Πολλοί από εσάς θα έχετε λάβει διάφορα μηνύματα στο email σας που κάνουν λόγο για ένα αποτρόπαιο έγκλημα που συμβαίνει στην Κόστα Ρίκα, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό ως απόδειξη ότι κάποιοι κλέβουν τα αυγά των χελωνών από την παραλία που γεννάνε και τα πουλάνε. Κάποιοι από εσάς ίσως να έχετε ευαισθητοποιηθεί και να το έχετε προωθήσει και σε φίλους σας.

Όμως η πραγματικότητα, απέχει πολύ από αυτό που παρουσιάζεται καθώς οι άνθρωποι που απαθανατίζει ο φωτογραφικός φακός δεν προσπαθούν να αφανίσουν τα ζώα αυτά αλλά απεναντίας να βοηθήσουν στην αναπαραγωγή και επιβίωσή τους. Αυτό τουλάχιστον ισχύει σύμφωνα με τις εξηγήσεις που δίνει η κυβέρνηση της Κόστα Ρίκα.

Όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες που ακολουθούν όντως μαζεύουν – χωρίς να κρύβονται από τους φωτογράφους – τα νεκρά αυγά προκειμένου να μπορέσουν να ξαναγεννήσουν εκεί οι χελώνες καθώς ο χώρος που έχουν είναι πολύ μικρός και πολλά από τα αυγά τελικά σπάνε και καταστρέφονται. Πρόκειται για ένα πλαίσιο επιστημονικού προγράμματος της κυβέρνησης της Κόστα Ρίκα, που εφαρμόζεται με επιτυχία εδώ και 13 χρόνια.

Μπορείτε να δείτε τι απαντούν κρατικά στελέχη και περιβαλλοντικές οργανώσεις για το ζήτημα πατώντας ΕΔΩ