Τα social media έχουν εγκαινιάσει μια νέα εποχή «ψηφιακών αστέρων». Οι influencers είναι μια σύγχρονη επαγγελματική τάση και μάλιστα αρκετά προσοδοφόρα σε ορισμένες περιπτώσεις.

Κάθε μέσο κοινωνικής δικτύωσης έχει τις δικές του τιμές. Ένα από τα πιο δημοφιλή είναι το TikTok, το οποίο ωστόσο μόνο το τελευταίο διάστημα άρχισε να «πειραματίζεται» με τις διαφημίσεις και τα κέρδη των χρηστών. Εκτός από τις διαφημίσεις, το TikTok διαθέτει μια σειρά από ενσωματωμένα εργαλεία πληρωμών, όπως εικονικά «δώρα», αλλά και ένα Creator Fund (ταμείο δημιουργών) για χρήστες με τουλάχιστον 10.000 ακόλουθους και 100.000 προβολές σε μια περίοδο 30 ημερών για τα βίντεό τους κ.α.

Αν και τα βασικά έσοδα των influencers – και είναι πολλά – προέρχονται από συμφωνίες με εταιρείες για συγκεκριμένες αναρτήσεις, δεν είναι λίγοι αυτοί που εγγράφονται στα εν λόγω προγράμματα για να αποκομίσουν έξτρα όφελος. Μάλιστα αν και οι πληρωμές από τα αρχικά ταμεία ήταν απογοητευτικές, τα νέα προγράμματα φαίνεται πως είναι περισσότερο γενναιόδωρα, σε σημείο που – όπως αναφέρουν οι χρήστες – να «αλλάζει η ζωή τους».

Απογοητευτικές οι απλές πληρωμές

Σύμφωνα με το Insider, που επικαλείται χρήστες του TikTok, οι πληρωμές για βίντεο ανέρχονται σε μερικά σεντ ανά χίλιες προβολές. Δύο εκ των κορυφαίων δημιουργών του TikTok, ο Hank Green και ο MrBeast , έχουν μιλήσει για τις χαμηλές πληρωμές του TikTok αποκαλύπτοντας πως για κάθε χίλιες προβολές λαμβάνουν 0,02 και 0,03 δολάρια.

Ο Preston Seo, ένας από τους διάσημους δημιουργούς του TikTok για οικονομικά θέματα ατομικού προϋπολογισμού, με περίπου 2,4 εκατομμύρια followers κέρδισε 1.664 δολάρια από τον Ιανουάριο του 2021 μέχρι τον Μάιο του 2021. Κατά μέσο όρο κερδίζει από 9 έως 39 δολάρια ημερησίως. Άλλοι δημιουργοί που μίλησαν στο Insider ανέφεραν παρόμοιες ημερήσιες προβολές.

Το TikTok μοιράζεται επίσης κάποια έσοδα από τις διαφημίσεις με τους δημιουργούς μέσω ενός προγράμματος που ονομάζεται TikTok Pulse. Τον Μάιο του 2022 η εταιρεία υποστήριξε πως θα μοιραζόταν το 50% των εσόδων με τον δημιουργό στου οποίου το βίντεο εμφανίζεται διαφήμιση. Πρόκειται για δημιουργούς με τουλάχιστον 100.000 ακόλουθους.  

Όπως και με το Creator Fund, οι πληρωμές από το TikTok Pulse ήταν απογοητευτικές, δήλωσαν οι δημιουργοί στο Insider. Οκτώ influencers, που μοιράστηκαν τα στοιχεία των εσόδων τους, κέρδισαν για κάθε 1.000 προβολές από μερικά σεντ έως 17 δολάρια στις δύο πρώτες μηνιαίες πληρωμές τους. Οι δημιουργοί είχαν από μερικές εκατοντάδες χιλιάδες έως μερικά εκατομμύρια ακόλουθους. Αρκετοί εξ αυτών δημιουργούν βίντεο σχετικά με παιχνίδια, ενώ άλλοι ανεβάζουν lifestyle θέματα.

Τα «γενναιόδωρα» νέα προγράμματα πληρωμών

Το 2023, η εταιρεία εισήγαγε δύο ακόμη προγράμματα πληρωμών για να ενθαρρύνουν συγκεκριμένους τύπους περιεχομένου. Το πρώτο προορίζεται για να ανταμείψει δημιουργούς που δημοσιεύουν βίντεο διάρκειας μεγαλύτερης του ενός λεπτού και περιορίζεται σε χρήστες που έχουν τουλάχιστον 10.000 ακολούθους και έχουν συγκεντρώσει περισσότερες από 100.000 προβολές τις τελευταίες 30 ημέρες. Ένας χρήστης μπορεί να συμμετέχει ή στο εν λόγω πρόγραμμα ή στο Creator Fund. Όχι και στα δύο.

