Οι χρήστες του διαδικτύου στο Ιράν θα μπορούν σύντομα να έχουν και πάλι πρόσβαση στο Gmail, μετά την άρση του αποκλεισμού της ιστοσελίδας από την κυβέρνηση.

Η χρήση τόσο του Gmail όσο και της HTTPS έκδοση του Google είχε απαγορευτεί στην χώρα από την προηγούμενη εβδομάδα, μετά από ανακοίνωση του Ιρανού αξιωματούχου Abdolsamad Khoramabadi πως «το Google και το Gmail θα φιλτράρονται σε όλη τη χώρα μέχρι νεωτέρας».

Χθες όμως, ο Mohammad Reza Miri, μέλος της επιτροπής του υπουργείου τηλεπικοινωνιών υπεύθυνη για το φιλτράρισμα περιεχομένου στο διαδίκτυο, δήλωσε πως η απαγόρευση πρόσβασης στο Gmail ήταν τυχαία και συνέβη στην προσπάθεια του υπουργείου να αποκλείσει το YouTube.

«Δυστυχώς δεν έχουμε τις απαραίτητες τεχνικές γνώσεις για να διακρίνουμε μεταξύ αυτών των δυο υπηρεσιών» δήλωσε ο Miri στο πρακτορείο ειδήσεων Mehr. «Θέλαμε να αποκλείσουμε το YouTube αλλά μαζί με αυτό αποκλείστηκε ακούσια και το Gmail».

Σε κάθε περίπτωση πάντως η απαγόρευση χρήσης του YouTube αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση του Ιράν. «Σίγουρα δεν θέλουμε το YouTube να είναι προσβάσιμο από τους χρήστες» πρόσθεσε ο Miri, «για αυτό το υπουργείο τηλεπικοινωνιών αναζητά λύσεις για να διορθωθεί το πρόβλημα του αποκλεισμού του YouTube μέσω του πρωτοκόλλου HTTPS, έτσι ώστε να μην επηρεάζει το Gmail. Αυτό θα συμβεί σύντομα».

Αυτό αποφασίστηκε σαν απάντηση στην ερασιτεχνική αντι-ισλαμική ταινία που δημοσιεύτηκε στο YouTube και προκάλεσε κύμα αντιδράσεων στον μουσουλμανικό κόσμο.