσουν κάτι». Ίσως θεωρείς όλα τα σκυλιά βρώμικα και απωθητικά. Ίσως δεν τα αποστρέφεσαι τόσο αλλά «όχι και να τα φέρνουν στην παραλία!».

Ίσως είσαι από εκείνους που φοβούνται μήπως το σκυλί κάνει μέσα στη θάλασσα αυτό που κάνουν όλοι ανεξαιρέτως οι άνθρωποι- αν κάποιος αναγνώστης δεν το κάνει, παρακαλώ ας μην προσβληθεί, απλώς είναι σπάνιο δείγμα- δηλαδή ουρήσει. Ίσως απλώς να ενοχλείσαι, αλλά η σκέψη πως έχουν και οι άλλοι δικαίωμα στην παραλία σε σταματά από το να διαμαρτυρηθείς. Ή ίσως είσαι έξαλλος και καλείς το λιμενικό ή την αστυνομία.

wkkslapr1
Credit: Ευρυδίκη Βλάσση

Αν στους δρόμους το θεμελιώδες ζήτημα που μας διχάζει είναι αν είναι καλύτεροι (ή χειρότεροι) οδηγοί αυτοί που βρίσκονται πάνω σε τέσσερις ή δύο τροχούς, στην παραλία το μέγα ερώτημα είναι ένα: Τι γίνεται με τα σκυλιά; Επιτρέπονται ή όχι στην παραλία και, το κυριότερο, επιτρέπονται ή όχι στη θάλασσα; Έχω δικαίωμα να πάρω τον σκύλο μου μαζί για μπάνιο;

wkkslapr3

Πριν από όλα, ψυχραιμία. Πριν αρχίσουν οι υστερίες και οι αφορισμοί- έχουμε γίνει μάρτυρες και των δύο, και από τις δύο πλευρές- ας σκεφτούμε πρώτα ψύχραιμα. Δεν χωρίζουν τις δύο πλευρές τόσα όσα νομίζουν. Όλοι έχουν δικαίωμα στην παραλία και όλοι θέλουν να περάσουν καλά. Πιθανότατα, για να έχουν συναντηθεί, επέλεξαν και οι δύο μια σχετικά απόμερη ή ήρεμη παραλία- αφού στις οργανωμένες πλαζ το μπάνιο των σκύλων απαγορεύεται. Δεν μπορεί να είναι τόσο δύσκολο να συνυπάρξουν...

wkkslapr4

Τι λέει ο νόμος

Σε επικοινωνία του newsbeast.gr με το υπουργείο Ναυτιλίας, πληροφορηθήκαμε πως σύμφωνα με τη νομοθεσία, απαγορεύεται να μπαίνουν τα σκυλιά στη θάλασσα. Σύμφωνα με το άρθρο 230 του Γενικού Κανονισμού Λιμένα- και το άρθρο 91 παράγραφος 2 του Γενικού Κανονισμού Λιμένα Πειραιά- το «λουτρό» των σκύλων στη θάλασσα δεν επιτρέπεται.

Ωστόσο, εγκύκλιος του 2006 διευκρινίζει πως η απαγόρευση αυτή δεν ισχύει για απομακρυσμένες ή ερημικές παραλίες, χωρίς ή με λίγους λουόμενους. Είναι προφανές πως εφόσον δεν πρόκειται για οργανωμένη πλαζ ή για κάποια παραλία γεμάτη κόσμο, οι σκύλοι και οι συνοδοί τους μπορούν να απολαμβάνουν μαζί το μπάνιο τους και το ατελείωτο σκυλο-παιχνίδι στο νερό.

Τα σκυλιά πρέπει να συνοδεύονται και οι συνοδοί τους να έχουν μαζί και το βιβλιάριο του σκύλου, όπου θα πιστοποιείται πως είναι εμβολιασμένος και αποπαρασιτωμένος.

wkkslapr5

Όλα αυτά συνοψίζονται με μια φράση στο να μην αποτελεί το σκυλί κίνδυνο για κανέναν στην παραλία. Στο σημείο αυτό πρέπει να διευκρινιστεί πως οι υπηρεσίες του υπουργείου Ναυτιλίας έχουν την ευθύνη σε ό,τι αφορά την παρουσία σκύλων στη θάλασσα, τα λιμάνια και τις χερσαίες ζώνες λιμένων. Για την παραλία, την ξηρά, δηλαδή, την ευθύνη έχει η αστυνομία.

wkkslapr7
Credit: Ευρυδίκη Βλάσση

Εκεί, πάντως, η παρουσία σκύλων φυσικά και επιτρέπεται, τηρουμένων και πάλι των ίδιων προϋποθέσεων: να φορούν λουρί, να έχουν βιβλιάριο που πιστοποιεί πως είναι εμβολιασμένοι και, προφανώς, να τους επιτηρούν οι άνθρωποι που τους συνοδεύουν. Για τους παραβάτες προβλέπονται πρόστιμα που ξεκινούν από τα 30 ευρώ και συνήθως κυμαίνονται γύρω στα 100.