Το Πρόγραμμα Δημιουργικότητας φαίνεται πάντως πως είναι πιο γενναιόδωρο με ορισμένους χρήστες να κάνουν λόγο για υψηλές ημερήσιες πληρωμές. Κάποιοι δήλωσαν πως συγκέντρωσαν ακόμη και πενταψήφια ποσά μέσα σε έναν μήνα. Για παράδειγμα ο Hunter Cordle, ένας δημιουργός βίντεο lifestyle, είπε πως τα χρήματα που κέρδισε του «άλλαξαν τη ζωή» και εξέφρασε την ελπίδα αυτό το πρόγραμμα να συνεχιστεί.

Το δεύτερο καινούργιο πρόγραμμα του TikTok, το Effect Creator Rewards του TikTok, ανακοινώθηκε τον Μάιο του 2023, και προσφέρει αμοιβές στους δημιουργούς περιεχομένου επαυξημένης πραγματικότητας. Η αμοιβή είναι από 700 δολάρια έως 14.000 δολάρια για προβολές που ξεπερνούν τις 500.000. Τα χρήματα του προγράμματος, που υπολογίζονται αρχικά σε 6 εκατομμύρια δολάρια, είναι διαθέσιμο μόνο για χρήστες που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και έχουν έδρα στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία και τη Γερμανία.

«Δώρα» χιλιάδων ευρών – Κοιμάσαι και βγάζεις χρήματα!

Οι TikTokers μπορούν επίσης να κερδίσουν κάποια εικονικά «δώρα» κατά τη διάρκεια live μεταδόσεων, τα οποία μετατρέπονται σε μετρητά. Κατά περίπτωση… πολλά μετρητά. Το μέγεθος των δώρων μπορεί να είναι από 20 έως 300 δολάρια για κάθε ζωντανή μετάδοση. Έτσι κάποιος μπορεί να κερδίσει έως και 34.000 δολάρια σε ένα μόνο μήνα.

Τόσα κέρδισε ο Jakey Boehm, ο οποίος με 1,2 εκατομμύρια ακολούθους κάνει «sleep streaming» δηλαδή ζωντανή μετάδοση την ώρα που κοιμάται. Πρόκειται για τον ορισμό του «εσύ κοιμάσαι και η τύχη σου δουλεύει…». «Είναι χρήματα που αλλάζουν τη ζωή», δήλωσε στο Insider και πρόσθεσε: «Την πρώτη εβδομάδα έβγαλα περίπου 5.000 δολάρια και εκεί σκέφτηκα “Είναι μεγάλο, μπορώ να κάνω κάτι πραγματικά τρελό εδώ”».

Χρυσές οι συμφωνίες με εταιρείες

Τα πιο πολλά λεφτά όμως βγαίνουν από τις συμφωνίες των influencers με εταιρείες. Οι τιμές για μια χορηγούμενη ανάρτηση με στόχο την προώθηση ενός προϊόντας διαφέρον ανάλογα με τον αριθμό των ακολούθων και το περιεχόμενο του δημιουργού. Για παράδειγμα, μια χορηγούμενη ανάρτηση από έναν δημιουργό με 200.000 followers μπορεί να χρεώνεται από 350 έως 600 δολάρια.

Επίσης ένας από τους πιο δημοφιλείς τρόπους για να κερδίσει κάποιος χρήματα ως TikToker είναι η προώθηση τραγουδιών σε βίντεο. Οι δισκογραφικές εταιρείες, σύμφωνα με το Insider, πληρώνουν τακτικά και αδρά τους χρήστες του TikTok για να συνοδεύουν τα βίντεο τους με ένα τραγούδι σε μια προσπάθεια αυτό να γίνει viral. Οι TikTokers, Nicole, Natalie και Nika Taylor, που έχουν περίπου 12,8 εκατομμύρια ακόλουθους στην εφαρμογή, ανέφεραν στο Insider ότι χρεώνουν 750 δολάρια για την προώθηση ενός τραγουδιού σε ένα μόνο βίντεο, 1.400 δολάρια για δύο βίντεο και 2.000 δολάρια για τρία βίντεο.