Μία νέα γκάμα χαμηλού κόστους μικρό-επεξεργαστών Atom για «έξυπνες» τηλεοράσεις και αυτοκίνητα συνδεδεμένα στο Ίντερνετ αλλά και ένα νέο τσιπάκι «2 σε 1» παρουσιάζει η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ολοκληρωμένων ηλεκτρονικών κυκλωμάτων στον κόσμο, η Intel.

Με το chipset «2 σε 1»  η εταιρεία φιλοδοξεί να φέρει τα πάνω-κάτω στην αγορά υπολογιστών. Το νέο προϊόν έχει την κωδική ονομασία «Sandy Bridge» και είναι η πρώτη αρχιτεκτονική της εταιρίας που συγχωνεύει σε ένα και μοναδικό τσιπ πυριτίου έναν κεντρικό μικρο-επεξεργαστή και τον επεξεργαστή της κάρτας γραφικών.

Οι φθηνοί επεξεργαστές Atom της Intel χρησιμοποιούνται ήδη σε ορισμένες φορητές συσκευές, ιδίως στα netbooks. Η εταιρεία ενδιαφέρεται όμως για τη συνεχώς διευρυνόμενη αγορά των smartphones, των υπολογιστών-ταμπλετών (tablets), των υπολογιστών που τοποθετούνται στα «έξυπνα» αυτοκίνητα και τις μοτοσικλέτες για πλοήγηση και ψυχαγωγία, καθώς και στις τηλεοράσεις. Οι δύο νέες σειρές επεξεργαστών Ε600 και CE4200 προορίζονται για αυτοκίνητα-μοτοσικλέτες και για τηλεοράσεις αντίστοιχα.

Στόχος της Intel είναι να επεκτείνει περαιτέρω τη χρήση των τσιπ της σε κάθε «έξυπνη» συσκευή, όπως σηματοδότες οδικής κυκλοφορίας, κάμερες ασφαλείας, οικιακές συσκευές.

Όσον αφορά το πολλά υποσχόμενο νέο «Sandy Bridge», πρόκειται να μειώσει αισθητά το χρόνο παραγωγής εικόνων σε ένα μελλοντικό υπολογιστή, καθώς θα εξαλειφθούν οι «συγκρούσεις» ανάμεσα στον επεξεργαστή γραφικών και τη μνήμη. Επίσης θα βελτιωθεί η διάρκεια της μπαταρίας και θα μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας του Η/Υ.

Η Intel ευελπιστεί ότι η νέα τεχνολογία της, που θα βγει στην αγορά το 2011, θα κερδίσει τόσο τους κατασκευαστές υπολογιστών όσο και τους χρήστες-καταναλωτές.