Γιόγκα για τυφλούς με τη βοήθεια του Microsoft Kinect

Καταγραφή κινήσεων και προφορική μετάδοσή τους μέσω ηχείων


ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
10:16
21/10/2013
Γιόγκα για τυφλούς με τη βοήθεια του Microsoft Kinect
loading

Ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα λογισμικού το οποίο παρακολουθεί τις κινήσεις του τυφλού μαθητή γιόγκα και παράλληλα του εξηγεί με λόγια τι πρέπει να διορθώσει στη στάση του δημιούργησε μια ομάδα αμερικανών ερευνητών.

Το «Eyes-Free Yoga» δημιουργήθηκε από ερευνητές του πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, με επικεφαλής την μηχανικό λογισμικού Κάιλ Ρέκτορ και παρουσιάστηκε στο διεθνές συνέδριο υπολογιστών Sigaccess στις ΗΠΑ.

Το πρόγραμμα χρησιμοποιεί την κάμερα και το λογισμικό του Microsoft Kinect, ώστε να καταγράφει τις κινήσεις του σώματος και, στη συνέχεια, να παρέχει μέσω των ηχείων προφορικές οδηγίες σε πραγματικό χρόνο, ώστε ο ασκούμενος να προσαρμόζει τα χέρια, τα πόδια, το λαιμό, την πλάτη του κλπ. Για παράδειγμα, το πρόγραμμα «βλέπει» τον τυφλό μαθητή της γιόγκα να κάνει κάτι λάθος και του λέει αμέσως «στρίψε τους ώμους σου αριστερά» ή «σκύψε προς το πλάι και αριστερά».

Στην ουσία, το πρόγραμμα δημιουργεί έναν εικονικό «δάσκαλο» γιόγκα, επιτρέποντας στους ανθρώπους με προβλήματα όρασης να αλληλεπιδρούν μαζί του την ώρα των ασκήσεων. Για κάθε μία από τις συνήθεις στάσεις της γιόγκα, το πρόγραμμα διαθέτει περίπου 30 προφορικές οδηγίες διόρθωσης και βελτίωσης.

Οι προγραμματιστές συνεργάστηκαν με δασκάλους της γιόγκα για να ενσωματώσουν τις κατάλληλες συμβουλές στο λογισμικό που ανέπτυξαν (μάλιστα το πρόγραμμα έχει προβλέψει και για την εκφώνηση θετικών φράσεων που επιβεβαιώνουν και επιβραβεύουν κάποιον για τη σωστή στάση του). Η ίδια η Ρέκτορ έκανε πολλή γιόγκα για να έχει προσωπική εμπειρία, ώστε να «γράψει» όσο γίνεται καλύτερο κώδικα για το πρόγραμμά της.

Οι κατοπινές δοκιμές με τυφλούς σε τάξεις γιόγκα επιβεβαίωσαν την χρησιμότητα και επιτυχία του λογισμικού. Οι ερευνητές προτίθενται να καταστήσουν την τεχνολογία τους διαθέσιμη online, ώστε οι ενδιαφερόμενοι χρήστες να «κατεβάσουν» το πρόγραμμα, να το συνδέσουν στο Kinect τους και να αρχίσουν τη γιόγκα τους.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει