Το GEANT, το πανευρωπαϊκό ερευνητικό δίκτυο υπερυψηλών ταχυτήτων, το οποίο, μεταξύ άλλων, συνέβαλε στην ανακάλυψη του σωματιδίου Χιγκς στο CERN, ανακοίνωσε ότι θα μπορούσε να επιτύχει ταχύτητες μέχρι 2Tbps (τεραμπίτ ανά δευτερόλεπτο) χάρη στη σημαντική αναβάθμισή του.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, από σήμερα σε όλο το κεντρικό δίκτυό του διατίθενται ταχύτητες μέχρι 500Gbps, ενώ μεμονωμένοι χρήστες σε 32.000 πανεπιστήμια, ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ερευνητικά κέντρα, σχολεία, βιβλιοθήκες, μουσεία, εθνικά αρχεία και νοσοκομεία μπορούν πλέον να μεταβιβάζουν δεδομένα με ταχύτητα έως 100Gbps.

Οι μεγαλύτερες πλέον ταχύτητες στο διαδίκτυο αναμένεται να επιταχύνουν τη ευρωπαϊκή ερευνητική συνεργασία και να ικανοποιήσουν τη διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση για πιο μαζική και πιο γρήγορη μεταφορά δεδομένων. Με τις νέες υψηλές ταχύτητες, το δίκτυο GEANT θα στηρίξει αποτελεσματικότερα όλους τους επιστημονικούς κλάδους στην Ευρώπη, από τη φυσική υψηλών ενεργειών και την έρευνα του διαστήματος μέχρι την αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων, όπως η γήρανση του πληθυσμού, η διάγνωση των ασθενειών και η κλιματική αλλαγή.

Το GEANT συγχρηματοδοτείται από την EE και τα εθνικά ερευνητικά και εκπαιδευτικά δίκτυα της Ευρώπης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμμετέχει στη χρηματοδότηση του δικτύου GEANT με 41,8 εκατ. ευρώ.

Το δίκτυο συνδέει 43 ευρωπαϊκές χώρες και τουλάχιστον 50 εκατ. τελικούς χρήστες σε πάνω από 10.000 πανεπιστήμια, ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ερευνητικά ιδρύματα, βιβλιοθήκες, μουσεία, εθνικά αρχεία, νοσοκομεία κλπ, καθώς επίσης 22.000 σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Το έργο συντονίζει η βρετανική εταιρεία DANTE ως επικεφαλής μιας κοινοπραξίας 41 εταίρων.

Εξάλλου, το GEANT εξασφαλίζει συνδέσεις σε 65 χώρες εκτός Ευρώπης, φθάνοντας σε όλες τις ηπείρους μέσω των δικτύων TEIN (ζώνη Ασίας/Ειρηνικού και Νότιας Ασίας), EUMEDCONNECT (Μεσόγειος), RedCLARA (Λατινική Αμερική), CAREN (Κεντρική Ασία), C@ribnet (Καραϊβική) και UbuntuNet (Νότια και Ανατολική Αφρική), καθώς και των δικτύων της Βόρειας Αμερικής, της Κίνας και της Ιαπωνίας.