«Ο άνθρωπος δεν έχει ελεύθερη βούληση και δεν έχουμε ένδειξη ότι υπάρχει ψυχή»

Ο Δρ. Γιώργος Παξινός χαρτογραφεί τον ανθρώπινο εγκέφαλο, μιλάει για το ρόλο της θρησκείας και απαντά αν υπάρχει Θεός


WEEKEND
0:05
02/04/2017
«Ο άνθρωπος δεν έχει ελεύθερη βούληση και δεν έχουμε ένδειξη ότι υπάρχει ψυχή»
267
loading

Ο Δρ. Γιώργος Παξινός είναι διακεκριμένος καθηγητής Ιατρικών Επιστημών στην Αυστραλία και έχει καταξιωθεί διεθνώς για την προσφορά του στην Ιατρική και για τις μοναδικές χαρτογραφήσεις του εγκεφάλου. Γεννήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου του 1944 στην Ιθάκη αλλά οι επιστημονικές του αναζητήσεις τον οδήγησαν μακριά από την Ελλάδα.

Της Μαργαρίτας Τζαγκαράκη
Φωτογραφίες: Γιάννης Κέμμος

Είναι καθηγητής Ψυχολογίας και Ιατρικών Επιστημών στο Νew South Wales στο Σίδνεϊ από το 1973, διατηρώντας επαφή με τα καλύτερα Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα ανά τον κόσμο.

Περνάει έξι μήνες το χρόνο στην Ελλάδα και τα καλοκαίρια θα τον βρείτε στην Ιθάκη.

paxinos2

Ο Δρ. Παξινός αρνείται κατηγορηματικά ότι υπάρχει στον άνθρωπο ελεύθερη βούληση, δεν βλέπει καμία ένδειξη ότι υπάρχει ψυχή αφού όλα, όπως ισχυρίζεται, ακόμα και τα συναισθήματα προέρχονται και ελέγχονται από τον εγκέφαλο ενώ σημειώνει ότι «πιο πολλά εγκλήματα έχουν γίνει στο όνομα του Θεού παρά του Διαβόλου».

- Όλα ρυθμίζονται από τον εγκέφαλο; Δεν υπάρχουν συναισθήματα;

«Συναισθήματα έχουμε. Εάν μου πατήσεις το πόδι, αισθάνομαι πόνο, εάν μου πεις ότι πέθανε κάποιος συγγενής μου θα έχω μία θλίψη, μπορεί να πέσω και σε κατάθλιψη, αγαπάω, παίρνω τα εγγόνια μου και τα βάζω στην κούνια και ευχαριστιέμαι που τα βλέπω, όταν τα αγκαλιάζω ή με αγκαλιάζουν με ευχαριστεί. Αυτά υπάρχουν. Η επιστήμη δεν τα ξέρει όλα.

Αυτό που δεν ξέρουμε όμως είναι τι είναι αυτό που δημιουργεί την αγάπη, την ζήλεια, το μίσος, την βαρεμάρα. Αλλά ο εγκέφαλος ευθύνεται για αυτά και τίποτα άλλο. Δεν χρειάζεται να επικαλεστείς τίποτα άλλο. Κανένας επιστήμονας δεν πρόκειται να αποδείξει ότι δεν υπάρχει ψυχή. Αλλά εγώ σαν ψυχολόγος μπορώ να πω, και υποθέτω κι όλοι οι ψυχολόγοι, ότι δεν χρειάζεται να πεις τον όρο "ψυχή".

Εάν κάποιος καπνίζει και θέλεις να τον κάνεις να σταματήσει να καπνίζει δεν είναι ανάγκη να επικαλεστείς την ψυχή του. Κάνεις αυτό που κάνει και η εταιρεία που τον κάνει να καπνίζει και του βάζει διαφημίζεις, και του δείχνει όμορφα κορίτσια ή αγόρια δίπλα του να έχουν μεγάλη χαρά μέσα σε ένα πλοίο. Με αυτόν τον τρόπο τον επηρεάζεις. Δεν έχεις ανάγκη να επικαλεστείς τον όρο "ψυχή". Η ψυχολογία δεν χρησιμοποιεί τον όρο "ψυχή" πλέον από το 1930».

- Τελικά δεν υπάρχει ψυχή ή δεν μπορούμε να αποδείξουμε ότι υπάρχει ψυχή;

«Δεν μπορούμε να αποδείξουμε εάν υπάρχει ή όχι ψυχή. Αλλά η ευθύνη είναι σε αυτόν που ισχυρίζεται ότι υπάρχει ψυχή να δείξει τουλάχιστον μία ένδειξη. Έχει πεθάνει τόσος κόσμος, τόσες ψυχές θα έπρεπε να είναι εδώ πέρα. Δεν παρουσιάστηκε μία;»

- Ένας άνθρωπος πεθαίνει και πολλοί λένε ότι αισθάνομαι ότι η ψυχή του είναι εδώ.

«Κοίταξε να δεις. Πολύς κόσμος αισθάνεται πολλά πράγματα, λίγοι είναι αυτοί που τα βλέπουν και τεκμηριωμένα ψυχολογικά κανένας. Οι ψυχολόγοι ούτε καν ασχολούνται με αυτά τα φαινόμενα. Δεν μπορείς να αποδείξεις ότι δεν υπάρχουν ψυχές αλλά δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι υπάρχουν. Λοιπόν; Κανείς δεν σου δίνει χρηματοδότηση στο εξωτερικό να μελετήσεις τέτοια θέματα. Είναι αστείο πλέον».

- Μία μαμά φέρνει στον κόσμο ένα παιδί και η χαρά της είναι μεγάλη. Ένα ζευγάρι δίνει το πρώτο του φιλί και η καρδιά του φτερουγίζει. Αυτά μπορεί να τα εξηγήσει η επιστήμη; Υπάρχουν ή ο εγκέφαλός μας τα δημιουργεί;

«Θα σου πω το εξής: Εάν σου δώσω αυτή τη στιγμή ηρωίνη ή μορφίνη και εσένα η καρδιά σου, ο εγκέφαλός σου θα φτερουγίζουν, θα βλέπεις όνειρα μπροστά σου… Η ηρωίνη και η μορφίνη δεν λειτουργούν επάνω στην ψυχή, λειτουργούν επάνω στον εγκέφαλο. Δεν είναι ανάγκη να επικαλεστείς κάτι άλλο. Ο εγκέφαλος είναι αρκετός. Αυτό το είπε και ο Ιπποκράτης εδώ και 2.500 χρόνια. Η χαρά, η ευχαρίστηση, το γέλιο, ο πόνος, η θλίψη, τα δάκρυα προέρχονται από τον εγκέφαλο και μόνο».

- Μία θεωρία λέει ότι ένας άνθρωπος όταν πεθαίνει χάνει 21 γραμμάρια και ότι αυτό είναι το υποτιθέμενο βάρος της ψυχής του.

«Ξέρω σε τι αναφέρεστε. Στο σκεπτικό του Μακ Ντούγκαλ. Αυτό είναι εντελώς ψέμα. Πετάξτε το στο καλάθι των αχρήστων».

paxinos3

- Εγκληματίας γεννιέσαι ή γίνεσαι;

«Η γεννητικότητα προδιαθέτει τον άνθρωπο, η κληρονομικότητα δηλαδή. Εάν έχω έναν αδελφό μονοζυγωτικό δίδυμο και είναι ομοφυλόφιλος, οι πιθανότητες να είμαι κι εγώ ομοφυλόφιλος είναι 50%. Εάν είναι μη μονοζυγωτικός δίδυμος οι πιθανότητες να είμαι κι εγώ ομοφυλόφιλος είναι μόνο 10%. Υπάρχει μια επίδραση από τα γονίδια αλλά δεν είναι 100%. Αυτό σημαίνει ότι το περιβάλλον παίζει επίσης ένα τεράστιο ρόλο.

Ο εγκληματίας δημιουργείται και από το ένα το άλλο και από το άλλο. Θα σου δώσω κι ένα άλλο παράδειγμα. Εάν εγώ και ο Γιάννης γεννιόμασταν στο Αφγανιστάν και ακούγαμε ότι εσύ πήγες κι έκαψες το Κοράνι θα σε λιθοβολούσαμε ή ο ένας από εμάς ή και οι δυο μας. Εάν ακούσουμε ότι έκαψες την Βίβλο θα σου πούμε "πάμε για καφέ;". Γιατί είμαστε γεννημένοι στο Αφγανιστάν. Είμαστε γονίδια λαξευμένα από το περιβάλλον. Δεν έχουμε ελεύθερη βούληση. Καμία. Μηδέν. Θα στο εξηγήσω με ακόμα ένα παράδειγμα. Σε έχει παρατήσει ο φίλος σου και λες: "Θέλω να τον ξεχάσω αλλά δεν μπορώ". Εάν είχες ελεύθερη βούληση δεν θα έπρεπε να πεις; "Α εσύ με παράτησες; Εγώ θα σε παρατήσω δύο φορές". Δεν μπορείς όμως να το κάνεις. Είσαι ανίκανη εντελώς να το κάνεις».