Τι λένε οι κτηνίατροι

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που φοβούνται την παρουσία σκύλων στην παραλία επικαλούμενοι θέματα υγείας και υγιεινής. Εκτός από το ερώτημα αν το σκυλί μπορεί να ουρήσει μέσα στη θάλασσα, αυτό δηλαδή που κάνουν όλοι οι δίποδοι λουόμενοι, κάποιοι ανησυχούν για το ενδεχόμενο μολυσματικών ασθενειών. Για αυτή την πτυχή του θέματος απευθυνθήκαμε στην κτηνίατρο Ευμορφία Τόττα, από την Πλακεντία Κτηνιατρική Κλινική.

wkkslapr2
Credit: Γιούλα Ράπτη

- Είναι δυνατό να ουρήσει ένας σκύλος ενώ κολυμπά;

Οι σκύλοι δεν συνηθίζουν να ουρούν ενώ βρίσκονται μέσα στο νερό. Φαίνεται να είναι αρκετά επιλεκτικοί όσον αφορά το σημείο που θα ουρήσουν, καθώς η ούρηση πέρα από φυσική ανάγκη αποτελεί μέσο «μαρκαρίσματος». Επίσης, οι σκύλοι παίρνουν χαρακτηριστική στάση που εξυπηρετεί την ούρηση και την αφόδευση. Σύμφωνα με τα παραπάνω, η θάλασσα αποτελεί «αφιλόξενο» περιβάλλον για να ουρήσει κάποιος σκύλος ενώ κολυμπάει.

- Υπάρχει κάποιος κίνδυνος για τους λουόμενους από έναν σκύλο εμβολιασμένο, που ζει σε σπίτι δηλαδή, και έχει όλη την απαραίτητη φροντίδα; Μεταδοτικές ασθένειες ή κάτι παρόμοιο;

Όταν το πρόγραμμα εμβολιασμών κι αποπαρασιτώσεων είναι πλήρες, μειώνονται κατά πολύ οι πιθανότητες μετάδοσης ζωοανθρωπονόσων (νοσημάτων δηλαδή που μπορούν να μεταδοθούν από τα ζώα στον άνθρωπο). Η διαφορά της παραλίας με τους υπόλοιπους κοινόχρηστους χώρους είναι ότι ο σκύλος μπορεί να ουρήσει στην ακρογιαλιά, ενώ βρίσκεται έξω από το νερό, παρουσία λουόμενων.

Κάτι τέτοιο ίσως προκαλέσει ανησυχία στους δεύτερους, λόγω της επαφής με τα ούρα του σκύλου. Στην περίπτωση αυτή, ο κυριότερος κίνδυνος αφορά τη Λεπτοσπείρωση, που αποτελεί ζωοανθρωπονόσο και μεταδίδεται, μεταξύ άλλων, και με το ούρο. Τα εμβολιακά προγράμματα των σκύλων διαμορφώνονται ώστε να προλαμβάνουν κι αυτό το νόσημα.

Ένας σκύλος που ζει στο σπίτι, εμβολιάζεται τακτικά και δεν έρχεται σε επαφή με τρωκτικά, έχει ελάχιστες πιθανότητες να φέρει και να μπορεί να μεταδώσει Λεπτοσπείρωση. Για ν’ αποφευχθεί λοιπόν η παραπάνω κατάσταση, καλό θα ήταν οι κηδεμόνες να μεριμνούν ο σκύλος να πηγαίνει βόλτα για να ουρήσει σε κατάλληλα σημεία πριν κι αμέσως μετά το κολύμπι.

wkkslapr6

- Σε ό,τι αφορά τους ανθρώπους που έχουν σκύλο και θέλουν να τον πάρουν μαζί τους στην παραλία. Υπάρχει κάτι που θα πρέπει να προσέχουν; Υπάρχουν σκυλιά που μπορεί να μην αντέχουν για παράδειγμα, στη ζέστη ή να ή να μην τους αρέσει το κολύμπι;

Οι κηδεμόνες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν πρόκειται να πάρουν τον σκύλο τους μαζί στην παραλία και να έχουν υπόψη τους πως αυτοί είναι υπεύθυνοι για την προστασία του ζώου. Ενδεικτικά αναφέρονται τα εξής:

