Το ρωσικό κέντρο ελέγχου έξω από τη Μόσχα αναγκάστηκε την Τρίτη να διορθώσει την τροχιά του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS), προκειμένου να αποφύγει το συγκρότημα πιθανή σύγκρουση με διερχόμενο διαστημικό σκουπίδι.

«Οι κινητήρες θα πυροδοτηθούν στις 14.25 ώρα Μόσχας», δηλαδή 13.25 ώρα Ελλάδας, δήλωσε εκπρόσωπος του κέντρου ελέγχου στο πρακτορείο Ria Novosti.

Χρειάστηκαν 180 δευτερόλεπτα για να ανυψωθεί κατά 700 μέτρα η τροχιά του σταθμού.

Η μετακίνηση επέτρεψε στο άγνωστης ταυτότητας αντικείμενο να περάσει σε απόσταση ενάμισι χιλιομέτρου από το πολυεθνικό τροχιακό εργαστήριο.

«Η πιθανότητα σύγκρουσης ήταν μία στις χίλιες, αποφασίσαμε όμως ότι ήταν πολύ υψηλή» εξήγησε στο Reuters άλλος αξιωματούχος του κέντρου.

Τρεις Αμερικανοί αστροναύτες και τρεις Ρώσοι κοσμοναύτες βρίσκονται στον σταθμό, ένα συγκρότημα 100 δισ. δολαρίων, στο οποίο συμμετέχουν η NASA, η ESA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος) και οι αντίστοιχες υπηρεσίες της Ρωσίας, της Ιαπωνίας και του Καναδά.

Το πλήρωμα αναγκάστηκε πέρυσι να καταφύγει για λίγο στο όχημα διαφυγής του σταθμού λόγω ενός διαστημικού σκουπιδιού που πλησίαζε επικίνδυνα.

Το αντικείμενο είχε διάμετρο μόλις ένα εκατοστό, θα μπορούσε όμως να είχε καταστροφικές συνέπειες, δεδομένου ότι κινούνταν με ταχύτητα πολλών χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο.

Μέχρι σήμερα, η NASA έχει καταγράψει πάνω από 15.000 διαστημικά σκουπίδια σε τροχιά, από χρησιμοποιημένα στάδια πυραύλων μέχρι εξαρτήματα παλιών δορυφόρων.

Τα επικίνδυνα αντικείμενα αυξήθηκαν κατά χιλιάδες το 2007, όταν η Κίνα κατέστρεψε έναν παλιό δορυφόρο της στο πλαίσιο πυραυλικής δοκιμής. Αυξήθηκαν περαιτέρω το 2009, όταν ένας ανενεργός ρωσικός δορυφόρος συγκρούστηκε με ιδιωτικό δορυφόρο επικοινωνιών πάνω από τη Σιβηρία.

πηγή: pathfinder