- Γιατί;

«Γιατί δεν έχεις ελεύθερη βούληση. Και σε τίποτα δεν έχεις ελεύθερη βούληση. Ο εγκέφαλος θα πάρει την απόφαση, ο εγκέφαλος θα αποφασίσει ποιο πρόσωπο θα αγαπήσεις κι αυτός ο εγκέφαλος έχει λαξευτεί, έχει κοίτες σαν τον ποταμό μέσα από τις οποίες περνάει η συνείδησή σου η οποία είναι στριμωγμένη και δεν υπάρχει ένα κομμάτι να μπει η ελεύθερη βούληση και να κάνεις το αντίθετο».

paxinos1

«Στο βιβλίο μου "Κατ' εικόνα" καταπιάνομαι μεταξύ άλλων και με τον Ιησού. Ο Ιησούς είπε για αυτούς που τον σταύρωναν "Ου γαρ οίδασι τι ποιούσι" δηλαδή "εάν ξέρανε θα ήταν με εμάς", δηλαδή δεν έχουν ελεύθερη βούληση. Κάποιος τους έμαθε έτσι κι έτσι συμπεριφέρονται. Κι αν είχανε ακούσει εμάς θα ήταν μαζί μας. Εάν αυτό δεν είναι παραδοχή ότι δεν υπάρχει ελεύθερη βούληση τότε τι είναι;

Εάν αντιληφθείς ότι δεν υπάρχει ελεύθερη βούληση και ότι ο άλλος που σε παράτησε δεν μπορούσε πλέον να σε αγαπήσει, αλλά κι εσύ δεν μπορείς να πετάξεις την αγάπη σου για αυτόν ίσως λύσεις διανοητικώς έτσι το πρόβλημα. Κι έτσι συγχωρείς ακόμα και τον άνθρωπο που σκότωσε τον αδερφό σου και χάνεις το μίσος σου. Μην ξεχνάμε ότι ακόμα και τα ψυχοφάρμακα δεν δουλεύουν πάνω στην ψυχή αλλά στον εγκέφαλο».

- Γιατί κλαίμε στις κηδείες; Ο εγκέφαλος το προκαλεί ή έχουμε μάθει ότι στις κηδείες κλαίμε;

«Σε αυτά τα πράγματα της συμπεριφοράς δεν μπορείς να ξεμπλέξεις πού είναι γενετικώς η προδιάθεση και πού το περιβάλλον στο επιβάλλει. Γιατί βέβαια τους άντρες δεν τους βλέπεις πολύ να κλαίνε. Όταν είναι μικρά παιδιά κλαίνε. Το εγγόνι μου κλαίει δεν μπορείς να φανταστείς πόσο, αλλά τελικά του μαθαίνουμε και δεν κλαίει μεγαλώνοντας. Τι ότι θα κλάψουμε στην κηδεία βέβαια επηρεάζεται και από τις συνθήκες αλλά υπάρχει και μία γενετική προδιάθεση».

- Μπορούμε να επιδράσουμε στον εγκέφαλο και να αφαιρέσουμε κάποιες τάσεις όπως για παράδειγμα εγκληματικές;

«Βέβαια μπορούμε. Είμαστε κι εμείς περιβάλλον του και το περιβάλλον του μπορεί να τον λαξεύσει. Και τώρα που θα φύγεις από εδώ δεν θα είσαι ο ίδιος άνθρωπος που μπήκες μέσα. Ούτε κι εγώ φυσικά.

Δυστυχώς είμαστε ελεύθεροι μόνο στο σημείο που αγαπάμε τα σχοινιά που μας δένουν. Εσύ πιστεύεις ότι είσαι εντάξει και ότι ο Θεός θα σε βοηθήσει κλπ αλλά…»

paxinos4

- Πιστεύετε στο Θεό;

«Δεν υπάρχει ένδειξη ότι υπάρχει ο Θεός. Και δεν θα με πείραζε εμένα ο Θεός. Αλλά για τη ψυχή έχουν γίνει τόσα δεινά στην ανθρωπότητα. Στην Ιρλανδία, στο Ιράκ, στο Ιράν, στο Ισραήλ, στην Ινδία, στην Ινδονησία, κι αυτές είναι μόνο οι χώρες από "Ι" βλέπεις ότι ο ένας πάει να κόψει τον λαιμό του άλλου. Τουλάχιστον εδώ είναι περιορισμένη η θρησκεία αλλά σε άλλα μέρη είναι ακόμα πολύ ισχυρή και βγάζει μέσα από τον άνθρωπο τα χειρότερα αισθήματα: Να σώσει την ψυχή του με το να σκοτώσει τους αλλόθρησκους, τους άθεους, τους αποστάτες, τους ομοφυλόφιλους…

Πιο πολλά εγκλήματα γίνονται σήμερα στο όνομα του Θεού παρά του Διαβόλου. Δεν λέω για την καλή δουλειά που κάνουν πολλοί ιερείς αλλά να μην ξεχνάμε και την καλή δουλειά που κάνουν και οι άθεοι. Δεν είναι ανάγκη να είσαι ή το ένα ή το άλλο για να κάνεις καλή δουλειά. Αλλά οι άθεοι δεν σφάζουν εν ονόματι του αθεϊσμού τους άλλους. Εάν κοιτάξεις ποιος βάζει βόμβες στις εκκλησίες, στους ναούς δεν είναι οι άθεοι σήμερα, είναι αυτοί που πιστεύουν και θέλουν να σκοτώσουν αυτούς που πιστεύουν σε κάτι άλλο.

Εγώ αυτό που λέω είναι "Τουλάχιστον μην σκοτώσεις εμένα για την ψυχή σου". Δεν σκοτώνουμε ο ένας τον άλλο για να αποκτήσουμε φαγητό για τα παιδιά μας για παράδειγμα, σκοτώνουμε για ψυχές που δεν υπάρχει ένδειξη ότι υπάρχουν.

Είναι καιρός πλέον να δούμε εάν υπάρχει ανάγκη να επικαλεστείς τον όρο "ψυχή" και να χαλιναγωγήσουμε λίγο αυτό το ένστικτο που έχουν οι άνθρωποι να σκοτώνουν τους άλλους που πιστεύουν στο ίδιο φάντασμα που πιστεύουν και οι ίδιοι. Αυτό το φάντασμα είναι ο Θεός και η ψυχή».

- Ποια είναι η γνώμη για τους Έλληνες στο εξωτερικό;

«Δεν έχουμε τώρα καλές δημόσιες σχέσεις στο εξωτερικό. Είμαστε ένα κράμα αίγλης και αθλιότητας».

- Οι Ευρωπαίοι δηλαδή κατά τη γνώμη σας έχουν δίκιο που είναι δύσπιστοι με την Ελλάδα;

«Δεν μπορούμε να τα αποδώσουμε όλα στους ξένους που μας βρήκαν εμάς και μας εκμεταλλευτήκαν, γιατί είμαστε κι εμείς βλάκες, που αφήσαμε να υπογραφούν συνθήκες και ζητήματα που είμαστε εκτεθειμένοι στη συνέχεια να είμαστε είλωτες των τραπεζών κλπ.

Ξέρετε, η Ελλάδα δεν μπορεί να προσφέρει πλούτο στο λαό της αλλά μπορεί να προσφέρει ποιότητα ζωής. Και αυτή τη στιγμή "ο ισχυρός νικά"».

Δείτε όλα τα θέματα του Weekend

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

267
σχόλια
 1. avatar Ο μάγκας του βοτανικού

  Mηρυκάζει τετριμμένα και χιλιοειπωμένα πράγματα ο ντόκτορας γιατί νομίζει ότι είναι προχώ εκεί στην αυστραλία και ότι εδώ γλύφουμε το δάχτυλό μας επειδή κάποιοι προδότες μας εξαθλίωσαν και μας κατάντησαν νούμερα σ΄όλους τους ξενύχτες. Άντε σου λέει να βγάλουμε κανα φραγκάκι απο τους πίτουρες πουλώντας ψιλομπουρδάχλες.

 2. avatar Nikath13

  ποιος απο εσας τολμαει να παει στην ιθακη και να προσπαθησει να τον αντικρουση στα επιχειρηματα του; κανενας.. επειδη ειναι πιο ευκολο να μιλατε απο εδω και εκ του ασφαλους. εξαλλου, αμα υπαρχει θεος οπως λετε, εσεις πρεπει να αποδειξετε την υπαρξη του, με επιχειρηματα ομως που να μην παιρνουν καμια αμφισβητηση. σα να λεμε οτι ο ηλεκτρισμος σε σκοτωνει αμα περασει απο μεσα σου, πανω απο μια ορισμενη ταση. τετοια επιχειρηματα να βρειτε και να αποδειξετε την υπαρξη του θεου. η αν θελετε, του θεου οπως λενε ΟΛΕΣ οι θρησκειες. ομως δεν μπορειτε, οποτε καθηστε εκει να δοξολογατε το κενο

  1. avatar αλτεμπαραν

   Ας μας αποδειξει ομως εκεινος ποιό απ τα δυο εχει γίνει πρώτα η κότα ή το αυγό

   1. avatar Nikath13

    εκει στο αλτεμπαραν αυτα σας μαθαινουν; τοτε ειναι πιο χαζοι οι εξωγηινοι απ οτι φανταζομουν...

  2. avatar Ηλίας Κ.

   Εχω ξαναγράψει: Πίστη στήν Ελληνική γλώσσα σημαίνει εμπιστοσύνη. Επομένως κανένας επιλέγει ποιόν θά εμπιστευθεί. Προσωπικά εμπιστεύομαι τούς Αποστόλους καί τούς Αγίους. Εσύ μπορείς νά εμπιστευθείς τόν κάθε Παξινό ή τόν Βούδα ή τόν Μάρξ. Αυτό άλλωστε αποδεικνύει καί τήν ελευθερία τής βουλήσεως . Καί κάτι τελευταίο. Επειδή κάποιος έχει κάνει μερικές μελέτες, επιτυχημένες ή όχι, δέν σημαίνει ότι μπορεί νά μιλά επί παντός επιστητού μέ τόση αλαζονεία.. Εν οίδα ότι ουδέν οίδα, έλεγε ο πραγματικά σοφός πρόγονός μας.