 • Αποφυγή της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο. Ιδανικά ο σκύλος θα πρέπει να βρίσκεται υπό σκιάν (κυρίως σκύλοι με λευκό τρίχωμα), να έχει συνεχώς στη διάθεσή του φρέσκο δροσερό πόσιμο νερό κι ενδεχομένως να διαβρέχεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Σε περίπτωση κατάπτωσης, δυσφορίας ή έντονης ταχύπνοιας, θα πρέπει να απομακρύνεται από την παραλία. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται σε σκύλους που ανήκουν σε βραχυκεφαλικές φυλές. Οι σκύλοι αυτοί έχουν μικρή ανοχή στις υψηλές θερμοκρασίες και ειδικά αν πάσχουν από το σύνδρομο βραχυκεφαλικών φυλών, καλύτερα να μην μεταφέρονται στην παραλία.
 • Προσοχή! Άμμος! Κάποιοι σκύλοι έχουν την τάση να «τρώνε» την άμμο είτε άμεσα, είτε γιατί ασχολούνται με κάποιο παιχνίδι που βρίσκεται σ’ αυτή.
 • Αποτρέπουμε τον σκύλο απ’ το να πίνει θαλασσινό νερό
 • Δεν κολυμπάνε όλοι! Αν ένας σκύλος δεν θέλει να μπει στο νερό, δεν τον πιέζουμε και δεν τον βάζουμε με το ζόρι. Ο σκύλος που κολυμπά στη θάλασσα θα πρέπει να συνοδεύεται από τον κηδεμόνα και να βρίσκεται πάντα υπό την επίβλεψή του.
 • Ξεπλένουμε τον σκύλο μετά το κολύμπι.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

220
σχόλια
 1. avatar Anonymous

  Όταν είμαστε υπεύθυνοι πολίτες υπάρχει χώρος για όλους χωρίς να ενοχλεί ο ένας τον άλλον. Είμαστε όμως;

  1. avatar ΣΑΛΑΧΙ εκτός σύνδεσης

   Για κάποιο λόγο δεν μπορώ να συνδεθώ στο λογαριασμό μου σήμερα, όμως το ανώνυμο σχόλιο είναι δικό μου

 2. avatar Maya

  Αγαπητε akouo θεωρω πως το σχολιο του freebie αφορουσε το σχολιο του lololo κ απλως απαντησε σε αυτο κ οχι στο αρθρο το οποιο κατα την αποψη μου αναφερεται σ εναν παλιο νομο του 2006.Για οποιον ενδιαφερεται υπαρχει νεος νομος του 2014.

  1. avatar gus326a

   Ειναο ο 4235/2014 πουλεει οτι εφοσον σε οργανωμενη παραλια διαμαρτυρηθει λουομενος ο σκυλος πρεπει να βγει απο το νερο. Επισης λεει οτι ο σκυλος πρεπει να φορα λουρι. Αυτα.

 3. avatar antikatsaplias

  Ζωολατρία μια σύγχρονη ειδωλολατρία με ρίζες από την αρχαία Αίγυπτο.
  Όπου υπάρχει ζωολατρία φεύγει η χάρις του Κυρίου και έρχονται τα δαιμόνια. Τα αποτελέσματα τα βλέπουμε καθημερινά γύρω μας

  1. avatar Diam

   Πω πω τι φιλοσοφική απάντηση είναι αυτή Πανεπιστημιακός?

  2. avatar Jo45

   Ψυχοφαρμακα για μια ζωη

  3. avatar advouk7

   Δεν ειχε ζώα ο "Κυριος";

   1. avatar Stateless

    @Advouk7
    Είχε!! 12 παρακαλώ.

    1. avatar Soula79

     Είσαι αισχρός !!!!! Μάθε να σέβεσαι!!

    2. avatar Advouk77

     Χαχααα

  4. avatar ThomasKaliouras

   Εω μιλάω με τον Ιησού κάθε μέρα και μου λέει συνέχεια πως θέλει τα ζώα να λατρεύονται σαν θεοί....
   Μου το λέει, σοβαρά !
   Αμφισβητείς το λόγο του Ιησού? Και εσυ απο τους μασκαρεμενους ακόλουθους του Διαόλου εισαι? Που το παίζεις Χριστιανός αλλα είσαι με τον Σατανά?
   Ουστς αμαρτωλε! Κυριε ελέησον, Κυριε ελέησον...

   1. avatar Diam

    Τι ώρα μιλάς ? Να με καλέσεις κι εμένα . Μετά τίς 10 το βράδυ δεν μπορώ

  5. avatar Πας καλα;

   Πηγαινε σε ψυχιατρο [...]

