Ο αμερικανικός όμιλος του διαδικτύου Google, ξεκίνησε σήμερα στις ΗΠΑ την διαδικτυακή του βιβλιοθήκη, με πάνω από τρία εκατομμύρια ψηφιοποιημένους τίτλους, ορισμένοι από τους οποίους προσφέρονται δωρεάν.

Προσβάσιμα μέσω της ιστοσελίδας books.google.com, τα βιβλία μπορούν να «φορτωθούν» σε οποιονδήποτε υπολογιστή μέσω σύνδεσης στο internet, είτε μέσω ειδικών εφαρμογών για φορητές συσκευές, συμπεριλαμβανομένων των τηλεφώνων που λειτουργούν με το σύστημα Android, που έχει σχεδιαστεί από την Google, και τα προϊόντα Apple όπως το iPhone και το iPad.

Πολλές ηλεκτρονικές ταμπλέτες ανάγνωσης, ειδικά κατασκευασμένες από τη Sony, μπορούν να αποκωδικοποιήσουν στις οθόνες τους τίτλους αυτούς, όχι όμως η ταμπλέτα ανάγνωσης Kindle του διανομέα του Amazon, που κυριαρχούσε μέχρι σήμερα στην αγορά για τις ηλεκτρονικές εκδόσεις.

«Πιστεύουμε ότι αυτή θα είναι η μεγαλύτερη ηλεκτρονική βιβλιοθήκη στον κόσμο», δήλωσε μια εκπρόσωπος της Google, η Τζίνι Χόρνουνγκ. «Συμπεριλαμβανομένων των δωρεάν βιβλίων, υπάρχουν πάνω από τρία εκατομμύρια», είπε.

Το Amazon διεκδικεί από την πλευρά περίπου 725.000 τίτλους διαθέσιμους στην ψηφιακή του βιβλιοθήκη της στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το ξεκίνημα αυτό, το οποίο ήταν έτοιμο εδώ και μήνες, γίνεται ενώ σε μια πρόσφατη μελέτη από τη Forrester Research υπολογίζονται σε περίπου ένα δισεκατομμύριο οι πωλήσεις ηλεκτρονικών βιβλίων στις ΗΠΑ αυτό το έτος, και τρεις φορές περισσότερες το 2015.

Η βιβλιοθήκη Google ξεκίνησε σε συνεργασία με διάφορους εκδότες, ενώ η δικαιοσύνη δεν έχει μέχρι στιγμής εκφέρει γνώμη σχετικά με μια συμφωνία που επιτεύχθηκε πριν από περισσότερα από δύο έτη μεταξύ του ομίλου αυτού του διαδικτύου, αφενός, και τις ενώσεις των συγγραφέων και των εκδοτών στις ΗΠΑ από την άλλη.

Το Google, που φιλοδοξεί να θέσει στο διαδίκτυο όλη τη γνώση του κόσμου, ισχυρίζεται ότι έχει ήδη ψηφιοποιήσει περισσότερα από 15 εκατομμύρια βιβλία σε 400 γλώσσες σε εκατό χώρες.