   1. avatar advouk7

    Αν απαντησεις γιατι πιστευεις στους Αγιους τοτε θα μπορεις να λαβεις απαντηση στο αν το επελεξες ελευθερα...Η μονη ελευθερη σκεψη είναι η λογικη...

  3. avatar Black Pete

   Οι αποδείξεις που ζητάς και εσύ παπαγαλίζοντας και αναμασώντας καραμέλες είναι α-λογες. Με προσέχεις?

   α) Αν υπήρχαν αποδείξεις για το Θεό δεν θα τον πιστεύαμε εμείς οι πιστοί καθώς θα ήταν πεπερασμένος και κατανοητός πλήρως από ατελείς εγκεφάλους. Τέτοιο θεό σας τον χαρίζουμε με ή χωρίς αποδείξεις. Σκέψου δηλαδή ότι αν υπήρχαν οι αποδείξεις που ζητάτε σήμερα δεν θα ξέραμε ως επιστημονική κοινότητα τι είναι η Σκοτεινή Ύλη και Ενέργεια αλλά θα ξέραμε ότι υπάρχει ο Θεός!!!

   β) Ακόμα και αν κάποιος πιστός δεν ενοχλούνταν από την λογική εξηγησιμότητα του απείρου και του αδιανόητου (ενώ π.χ δεν ξέρουμε ακόμα που οφείλεται η βαρύτητα) τότε η λογική λέει ότι ο Θεός τελικά θα ήταν αυτός που θα έκανε την απόδειξη ή η μεθοδολογία της ίδιας της απόδειξης μιας που θα αποδείκνυε κάτι τόσο \"μεγάλο\"

   γ) Ποιος και τι σε διαβεβαιώνει ότι ΕΣΥ θα καταλάβαινες την απόδειξη που λογικά θα ήταν απίστευτα πολύπλοκη.

   1. avatar Αχρηστερος

    Καλή προσπάθεια αλλά αρκετά κενά. Θα έλεγα ότι είναι το ίδιο ά-λογη όσο αυτή που κατηγορείς.
    α) Ενώ μιλάς για κάτι που είναι πέρα από \"ατελείς εγκέφαλους\" δεν παύεις όμως να του δίνεις αυθαίρετα ότι ιδιότητα θες εσύ. Ουσιαστικά το ότι είναι πέρα από ατελείς εγκεφάλους, όπως ισχυρίζεσαι, είναι από μόνη της μια ιδιότητα που του δίνεις αυθαίρετα. Ή μπορείς να καταλάβεις έναν θεό ή όχι. Στην δεύτερη περίπτωση η κάθε προσπάθεια να του αποδώσεις μια ιδιότητα είναι μάταιη και \"ά-λογη\". Με λίγα λόγια πέφτεις στο ίδιο σου το επιχείρημα. Ούτε από Σκοτεινή ύλη να ήταν φτιαγμένο...
    β) Το ότι κάτι είναι πέραν παρατηρήσεως ή κατανοήσεως δίνει πολλαπλές επιλογές για θεωρίες και εξηγήσεις. Όλες όμως είναι υποκειμενικές μέχρι να γίνει η παρατήρηση. Μιας και βλέπω ότι σου αρέσει να παραθέτεις άκυρα επιστημονικά παραδείγματα χάριν εντυπωσιασμού, τότε θα σου παραθέσω κι εγώ ένα. Διάβασε για την Γάτα του Shrodinger για να καταλάβεις τι εννοώ παραπάνω.
    γ) Άλλο ένα επιχείρημα φτιαγμένο από Σκοτεινή ύλη (θα ανοίξουμε σκουληκότρυπα για τον Παράδεισο στο τέλος). Αφού δεν ξέρεις καν την απόδειξη και το ίδιο το ον (ατελείς εγκέφαλοι είπαμε) πως ξέρεις αν υπάρχει και πόσο περίπλοκη είναι;

    1. avatar Black Pete

     (Αχρήστερε, επειδή θα διαβάσεις ανάποδα τα ποστς μου ξεκίνα από την ορθογραφία του ονόματος του Schrödinger που επικαλείσαι και ύστερα μας λες και για το επιστημονικό του έργο στην Κβαντομηχανική. οκ?)

    2. avatar Black Pete

     γ) Λες η απόδειξη (αν υπάρχει και αυτή και το ίδιο το ΟΝ προφανώς!!!!!!) να είναι τόοοοσο trivial και όλοι όσοι έχουν ασχοληθεί να μην μπορούν να τη βρουν για να ηρεμήσουμε και εμείς και εσείς και να μην γράφετε αστειότητες στα διάφορα fora?

     (σημ. ακόμα και τόσο απλή να είναι με το επίπεδο της αντεπιχειρηματολογίας που παρουσίασες δεν δίνω πολλές πιθανότητες να την κατανοήσεις οπότε καλά κάνεις και είσαι απέναντι)

    3. avatar Black Pete

     β) Αν και έχεις βάλει και εσύ τα σύμβολα [β)] μάλλον απαντάς σε άλλον ή συνεχίζεις να γράφεις απλά για να γράφεις αλλά είναι τόσο άκυρο που ντρέπομαι να σου γράψω κάτι του στυλ
     \"
     β) Ναι αλλά αν οι κεφτέδες δεν έχουν κιμά, πολύ απλά δεν είναι κεφτέδες μέχρι τελικά να τους φας. Διάβασε για την γάτα του Schrödinger για να καταλάβεις τι εννοώ

     \"

    4. avatar Black Pete

     και τέλος αυτό
     “Now we see how the astronomical evidence supports the Biblical view of the origin of the world. The details differ, but the essential elements in the astronomical and Biblical accounts of Genesis are the same: the chain of events leading to man commenced suddenly and sharply at a definite moment in time, in a flash of light and energy.”
     ― Robert Jastrow, The Enchanted Loom

     (σημ. τα παραπάνω ΔΕΝ αποτελούν προσωπικές απόψεις ή πιστεύω του Επιστήμονα αλλά ανάλυση των επιστημονικών δεδομένων ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΤΟΥ. Το λέω για να σε προλάβω πριν αραδιάσεις 2-3 fallacies που θα βρεις googleάροντας στο διαδίκτυο...)

    5. avatar Black Pete

     και αυτό
     “There is a strange ring of feeling and emotion in these reactions [of scientists to evidence that the universe had a sudden beginning]. They come from the heart whereas you would expect the judgments to come from the brain. Why? I think part of the answer is that scientists cannot bear the thought of a natural phenomenon which cannot be explained, even with unlimited time and money. There is a kind of religion in science; it is the religion of a person who believes there is order and harmony in the Universe. Every event can be explained in a rational way as the product of some previous event; every effect must have its cause, there is no First Cause. … This religious faith of the scientist is violated by the discovery that the world had a beginning under conditions in which the known laws of physics are not valid, and as a product of forces or circumstances we cannot discover. When that happens, the scientist has lost control. If he really examined the implications, he would be traumatized.”
     ― Robert Jastrow, The Enchanted Loom

    6. avatar Black Pete

     Ο ΑΓΝΩΣΤΙΚΙΣΤΗΣ (κατά δήλωσή του πάντα) Φυσικός Επιστήμονας της ΝΑΣΑ που σε πήγε κυριολεκτικά στο φεγγάρι έγραψε

     “For the scientist who has lived by his faith in the power of reason, the story ends like a bad dream. He has scaled the mountains of ignorance, he is about to conquer the highest peak; as he pulls himself over the final rock, he is greeted by a band of theologians who have been sitting there for centuries.”
     ― Robert Jastrow, God and the Astronomers

    7. avatar Black Pete

     Πλάκα μας κάνεις για να γελάσουμε έτσι?

     α) Ο Θεός που πιστεύουμε εμείς οι Χριστιανοί έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά (ιδιότητες) εδώ και χιλιάδες χρόνια και όταν η Επιστήμη ήταν ανύπαρκτη και σαν έννοια ακόμη! Εσύ τις θεωρείς αυθαίρετες (αν θεωρήσουμε ότι τις γνωρίζεις σε πρώτη φάση) και εμείς τις θεωρούμε εξ\'αποκαλύψεως αλήθειες μιας που είναι αδύνατο οι άνθρωποι που τις μετέφεραν και τις κατέγραψαν να τις είχαν συλλάβει ακόμα και ως έννοιες για τις εποχές για τις οποίες μιλάμε!
     Θεωρούμε έναν Θεό άυλο, εξωσυμπαντικό, υπερβατικό, άχρονο, αγέννητο, αγενεαλόγητο, άπειρο και και και.....
     Πόσο δύσκολο σου είναι να καταλάβεις ότι αν εγώ ή ο οποιοσδήποτε άλλος φέρει επιστημονικές αποδείξεις για ένα τέτοιο ΟΝ θα το έχει καταργήσει de facto?

     Ο μόνος που έπεσε στην παγίδα είσαι εσύ που ήθελες να γράψεις κάτι απλά για να γράψεις. Άστο να πάει στην ευχή βρε αδερφέ...