 4. avatar Θεριστης

  απαραδεκτος και ο νομος και η νοοτροπια ψυχολογικα διαταραγμενων φοβικων. Οι σκυλοι ειναι υπεροχοι στην παραλια και δεν ενοχλουν κανεναν περισσοτερο απο οσο θα ενοχλουσαν καποιον στο δρομο η σε ενα παρκο. Οσο για τα θεμα υγιηνης νομιζω οτι η η αποχετευση της ημι-παρανομης ταβερνας που καταληγει στη θαλασσα ειμαι καπως πιο επικινδυνη. Αλλα ποιος τα εβαλε με τα τζατζικια; ε τσιφτετελληνα;;

  1. avatar Όχι φιλε

   Δεν είναι υπέροχοι ούτε στην παραλία ούτε κλεισμένοι σε μπαλκονάκια 1χ1 γαβγίζοντας μέρα νύχτα,ούτε όταν επιτίθενται σε παιδιά,ούτε όταν δέσουν όπου βρουν,ούτε όταν τους παρατάνε και σχηματίζουν αγέλες.Αυτο που δεν καταλαβαίνετε εσείς οι φιλόζωοι είναι πως 1)οι σκύλοι ΔΕΝ είναι και ΔΕΝ θα γίνουν ποτέ άνθρωποι και 2)ΕΣΕΙΣ ΕΝΟΧΛΕΙΤΕ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΕΧΕΤΕ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ,ΟΧΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ.Αν αρχίσετε να τα καταλαβαίνετε θα δείτε τον κόσμο από την αρχή!
   Όσον αφορά τον ψυχίατρο ,τον χρειάζεται πάντοτε αυτός που ενοχλεί και προσπαθεί να επιβληθεί γιατί είναι μάγκας ,όχι αυτός που ενοχλείται και προσπαθεί να προστατευθεί με βάση το νόμο.Καπως έτσι γίνεται και ο διαχωρισμός χωρών και ανθρώπων.

 5. avatar Σουρτουκο

  Στην περιοχή όπου έκανα διακοπές με το τρίχρονο παιδί μου κ εγω 7 μηνών έγκυος σε μια παραλία υπήρχε ενα ανόητο μαγκάκι που είχε αφήσει χωρίς λουρί κιόλας τον σκύλο του ενα λυκόσκυλο..ο σύζυγος μου του ζήτησε ευγενικά να απομακρύνει τον σκύλο και φυσικά να του βάλει το λουρί του...το μαγκάκι όμως άρχισε τις μαγκιές και έτσι πήραμε το λιμεναρχείο της περιοχής ήρθε αμέσως και το μαγκάκι έγινε καπνός....γιατί απλά είχαμε το νόμο με το μέρος μας!

  1. avatar Jonny1978

   Κάνε τα παιδιά σου κομπλεξικά... Μπορείς...

 6. avatar lololo

  Ισχύουν δηλαδή τα αυτονόητα... μπορείς να έχεις το σκύλο μαζί σου αλλά όχι να τον αφήνεις να τα κάνει δίπλα στην ξαπλώστρα του αλλουνού ή να ενοχλεί τους υπόλοιπους λουόμενους γενικότερα...

  1. avatar Freebie

   Οι κηδεμόνες των σκύλων,κατά πλειοψηφία, είναι πολύ πιο υπεύθυνοι και προσγειωμένοι απο κάποιους γονείς ή λουόμενους οι οποίοι θεωρούν οτι τους ανήκει η παραλία και κατ' επέκταση των πρώτων τα παιδιά ουρούν ή αφοδεύουν στην κοντινή ξαπλώστρα και οι δεύτεροι ενοχλούν τους υπολοίπους ποικιλοτρόπως. Αυτά είναι τα αυτονόητα.

   1. avatar αλιευς

    Freεbie o σκυλοπατερας..... ε ρε σανιδα και βρεγμενη με το αλατι...

    1. avatar Freebie

     Αλιεύς προφανώς εννοείς σανίδα και βρεγμένη πάνω σου,για να έρθεις στα συγκαλά σου...Ευτυχώς έχεις γνώθι σαυτον θιγμένε "πατέρα"...

   2. avatar akouo

    Αγαπητέ freebie δεν μπορώ να καταλάβω γιατί όταν γίνεται λόγος για τη συμπεριφορά που πρέπει να έχουν οι συνοδοί σκύλων πάντα μα πάντα γίνεται προσπάθεια σύγκρισης... Το άρθρο πραγματεύεται εάν επιτρέπονται σκυλιά ή όχι στη θάλασσα. Ας μείνουμε σε αυτό και ας αφήσουμε άλλο άρθρο να μας μιλήσει για το τι άλλο επιτρέπεται και τι όχι.

    1. avatar +100000

     Έτσι ακριβώς

Παρακαλούμε περιμένετε ...