Σε κάτι που ήρθε για να στοιχειώσει μια και καλή τα όνειρά μας, υποδεχτείτε το ανθρωποειδές έκθεμα που συνδυάζει εφιαλτική τεχνολογία και τέχνη της φρίκης!

Το «πράγμα» που θα δείτε να χορεύει στο βίντεο δεν είναι άνθρωπος. Είναι εγκατάσταση για έκθεση τέχνης και πρόκειται επί της ουσίας για ρομπότ βγαλμένο από τα έγκατα της κολάσεως: ενσωματώνοντας τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου, είναι σε θέση να επικεντρώνεται και να ακολουθεί το βλέμμα του επισκέπτη.

Και ναι, είναι τρομακτικό όσο δεν πάει!

Είναι στη νεοϋρκέζικη γκαλερί του David Zwirner που παρουσιάζεται αυτόν τον καιρό η κούκλα (χωρίς όνομα), ένα έργο του καλλιτέχνη Jordan Wolfson σε συνεργασία με το στούντιο ειδικών εφέ Spectral Motion.

Και δεν υπάρχει φυσικά τίποτα στο πράγμα που να μην είναι φρικιαστικό: είναι ο μεταλλικός στύλος που διατρέχει το στέρνο της, είναι η φωνή της (η φωνή του Wolfson) και είναι τέλος ο απόκοσμος χορός της που ολοκληρώνει το σύνολο της κολάσεως με έμφαση στη λεπτομέρεια του τρόμου.

Όσο για το «καλλιτεχνικό» του πράγματος, έχει να κάνει με την ψυχαναλυτική πραγμάτευση του βλέμματος, καθώς το πράγμα εντοπίζει όπως είπαμε το βλέμμα του θεατή και το ακολουθεί κατά πόδας, αλλά και με την εμπορευματοποίηση του γυναικείου(;) σώματος.

Καληνύχτα και όνειρα γλυκά είπαμε;