     1. avatar Αχρηστερος

      Συνοπτικά επειδή έχεις τρικυμία εν κρανίω και δεν θέλω να σε μπερδέψω άλλο.
      Συνεχίζεις το ίδιο μοτίβο. Δίνεις αυθαίρετα εσύ και οι άλλοι χριστιανοί ιδιότητες σε ένα ον και όταν σας ρωτάμε: \"που είναι\" μας λέτε: \"Δεν θα το καταλάβετε\". Το πως εσείς το καταλάβατε και μάλιστα ξέρετε και τι ιδιότητες έχει είναι αξιοπερίεργο. Μήπως, λέω μήπως, είναι δικό σας κατασκεύασμα τελικά και όχι το αντίθετο;
      Με κατηγορείς ότι γκουγκλάρω αλλά έχεις κάνει κόπι πάστα (Πολάκης style) το μισό διαδίκτυο για να μου δείξεις τι; Πως ένας επιστήμονας δεν αποκλείει την ύπαρξη θεού; Σοβαρά τώρα; Κανένας επιστήμονας δεν αποκλείει την ύπαρξη θεού. Αλλιώς δεν είναι επιστήμονας, απλό.
      Όσον αφορά το λάθος όνομα θα σου απαντήσω με την ατάκα του Al Pacino στο \"Άρωμα Γυναίκας\": Μπορεί για εσένα να είναι Schrödinger αλλά αν τον ήξερες όσο εγώ τότε είναι αστείο...

  4. avatar Πλατωνικός

   Μα το ίδιο φίλτατε @Nikath13 είναι για τους λεγόμενους άθεους.Η ύπαρξη ή μη ύπαρξη Θεού, είναι καθαρά προσωπική επιλογή.Ένας που πιστεύει σε ένα υπερβατικό ον, λογικό είναι να μην το βλέπει.Ένας που δεν πιστεύει σε αυτό το υπερβατικό ον, ούτε εκείνος έχει επιχειρήματα για την μη ύπαρξη του.Γιατί θα πει κάποιος άθεος, ότι δεν υπάρχει γιατί δεν το βλέπω και θα απαντήσει κάποιος άλλος λογικό να μην το βλέπεις γιατί είναι υπερβατικό,αν το έβλεπες δεν θα ήταν υπερβατικό.Άρα δεν υπάρχουν καθαρά επιχειρήματα ούτε από την μία, ούτε από την άλλη πλευρά.Είναι καθαρά στην προσωπική πίστη του καθενός.Τέλος όσο υπάρχει και θα υπάρχει το θυμοειδές στον άνθρωπο, θα πιστεύει στον Θεό ή στον οποιοδήποτε Θεό. Ακόμη και ένας άθεος πιστεύει, αλλά η πλάκα είναι, ότι δεν το ξέρει.Όχι απαραίτητα στον Χριστό ή στον Βούδα κλπ, αλλά μπορεί στην επιστήμη, σε κάποια ιδεολογία ή ακόμα και στον ίδιο τον άνθρωπο...

   1. avatar Αχρηστερος

    Η μεγάλη διαφορά είναι πως δεν υπήρξε μια περίοδο της Ιστορίας που οι άθεοι έκαιγαν τους θρήσκους.
    Ένας άθεος (και δεν αναφέρομαι στον κάθε αριστερόπληκτο πιτσιρικά) έχει ανοιχτό το κεφάλι του σε κάθε ενδεχόμενο που μπορεί να προκύψει στο μέλλον. Αν αύριο ο θεός αποφασίσει να παρουσιάσει αποδείξεις για την ύπαρξη του εγώ προσωπικά θα τον πιστέψω και θα ακολουθήσω ότι μου πει.
    Αντίθετα όσες αποδείξεις και αν παρουσίασε η επιστήμη που κατέρριψαν πράγματα που οι θρήσκοι τα θεωρούσαν σαν απόλυτη αλήθεια (κάποτε σε έκαιγαν αν έλεγες ότι η Γη είναι στρογγυλή) οι θρήσκοι ούτε καν άνοιξαν τους ορίζοντες τους σε μια άλλη πιθανότητα.
    Για τους θρήσκους λοιπόν δεν ήταν ποτέ (και δεν είναι ακόμη) \"προσωπική επιλογή\".

    1. avatar Πλατωνικός

     Σχόλιο 2: @Αχρηστερος, σίγουρα αν μιλάμε για ένα υπερβατικό ον δύσκολα θα μπορέσει να μπει σε ένα εργαστήριο για να ερευνηθεί.Η αρχαιολογία με τα ευρήματα αλλα ακόμη και η ίδια η επιστήμη επιβεβαιώνει πολλές φορές την θρησκεία. Η τελευταία πρότασή σου, μου προκαλεί το ενδιαφέρων με την έννοια ότι θα πρέπει να καθορίσουμε το τι είναι \"υγιές\". Ο θρήσκος λοιπόν είναι μία αλλόφρων κατάσταση δίχως λογική και συναίσθηση όχι ορίζοντα αλλά ούτε την μύτη του δεν βλέπει, ό πιστός όμως είναι το αντίθετο.Θα μπορούμε να μιλάμε ώρες γι΄αυτά τα θέματα δυστυχώς όμως υπάρχει περιορισμός.

    2. avatar Πλατωνικός

     Σχόλιο1 :@Αχρηστερος, υπάρχει μία παραφιλολογία σχετικά με αυτό που παρέθεσες.Δεν είναι ανιστόρητο, απλά θα πρέπει να διακρίνουμε την Ρ/καθολική από την Ορθόδοξη εκκλησία και αυτό γιατί στην μία περίπτωση πράγματι δρούσαν ανεξέλεγκτα, με έναν πάπα που όριζε τις ψυχές με τα συγχωροχάρτια, με βασανιστήρια κλπ.Από την άλλη όμως είναι το Οικ.Πατριαρχείο να μπορεί να κρατήσει τις ισσοροπίες μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων σε μία κατεκτημένη από τους μουσουλμάνους περιοχή.Παράλληλα να διασώσει ό,τι μπορεί από τον χριστιανισμό ώστε να μην χάσουν οι Έλληνες την γλώσσα και την θρησκεία.Άρα μιλάμε για δύο διαφορετικά πράγματα, σε δύο διαφορετικές πραγματικότητες.Νομίζω σου απάντησα στο πρώτο σκέλος.Τώρα για το δεύτερο, είναι στην βούληση και στην πίστη του καθενός.Ένας χριστιανός επιλέγει να πιστέψει ή ένας μη χριστιανός, επιλέγει αν θα γίνει χριστιανός.Αν μιλάμε για ένα υπερβατικό ον, δύσκολα ο άνθρωπος θα μπορέσει να το δει ή να το αγγίξει ή να το ερευνήσει.Ίσως επειδή είναι υπαρβατικό ον, να μην μπορεί να μπει σε ένα εργαστήριο για να ερευνηθεί, όπως θα ήθελαν οι περισσότεροι άνθρωποι.Τώρα στο τελευταίο σκέλος, εδώ αν μιλάμε για τους Πατέρες της Ορθόδοξης Εκκλησίας
     πρώτος έκανε νύξη για την μεγάλη έκρηξη ή στα αγγλικά \"Big Bang\" ο Μ.Βασίλειος, επειδή δεν πρόλαβε να το ολοκληρώσει λόγω του θανάτου του, το ανέλυσε λίγο περισσότερο ο αδερφός του ο Γρηγόριος Νύσσης.Ακόμη και στην Γένεση υπάρχουν υπαινιγμοί.

    3. avatar OkMan Powerup

     Ξέρουμε όλοι ότι σε αθεϊστικά καθεστώτα έχουνε γίνει τα μεγαλύτερα εγκληματικά αίσχη :
     Δείτε πόσα εκατομμύρια δολοφονίες κάνανε οι άθεοι με τα αθεϊστικά καθεστώτα τους σε όλο τον κόσμο.
     Οι άθεοι είναι οι μεγαλύτεροι δολοφόνοι στην ιστορία της ανθρωπότητας!
     Και γιά να μην νομίζει κανείς ότι μιλάω και γράφω, άνευ αποδείξεων.
     Αποδείξεις : Ο χειρότερος όλων των εποχών δολοφόνος ο Μάο Τσε Τούνγκ (Κίνα) σκότωσε 60 εκατομμύρια ανθρώπους, ο δεύτερος χειρότερος όλων των εποχών δολοφόνος ο Στάλιν (πρώην σοβιετική ένωση) σκότωσε 40 εκατομμύρια ανθρώπους, Πολ Πότ (καμπότζη) 1,7 εκατομύρια, Kim Il Sung (βόρειο κορέα) 1,6 εκατομμύρια, Μενγκίστου Χαϊλέ Μαριάμ (αιθιοπία) 1,6 εκατομμύρια, Γιόσιπ Μπροζ Τίτο (γιουγκοσλαβία) σκότωσε 550.000 ανθρώπους, Χο Τσι Μινχ (βόρειο βιετναμ) σκότωσε 200.000, κτλ.
     Αναφέρουν λες και ήταν θύματα για τα αίσχη των καθολικών(που θύματα;!)των ιερών εξετάσεων!?! μόνο που κανένας άθεος δεν σκοτώθηκε ποτέ από τις ιερές εξετάσεις των καθολικών αλλά \"αιρετικοί\" Χριστιανοί!

    4. avatar OkMan Powerup

     Άλλος ένα μύθος για τους άθεους! Λές λανθασμένα (και ίσως ψευδώς) ότι οι άθεοι δεν σκότωσαν πιστούς! Εδώ η παγκόσμια Ιστορία βοά και αναφέρει πολλές εκατοντάδες χιλιάδες δολοφονίες των άθεων στην Σοβιετική Ένωση, Βόρεια Κορέα, Κίνα, Αλβανία, Βουλγαρία, Ρουμανία, κ.α. στην Ελλάδα στον εμφύλιο πόλεμο 1944-1948, εναντίον πιστών θρησκειών όπως παπάδες, προτεστάντες, βουδιστές, κ.α. καθαρά τους δολοφόνησαν για την πίστη στην θρησκεία τους, εκτός και τις άλλες δολοφονίες που έκαναν τα αθεϊστικά καθεστώτα.

     1. avatar Αχρηστερος

      Μάλλον μου κάνεις πλάκα τώρα.
      Όλοι αυτοί που λες εκτελέστηκαν με το κατηγορητήριο ότι πίστευαν σε θεό; Τους παπάδες και τους ιερείς κυνηγούσαν οι κομμουνιστές για τους δικούς τους λόγους. Δεν έπιασαν ποτέ κάποιον απλό άνθρωπο επειδή ήταν χριστιανός ή βουδιστής. Γνωρίζεις μήπως ότι ο Στάλιν παρασημοφόρησε τον μητροπολίτη Σέργιο; Έχεις δει ποτέ τι εκκλησίες έχτιζαν στην Ρουμανία; Έβγαλαν ποτέ κάποιο νόμο που να τιμωρεί με θάνατο όποιον πιστεύει σε θεό;
      Όσον αφορά το \"έκαιγαν μόνο αιρετικούς και όχι άθεους\" το βλέπω τουλάχιστον αστείο. Αρχικά δεν περιορίστηκα μόνο στους χριστιανούς. Ακόμη και ο Πλάτωνας μιλάει για καταστολή της αθεΐας.
      Αλλά αφού θες μόνο για χριστιανούς διάβασε για το κατηγορητήριο εναντίον του Γαλιλέου και για τον Giordano Bruno.
      Αν πάλι θες να κρυφτείς πίσω από τους \"κακούς\" καθολικούς διάβασε τι έλεγε ο δικός σας Σχολάριος Γεννάδιος.
      Γενικώς διάβασε λίγο ιστορία...

     2. avatar Black Pete

      Aν ξέρεις κάποιον ή κάποια από το πρώην Ανατολικό μπλοκ να τους ρωτήσεις τι πάθαιναν απλοί άνθρωποι αν η Ασφάλεια μάθαινε ότι έκαναν το Σταυρό τους ή ότι έβαφαν αυγά το Πάσχα για να μην σε κοροιδεύουν δημοσίως οι συμπολίτες σου!

      Μόνο από τη Σοβιετική Ένωση του Στάλιν
      http://users.sch.gr/aiasgr/Ekklhsia/Ekklhsia_ths_Rwsias/To_olokaftwma_ths_Rwsikhs_Ekklhsias_1917-87.htm

     3. avatar Αχρηστερος

      Βασικά έζησα στο πρώην ανατολικό μπλοκ αν αυτό σου κάνει. Μάλλον δεν έχεις δει τους χριστιανικούς ναούς στο Cluj-Napoca της Ρουμανίας. Εγώ που τους είδα αναρωτήθηκα: \"Μα καλά, εδώ υποτίθεται ότι κυνηγούσαν τους θρήσκους;\"
      Πρόσεχε όμως μια μεγάλη διαφορά. Εκεί ερχόταν ο παπάς στα θεοφάνεια σπίτι σου και δεν τολμούσε να πάρει λεφτά επειδή θα του έκοβαν τα οπίσθια! Εδώ αν δεν του τα σκάσεις παίζει και να σε αφορίσει...
      Και όχι, κανένας δεν πείραξε απλό πολίτη για την θρησκεία του. Τους ιερείς κυνηγούσαν όπως ανέφερα παραπάνω. Όπως άλλωστε γράφει και το site που ανάρτησες. Φυσικά σαν χριστιανικό site φρόντισε να κάνει την τρίχα τριχιά και τους χιλιάδες εκατομμύρια.

     4. avatar Χοςβλα

      Είσαι ανίκανος να κατανοήσεις οτι αυτοί οι άνθρωποι δεν σφαχτηκαν στο ΟΝΟΜΑ της αθείας

     5. avatar Age

      Σφάχτηκαν στο όνομα του χρήματος της δύναμης της εξουσίας κλπ. Κι αυτό θρησκεία είναι κι ας μην το ονομάζουν έτσι. Ξερεις, υπάρχουν πολλες θρησκείες που δεν θέλουν να ονομάζονται θρησκείες. Η θρησκεία του χρήματος, η Σαϊεντολογία και άλλες...

     6. avatar Nikath13

      μα δεν μπορει να το καταλαβει! εχει μαθει να σκοτωνει αστο ονομα καποιου, οποιος και αν ειναι αυτος

  5. avatar Age

   Εγώ είπα στον μικρό ανιψιό μου οτι πρεπει να προσέχει τις πρίζες γιατί ο ηλεκτρισμός σκοτώνει αλλά αυτός σαν παιδάκι δεν με πίστεψε. Τώρα πρέπει να βρω κάποιον να δεχτεί να βάλει το χέρι του στην πρίζα για να τον δει. Και μη νομιζεις προσπάθησα και μ άλλο τρόπο. Του έδειξα βίντεο στο YouTube... μπα fake είναι μου είπε. Τον πήγα σε ένα νοσοκομείο και βρήκαμε εκεί έναν άτυχο που χε σκοτωθεί από ρεύμα αλλά και πάλι μου είπε \"θείε αυτός έγινε μαύρος επειδή έκατσε πολύ στον ήλιο\". Ε το παράτησα κι εγώ το μπασμένο... Άι σιχτιρ!

   1. avatar Πλατωνικός

    Ωραίο παράδειγμα λογικής @Age, επειδή όμως εγώ προσωπικά πιστεύω στην ελέυθερη βούληση, πρέπει ο καθένας μας να δοκιμάζει για να μάθει.Εάν για παράδειγμα ξέρει όλη την θεωρία ότι είναι κακό για τον άνθρωπο και μετά το κάνει, τότε είναι το φταίξιμο και σε εσένα αφού μιλάμε για παιδί αλλά και στο ίδιο το παιδί.Μην πάμε όμως τόσο μακριά, όλος ο κόσμος ξέρει ότι είναι κακός ο πόλεμος για τον άνθρωπο,αλλά όμως θέλουν να τον επιχειρήσουν για την κάλυψη του εγωισμού του.Αν μετά αφού βάλει το χέρι στην πρίζα, μπεί μετά στο νοσοκομείο και το συνεχίσει, τότε εκεί θα σου δώσει την απάντηση η ψυχολογία πια και η ψυχιατρική αν είναι ανάγκη.Για να βρεθούν οι βαθύτερες αίτιες αυτοτιμωρία του.

   2. avatar Nikath13

    τοτε ο ανηψιος σου δεν σκεφτετε λογικα, και με λογικη και επαγωγικη σκεψη... οποτε ας βαλει το χερι του στη πριζα και αμα τον γλυτωσει το ρελε παλι καλα

    1. avatar Age

     Είδες αδελφέ μου πως αυτοαναιρείσαι; Ελείψη αποδείξεων προσφεύγεις στην επαγωγική σκέψη. Η οποία όμως δεν ειναι απόδειξη. Κατι σαν την σφαιρικότητα της γης στην αρχαιότητα η οποία βρέθηκε επαγωγικά. Η απόδειξη ήρθε όταν ο άνθρωπος πήγε στο διάστημα. Τελικά πρεπει να δεχόμαστε καποια πράγματα επαγωγικά ή μόνο με ξεκάθαρες αποδείξεις;

   3. avatar Αχρηστερος

    Αρκετά καλή προσπάθεια αλλά πάσχει κάπου. Για την ακρίβεια κάνεις το ακριβώς αντίθετο από αυτό που προσπαθείς.
    Μας λες ότι ο ηλεκτρισμός μπορεί να αποδειχθεί με πειραματικό τρόπο ή έστω βλέποντας την καθημερινότητα γύρω μας. Μας λες ότι αν βάλουμε το χέρι στην πρίζα μπορεί να πεθάνουμε και μας παρουσιάζεις τα θύματα του σαν απόδειξη.
    Δεν μας λες όμως τι γίνεται αν δεν κάνουμε στον σταυρό μας...

    1. avatar Age

     Δεν τρέχει και τίποτα αν δεν κάνεις το σταυρό σου φυσικά. Όπως δεν τρέχει και τίποτα αν στην τράπεζα σου είχες τα μισά λεφτά για να μιλήσω για την δικιά σου πίστη. Εσύ πιάνεις το πορτοφόλι σου να δεις μην σου έπεσε κάθε πέντε λεπτά. Άλλος κάνει τον σταυρό του. Εσύ είσαι ο έξυπνος κι ο άλλος ο χαζός κατά την άποψή σου. Θρησκείες είναι όλα. Λατρεύονται!

     1. avatar Αχρηστερος

      Βασικά δεν καταλαβαίνω από που συμπεραίνεις τι κάνω εγώ στην ζωή μου. Αλλά κι αν το κάνω κρίνεις εμένα ή τα λεγόμενα μου εδώ μέσα; Εγώ έκρινα το σχόλιο σου και μόνο. Το αν είσαι [...] ή έξυπνος είναι κάτι που προσωπικά δεν μπορώ να το κρίνω από ένα σχόλιο σου.

     2. avatar Age

      Το αν είμαι [...] ή έξυπνος το κρίνεις φυσικά. Αφού κάθε πιστό τον θεωρείς ανόητο. Ψέμματα λέω; Το αν κρίνω εσένα; Δεν σε \"κρίνω\" αλλά το θέμα είναι οτι αυτό με τα λεφτά που είπα αυτό και κάνεις. Ψέμματα λέω; Μην αρνήσε την πίστη σου. Θάρρος! Ανεξιθρησκία έχουμε.

