Με τις νέες συσκευές iPhone να βγαίνουν σύντομα στην κυκλοφορία, οι ειδικοί σπεύδουν να επιστήσουν την προσοχή των καταναλωτών, ώστε να μην πέσουν θύματα απάτης και αγοράσουν μια συσκευή που δεν είναι γνήσια.

Ποια είναι όμως τα σημάδια που πρέπει να αναζητήσει ο καταναλωτής, ώστε να είναι σίγουρος πως η συσκευή του είναι πράγματι γνήσια; Το site thecounterfeitreport.com εξηγεί τι πρέπει να προσέξουμε.

«Όταν αγοράζεις από έναν ιστότοπο και όχι από έναν εξουσιοδοτημένο αντιπρόσωπο της Apple, διακινδυνεύεις να αγοράσεις μια κινέζικη απομίμηση», σημειώνεται αρχικά. «Εάν νομίζετε ότι έχετε μια ψεύτικη συσκευή, απλά συγκρίνετέ το με το iPhone ενός φίλου σας».

Το site συνεχίζει, εξηγώντας πως ένα κουτί iPhone που δείχνει αυθεντικό δεν αποτελεί εγγύηση για τη γνησιότητα της συσκευής. Παίρνοντας σαν παράδειγμα το iPhone 4, σημειώνεται πως επιτήδειοι θα βάλουν την ψεύτικη συσκευή σε γνήσιο κουτί, ώστε να ξεγελάσουν τους ανυποψίαστους.

Επιπλέον, κάθε συσκευή φέρει ένα μοναδικό σειριακό κωδικό. Οι χρήστες μπορούν να βάλουν τον κωδικό αυτό στον ιστότοπο της Apple ώστε να διαπιστώσουν εάν είναι γνήσια η συσκευή. Ο κωδικός μπορεί να βρεθεί στο πίσω μέρος του κουτιού ή στο πίσω μέρος της συσκευής.

Νωρίτερα μέσα στη χρονιά, η Apple στην Κίνα, είχε εκδώσει ενημερωτικό σημείωμα με οδηγίες για την αναγνώριση ενός μη αυθεντικού φορτιστή από έναν γνήσιο. Η ενημέρωση ήρθε έπειτα από αναφορές καταναλωτών πως έπαθαν ηλεκτροπληξία, χρησιμοποιώντας απομιμήσεις.


Στην αριστερή φωτογραφία, ένα ψεύτικο iPhone φαίνεται στα αριστερά, δίπλα σε μια αυθεντική συσκευή. Στη δεξιά εικόνα, το αυθεντικό είναι το κάτω, είναι πιο λεπτό ενώ φέρει και το χαρακτηριστικό σημάδι στο πλάι της θήκης.