     3. avatar Αχρηστερος

      Είσαι ακριβώς σε εκείνο το επίπεδο συνομιλίας που καταλαβαίνεις ότι έχεις στερέψει από επιχειρήματα και απλά αναλώνεσαι σε ad hominem επιθέσεις.
      Αν έχεις κάποιο επιχείρημα όσον αφορά αυτά που σου είπα έχε καλώς.
      Αν όχι, μην σπαταλάς άδικα τα bytes σου σε επιθέσεις. Το μόνο που καταφέρνεις είναι να φαίνεσαι σαν τους τυπικούς αριστεράτζες και τα κλασικά τους επιχειρήματα τύπου: \"Αν δεν συμφωνείς μαζί μας είσαι φασίστας, νεοναζί, γερμανοτσολιάς μπλα μπλα μπλα\".

     4. avatar Age

      Μάλλον δεν καταλαβαίνεις τι λέω. Λέω οτι εσύ λατρεύεις το χρήμα που υπάρχει (αν υπαρχει γιατί στην ουσία ένα χαρτί είναι που ιστορικά πολλες φορες έγινε άχρηστο) και στο αποδεικνύω ρωτώντας σε απλά αν ψάχνεις κάθε λίγο και λιγάκι να δεις αν το πορτοφόλι σου ειναι στην θέση του. Φαντάζομαι οτι το κάνεις σε αντίθεση με κάποιον άλλο που κάθε λίγο και λιγάκι κάνει τον σταυρό του. Εσύ λοιπόν εχεις την πίστη σου ή μάλλον το κόλλημά σου (το λέω ετσι γιατί δεν θες να το λες πίστη) κι ο άλλος το δικό του (αυτός το λέει πίστη). Εγώ καμία προσωπική επίθεση δεν σου κάνω. Δεν ειναι κακό να ψάχνεσαι με το πορτοφόλι σου. Αν σου επιτεθεί κάποιος αυτός μπορεί να ναι η συνείδηση σου. Αν αυτή σε έχει αφήσει ήσυχο όλα καλά τότε! 🙂

    2. avatar Nikath13

     δεν θα πιαστει το χερι μας;... θα καταστραφει ο κοσμος; 100 νομιστερακια θα πεθανουν;

  6. avatar Αέμψυχος

   Ενω εσύ αποδεικνύεις όπως τον ηλεκτρισμό ότι δεν υπάρχει ψυχή.

   1. avatar Nikath13

    οχι, ζηταω οποως ο ηλεκτρισμος ειναι 1000% σιγουρο οτι θα σε σκοτωσει, να μου αποδειξεις οτι υπαρχει ψυχη, θεος και ολα τα συναφη. το παραδειγμα με τον ηλεκτρισμο στο εφερα, ως ενα πολυ ισχυρο και αντρανταχτο και αποδεκτο απο ολο το κοσμο γεγονος: κατι αντιστοιχο θελω ως πειχειρημα να μου φερεις για την υπαρξη θεων και ψυχων.

    1. avatar υποθεση ιησους

     Κατ αρχήν όλοι οι πιστοί ήταν πριν άθεοι ή πίστευαν σε κάτι άλλο. Άρα κάτι είδαν και ένιωσαν για να πιστέψουν. Ο Ιησούς υπήρξε σαν ιστορικό πρόσωπο όπως πχ ο Καίσαρας η κάποιος άλλος. Υπάρχει και ένα βιβλίο που λέγετε \"η υποθεση Ιησούς Χριστός\". Γκουκλαρε το έχει πολλές απαντήσεις για πολλά θέματα.

     1. avatar Nikath13

      πλακα εχει \'\'γκουγκλαρε για τον ιησου\'\'......

 3. avatar δενξερωτιποτα

  1. Αφού οι ψυχολόγοι έχουν πάψει να χρησιμοποιούν τον όρο ψυχή από το 1930, προτείνω και βάσει των λεγομένων του κ. Παξινού να αλλάξουν και το όνομα της επιστήμης τους και της ειδικότητάς τους: να υιοθετήσουν το εγκεφαλολογία και εγκεφαλολόγοι αντίστοιχα.
  2. ο κ. Παξινός δεν είναι άθεος γενικά, είναι πολέμιος της χριστιανικής θρησκείας ειδικά, και χειραγωγεί τους αναγνώστες τους, εφόσον δεν υπάρχει ελεύθερη βούληση, όπως ακράδαντα πιστεύει: εξισώνει την Χριστιανική θρησκεία με το Ισλάμ ( σε πολλά σημεία, ας ψάξουν οι αναγνώστες, η συνέντευξη βρίθει) και καταλήγει λέγοντας το μεγαλύτερο ψέμα: \"Δεν σκοτώνουμε ο ένας τον άλλο για να αποκτήσουμε φαγητό για τα παιδιά μας για παράδειγμα, σκοτώνουμε για ψυχές που δεν υπάρχει ένδειξη ότι υπάρχουν.\" Όλοι οι πόλεμοι από καταβολής κόσμου έχουν γίνει κια γίνονται για την εκμετάλλευση πλουτοπαραγωγικών πηγών.

  1. avatar titanic

   Πράγματι οι πόλεμοι γίνονται για τα αγαθά επιβίωσης και ενίοτε για την αναπαραγωγή από καταβολής κόσμου.
   Οι θρησκείες, άσχετα από τις πεποιθήσεις για την ύπαρξη Θεού, είναι φιλοσοφία και τρόπος ζωής, απαραίτητο συνδετικό, μαζί με την γλώσσα και άλλα χαρακτηριστικά, που κάνουν τους ανθρώπους ομάδα, για να μάχονται εναντίον άλλων ομάδων προκειμένου να εξασφαλίσουν ζωτικό χώρο και αγαθά.
   Ακόμα και άν κάποιοι θεωρούν ότι μάχονται για θρησκείες, στην πραγματικότητα μάχονται από μισαλλοδοξία για το έχειν του άλλου. Σε αυτό η αντίληψη του επιστήμονα μάλλον πάσχει.

 4. avatar XYZ

  Προς \"συνάδελφους\" άθεους: υπάρχουν ορισμένες χρήσιμες αυταπάτες. Μια από αυτές για παράδειγμα είναι ο έρωτας: θα μπορούσες να επιχειρηματολογήσεις ότι όλα είναι μια ορμονική επίδραση με σκοπό την αναπαραγωγή και διαιώνιση του είδους και δίκαιο θα είχες, αλλά τότε καημένε χάνεις την ουσία. Άλλη χρήσιμη αυταπάτη είναι ότι το παιδί του γονιού είναι ξεχωριστό και πρέπει να νοιαστεί ιδιαίτερα για αυτό. Και τέλος άλλη μία είναι ότι υπάρχει θεός που νοιάζεται για εσένα προσωπικά και δεν είσαι ένα αδέσποτο ζώο έρμεο τυχαίων συμβάντων του περιβάλλοντος.
  Με λίγα λόγια πρέπει να προσέχουμε μήπως από την πολλή μας \"εξυπνάδα\" χάνουμε σε διορατικότητα. Και στον 21ο αιώνα πόλεμοι δεν γίνονται για τις θρησκείες αλλά για το κέρδος και την εξουσία, όπως συνήθως, οπότε αφήστε και αυτό το επιχείρημα.

  1. avatar Λσδ

   Όλο [...] ακουμε

  2. avatar Nikath13

   τελικα δεν καταλαβα, που θες να καταληξεις;

   1. avatar XYZ

    Το αν η προσπάθεια να καταρρίψουμε τις θρησκείες περισσότερο ωφελεί ή βλάπτει, γιατί ο μέσος σύγχρονος δυτικός άθεος είναι απλά ένας αμοραλιστής υπερκαταναλωτής και όχι ένας \"ανώτερής αντίληψης\" ορθολογιστής. Άσε τον καθένα να καλύψει τα υπαρξιακά του κενά όπως νομίζει (λέω εγώ), γιατί όλοι κάπου λάθος κάνουμε και κάτι μας διαφεύγει.

    1. avatar Αχρηστερος

     Θα συμφωνήσω πως, όπως και σε κάθε κοινωνική ομάδα, υπάρχουν οι \"γνήσιοι\" (επέτρεψε μου την έκφραση χάριν συντομίας της συζήτησης) και αυτοί που απλά είδαν φως και μπήκαν.
     Ένας \"γνήσιος\" άθεος δεν προσπαθεί σε καμία περίπτωση να καταρρίψει τις θρησκείες. Δεν προσπαθεί να πάρει την θέση του εκάστοτε ιερέα από άλλο ιδεολογικό υπόβαθρο. Άσε τους ιερείς να είναι ποιμένες και σωτήρες. Προσωπικά δεν έχω καμιά διάθεση να το παίξω κοινωνικό ξυπνητήρι.Αν ο εκάστοτε συνάνθρωπος έχει βρει την ψυχική του γαλήνη και ισορροπία σε έναν θεό καλά κάνει. Ποιος είμαι εγώ που θα του πω τι να πιστεύει;
     Το πρόβλημα αρχίζει όταν θέλει να μου μεταδώσει με τον οποιοδήποτε τρόπο την δική του γαλήνη παραβιάζοντας την δικιά μου. Όταν σε λίγες μέρες από τώρα θα αρχίσουν την νηστεία εγώ δεν πρόκειται να ρωτήσω κανέναν γιατί νηστεύει. Εσύ τι λες; Θα δείξουν την ίδια διακριτικότητα όταν θα με δουν με τα πιτόγυρα Μεγάλη Παρασκευή;

 5. avatar Ελεάννα Δελη

  Ειναι σαν να προσπαθει να εξηγησει πως δουλευει η τηλεόραση ένας επιστημονας του 3ου αι.

  1. avatar Keep going

   Και μόνο το dislike που σου έβαλε το σχολιαστήριο φτάνει για να δούμε πόσο ηλίθιο είναι το κοινό σε μια τόσο (και μπράβο σου) εύλογη επισήμανσή σου.

 6. avatar Κωστάκη

  Πόσες \"φραπεδιές....\" χτυπάς τη μέρα;Πρόσεχε αγόρι μου γιατί σε πειράζουν!

 7. avatar Abe

  Τα θύματα στο όνομα του αθεϊσμού ΜΟΝΟ κατά τον 20ο αιώνα ξεπερνούν τα 100 εκατομμύρια...

  1. avatar Nikath13

   που ακριβως ειδες εσυ τα 100 μυρια; στα ονοματα ολων των θρησκιων εχουν γινει τα χειροτερα εγκληματα

 8. avatar Dimdimdimdim

  Οτι να ναι λετε ολοι... κ ιδικα ο Παξινος... [...]
  κ γω αν παρω lsd καλα θα μαι....

 9. avatar Ιωσηφ Β

  «Έχω βρει ότι υπάρχει μία θαυμάσια αρμονία στις συμπληρωματικές αλήθειες της επιστήμης και της πίστης. Ο Θεός της Βίβλου είναι επίσης ο Θεός του γονιδιώματος. Ο Θεός μπορεί να βρεθεί στον καθεδρικό ναό ή στο εργαστήριο. Ερευνώντας τα μεγαλειώδη και θαυμάσια δημιουργήματα του Θεού, η επιστήμη μπορεί να γίνει ένα μέσο λατρείας» (Dr. Francis S. Collins,από τους μεγαλύτερους επιστήμονες Γενετικής του κόσμου, διευθυντής του σχεδίου ανθρώπινου γονιδιώματος, των ΗΠΑ)

  1. avatar Andreas Goros

   Ο Dr. Francis S. Collins αυτά τα υποθέτει δεν τα πιστεύει αν και είναι πολύ κουλ η \"θεό\"ρεια του και επειδή είναι έξυπνος δεν σημαίνει ότι είναι και σωστή (γιατί είναι προσωπική θεωρία και όχι επιστημονική)

   1. avatar Ιωσηφ Β

    «η προέλευση του σύμπαντος απαιτεί μια νοημοσύνη ανώτερου επιπέδου, μια νοημοσύνη που προηγήθηκε από εμάς και η οποία οδηγεί στην εκούσια πράξη δημιουργίας των δομών που είναι κατάλληλες για ζωή». (Fred Hoyle, από τους μεγαλύτερους αστροφυσικούς του 20ού αιώνα)

    1. avatar Nikath13

     υποθεσεις κανει, οχι θεωρια

     1. avatar SLK

      Δηλαδή ότι λέει ο Παξινός είναι επιστήμη, ενώ ότι λένε οι μεγάλοι επιστήμονες είναι υποθέσεις. Λίγη σοβαρότητα δεν βλάπτει...

     2. avatar Nikath13

      δηλαδη ο παξινος, που σου λεει αποδειξε οτι υπαρχει ψυχη δεν ειναι επιστημονας, αλλα ολοι οι ρασοφοροι γενειοφοροι ειναι σωστοι.....

     3. avatar Age

      Επιστήμων και μάλιστα με πολύ περισσότερες \"περγαμηνές\" ειναι κι ο Μεσογαίας πάντως.

 10. avatar Doctor Roofingstooun

  Η επιστήμη δεν μπορεί να αποφανθεί για το εάν υπάρχει ή όχι Θεός, διότι η επιστήμη κινείται εντός των ορίων του κτιστού. Δεν τίθεται θέμα απόδειξης όσον αφορά τον Θεό. Και βέβαια συνιστά λογικό σφάλμα ο ισχυρισμός ότι ο Θεός δεν υπάρχει εφ\' όσον δεν μπορούμε να αποδείξουμε την ύπαρξή Του. Όταν όμως ο Λόγος εκπίπτει σε ορθολογισμό, τότε εμείς οι άνθρωποι αντί να αναγόμαστε προς τον Θεό, προσπαθούμε να κατεβάσουμε τον Θεό στα μικρά μας μέτρα. ΥΓ1. Όσοι \"αντιμάχεστε\" τον χριστιανικό Θεό απλά αποδέχεστε την ύπαρξη Του ειδάλλως δεν θα αναφερόσασταν καν σε Αυτόν.ΥΓ2 Φαντάζομαι όσο πλησιάζει το Πάσχα τόσο θα αναρτώνται τέτοια άρθρα.

 11. avatar JLD

  Ο Θεός είναι λένε παντογνώστης και πανάγαθος. Αφού γνώριζε εκ των προτέρων το αποτέλεσμα της δοκιμασίας που έβαζε τους πρωτόπλαστους, τι νόημα είχε η δοκιμασία? Αλλά ας υποθέσουμε ότι είχε νόημα. Να τιμωρήσει όχι μόνον τους πρωτόπλαστους αλλά και όλους τους απογόνους στον αιώνα τον άπαντα? Πανάγαθος δεν είναι ούτε μία στο εκατομμύριο! Απλά καλό είναι να προσπαθούμε για το καλό. Τώρα κατά πόσον πραγματικά υπάρχει και εάν αξίζει να τον προσκυνούμε... σηκώνει πολλή συζήτηση. Όσο για την ψυχή.... ατέρμονες συζητήσεις αιωνίως δεν βγάζουν αποτέλεσμα

  1. avatar Age

   Και γιατί είναι καλό να προσπαθούμε για το καλό; Αφού δεν υπαρχει θεός χέσ[..]ς αρκεί να μη σε πιάνει ο μπάτσος. Τέτοιος είσαι;

  2. avatar μητσουκος

   Ανέκαθεν η ψυχή ήταν όλη φώς, όλη οφθαλμός. Η τύφλωση της ψυχής ειναι το πρώτο σύμπτωμα που αναγγείλει την παρουσία της αμαρτιας στην ψυχή του ανθρώπου. Η συνυφανση της αμαρτίας με την ψυχή φτάνει σε τέτοια ένωση ώστε ο άνθρωπος είναι ανίκανος να διαχωρίσει. Όπως το παιδί κληρονομεί από τους γονείς τα καλά, έτσι κληρονομεί και τα στραβά, την αμαρτία. Ο Θεός όμως δεν μας άφησε ετσι και έστειλε τον γιό του και μας άφησε τις εντολές, την διδασκαλία του και θυσιάστηκε και αναστήθηκε. Ισως εάν τα σκεφτούμε αυτά να ξανασκεφτούμε εάν αξίζει να τον αγαπάμε και εαν είναι παναγαθος. Ο άνθρωπος έφυγε από τον Θεό όχι ο Θεός από τον άνθρωπο. Ο Θεός δεν αφήνει το πλάσμα του καθημερινά έστω και εάν ο άνθρωπος δεν το καταλαβαίνει. Κανένας μας δεν είναι αναμάρτητος ακομα και οι Άγιοι. Για όλα υπάρχει απάντηση.

 12. avatar Michalis758

  Αν όλα ήταν εγκέφαλος τότε ένα κομπιούτερ θα ήταν ότι πιο ανθρώπινο. Δεν με πείσατε κύριε καθηγητά.Καμιά φορά καλό θα ήταν να λέγαμε και ένα δεν ξέρω

 13. avatar Axilleopoylow nikos

  Ξενιτεμένε φιλε μου
  καταλαβαίνω οτι με τον καιρό χαθηκε απο τη ΨΥΧΗ σου η ελπιδα.
  ειμαι 45 ετων,και εαν κατι μπορω να πω με σιγουριά ειναι οτι ΘΕΟΣ ΥΠΑΡΧΗ.
  Ειναι τα ΠΑΝΤΑ , οτι μπορείς να αντιληφθείς και πολλα περισσότερα που δεν μπορείς.
  και μεσα στα ΠΑΝΤΑ,ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΕΣΥ,εισαι ενα εγκεφαλικό κύτταρο του θεού,προσωρινά πλανημένο,ΣΟΥ ΕΎΧΟΜΑΙ ΓΡΗΓΟΡΑ ΝΑ ΒΡΕΙΣ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣ ΤΟ ΦΩΣ.

  1. avatar Nikath13

   προς το φως της τηλεορασης; σαν το poltergeist;

  2. avatar Μούχλα 2017

   Αν υπάρχη,πρόβλημά του...

 14. avatar ΑΘΡΗΣΚΟΣ

  2017 χρόνια τρώτε παραμύθα και δικαίωμα σας. Εμείς οι άθρησκοι σε τι φταίμε να υποφέρουμε τους πολέμους σας;

 15. avatar eudromos

  Είναι απλό. Θα ζητήσουμε τον Θεό (Ιησού Χριστό) με ειλικρίνεια όμως, και εφόσον ακούει θα απαντήση.

 16. avatar Θανασης98

  Απο τη στιγμη που ο stephen hawking με ενα πολυ απλο πειραμα απεδειξε οτι ο ανθρωπος εχει ελευθερη βουληση,ποιος ο λογος να ακουσει καποιος τον κυριο παξινο ?
  Γελαω ειλικρινα με την σαπια απο την αυστραλια που βριζει την Ελλαδα......

  1. avatar ????

   Τι πείραμα;Πηγή;;;

 17. avatar Πλατωνικός

  O καθένας εδώ γράφει την κάθε μπαρούφα που μπορεί να σκεφτεί η ανθρώπινη ύπαρξη.Ορισμό της ψυχής, έδωσε μέχρι και ο Πλάτωνας, χωρίς βέβαια να αποτελεί τρανταχτή απόδειξη, ότι υφίσταται.Στο άρθρο ο ομιλών, βάζει ίσως το προσωπικό του συναίσθημα να υπερισχύει (για παράδειγμα σε συνεντεύξεις του, ο Χόκινγκ, είναι πιο ταπεινός από τον δρ.). Θρησκεία υπάρχει και θα υπάρχει, όχι γιατί είναι βασισμένο σε ένα πολύ καλό σχέδιο, όπως θέλουν να υποστηρίζουν πολλοί, αλλά γιατί υπάρχει το θυμοειδές στον άνθρωπο, άρα θα υπάρξει αυτομάτως και η πίστη.Στο αν υπάρχει Θεός, κανείς μας δεν ξέρει γιατί αυτός που πιστεύει δεν μπορεί να Τον δει αλλά να Τον ενστανθεί,αλλά ούτε και ένας που δεν πιστεύει μπορεί να μου αποδείξει ότι δεν υπάρχει.Άρα η αλήθεια είναι κάπου στην μέση.Τώρα όσον αφορά για την ελεύθερη βούληση, έδω έχει ένα δίκιο, επειδή ο σύγχρονος άνθρωπος είναι κλεισμένος μέσα σε οικονομικά και κοινωνικοπολιτικά καλούπια και εκεί δρα ο άνθρωπος, χωρίς τρόπους διαφυγής, όμως πιστεύω ότι ο άνθρωπος έχει αυτεξούσιο όσον αφορά για τις πράξεις του.Επίσης διάβασα ένα σχόλιο από τον @XD όπου το σχόλιό του έχει κάποια επιστημονική αλήθεια.Η ύπαρξη πολλών διαστάσεων είναι γεγονός, μέχρι στιγμής ξέρουμε ότι είναι 5 ή 6 και ο χρόνος(σύμφωνα με τον Νανόπουλο είναι 10).Σαφώς να μην ξεχνάμε και την θεωρία των υπερχορδών.Όπως επίσης και ότι δεν είναι μόνο ένα σύμπαν αλλά πολλά διαφορετικά μεταξύ τους, που υποστηρίζεται από πολλούς επιστήμονες.

 18. avatar Κωστας 14

  Αν υπάρχει θεός γιατί εστειλε το γιό του και δεν ηρθε ο ιδιος να καθαρίσει;
  Μήπως ηταν πολύ απασχολημένος;
  Αφού είναι παντοδύναμος γιατί δεν μας δείχνει εστω ενα στοιχείο που να αποδεικνύει την υπαρξή του;
  Αν υπάρχει θεός γιατί οι εκκλησίες,που είναι τα ΚΕΠ τού θεού,εχουν αλεξικέραυνα;

  1. avatar Age

   Ο ίδιος ήρθε Κώστα αφού πατέρας και υιός ειναι το ίδιο πράγμα. Το γιατί δεν εμφανίζεται διάβασε ποιο πάνω τι γράφω στον Λουκά. Το αλεξικέραυνο υπαρχει γιατί αν ποτε και σε καμία εκλησία δεν έπεφτε καποια στιγμή κεραυνός τότε αυτόματως θα ηταν κατι αφύσικο και θα ήταν απόδειξη οτι ο Θεός υπάρχει. (Όπως κι αν ΠΟΤΕ δεν πέθαινε κανένα παιδάκι ας πούμε) Απόδειξη που θα σε ικανοποιούσε μα ο Θεός δεν θέλει να τον πιστεύουμε με τέτοιες αποδείξεις. Αυτός είναι ο Θεός που πιστεύουν οι \"χαζοί\" κι αν δεν θες να τον πιστεύεις κατά αυτόν τον τρόπο καλά κάνεις και δεν τον πιστεύεις.

  2. avatar Ύποπτος.

   Έχουν αλεξικέραυνα για να μη γκρεμίζονται από τους κεραυνούς που πετάς...

  3. avatar Ευπατριδης

   Τα ερωτήματα σου ειναι επιεικώς παιδαριώδη.Θα απαξιουσε να σου απαντήσει ακόμα και ο \"πολύς\" καθηγητής περί ού το αρθρο

  4. avatar Xeniof

   Τέτοιες απλοϊκές ερωτήσεις μόνο άτομα χαμηλού επιπέδου μπορούν να κάνουν.

  5. avatar αλιευς

   Γιατι υπαρχουν κακοπροαιρετοι σαν και σενα!!! Θα ερθει η ωρα που θα χωριστουν οι σφιγγες απο τις μελισσες!!

  6. avatar giorgosssss

   Φίλε μου αν διαβάσεις τις γραφές, θα σου απαντηθούν όλα τα ερωτήματά σου.

   1. avatar Μούχλα 2017

    Ποιός εγραψε τίς \"γραφές\";

 19. avatar atorcom

  Το να είσαι επιστήμονας και να έχεις διαβάσει πολλα βιβλία δεν σε κάνει παντογνώστη (εξάλλου η πραγματική γνώση βρίσκεται στην έκτη αίσθηση που θα πρέπει να αναπτύξεις). Το να μην μπορείς να αποδείξεις κάτι δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει . Και το ότι οι περισσότεροι μοιάζουν να μην έχουν ελεύθερη βούληση (γιατί έτσι θέλουν τον κόσμο) δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και κάποιοι που έχουν. Εχει αποδέχει οτι το σύμπαν είναι τόσο τεράστιο που δεν μπορεί κανείς να μιλά με γενικότητες

  1. avatar Μούχλα 2017

   Ο Σώρρας εχει 600 δις αλλά δεν χρειάζεται να το αποδείξει,απλά τον πιστεύεις.(;)

  2. avatar Κωστας 14

   Γράφεις:
   \"Το να μην μπορείς να αποδείξεις κάτι δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει\" .
   Αν σε καταγγείλω ψευδώς οτι είσαι serial killer ,δέχεσαι να φας ισόβια ακόμη κι αν δέν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία για τήν ενοχή σου;

   1. avatar atorcom

    Όσο ανόητο είναι να πιστεύει κάποιος τις μπαρούφες των θρησκείων φίλε άλλο τόσο ανόητο είναι να πιστεύει ότι δεν υπάρχει κάτι επειδή δεν μπορεί να το αντιληφθεί. Πέραν από τους αλαζόνες ψυχολόγους και επιστήμονες γενικότερα που νομίζουν ότι έχουν λύσει όλα τα μυστήρια του σύμπαντος υπάρχει και η επιστήμη που έχει ανακαλύψει ότι υπάρχουν άλλες διαστάσεις (δίπλα μας και μεσα στον κοσμο μας) ολόκληροι κόσμοι που δεν ήμαστε σε θέση να αντιληφθούμε και να κατανοήσουμε.

 20. avatar loukas 2017

  Προφανώς δεν υπάρχει Θεός αλλιώς θα είχε φροντίσει όλοι οι άνθρωποι δημιουργήματα του να πιστεύουν στον ίδιο Θεό. Από την άλλη αν ορισμένοι άνθρωποι που έχουν σοβαρές ασθένειες και βρίσκουν παρηγοριά στο Θεό είναι απόλυτα σεβαστοί. Η Εκκλησία είναι ο εχθρός του χριστιανισμού που βασίζεται σε απλούς τρόπους ζωής που οδηγούν τον κανονικό άνθρωπο σε μια εσωτερική ικανοποίηση. Αντίθετα η Εκκλησία έχει φροντίσει ώστε να φορτώσει στον άνθρωπο φανταστικές τύψεις για δήθεν αμαρτίες που ξεκινούν από το δήθεν \"προπατορικό αμάρτημα\" μέχρι τη γιόγκα.

  1. avatar Τι θετε?

   Αν ειχαμε κατασκευασθει απο θεο με την δικη σου λογικη,θα λεγομασταν ρομποτ και οχι ελευθεροι ανθρωπο.

   1. avatar loukas 2017

    Μάλλον λάθος κατάλαβες . Εγω έγραψα ότι αν υπήρχε Θεός δημιουργός τότε όλοι οι άνθρωποι θα είχαν την ίδια θρησκεία

    1. avatar Age

     Λουκά για να πίστευαν στο ίδιο θεό όπως λες θα έπρεπε να είχε εμφανιστεί μεγαλοπρεπώς και με αποδείξεις ατράνταχτες. Μα αυτό δεν το θέλει ο Θεός. Όπως ο πλούσιος δεν θέλει να αποκαλύψει τα χρήματά σε μια γυναίκα για να δει αν αυτή τον αγαπά γιαυτό που είναι. Αν υπάρχει ο Θεός λοιπόν γιαυτό δεν αποκαλύπτεται. Αν δεν υπάρχει κοίτα πόσα σχόλια αφιερώσαν οι άνθρωποι (περί τα 300) εδώ μέσα για μια φαντασίωση. Και καλά οι \"χαζοί\" που πιστεύουν. Μα οι υπόλοιποι; Πρεμούρα να ασχοληθούν με την φαντασίωση των \"χαζών\"; Τόσο χρόνο για χάσιμο αυτοί οι \"έξυπνοι\";

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει