Ανακαλύψτε τις συντομεύσεις

Το πληκτρολόγιο θα σάς βοηθήσει να κάνετε τη ζωή σας πιο εύκολη


ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
12:55
18/09/2012
Ανακαλύψτε τις συντομεύσεις
11
loading

Η εξερεύνηση του keyboard αρχινά. Τα δάχτυλα πάνω στα πλήκτρα και φύγαμε για... λειτουργικότητα. Το ξέρετε ότι μπορείτε να απλοποιήσετε κατά πολύ την καθημερινή σας εμπειρία στο PC, γλιτώνοντας ταυτόχρονα πολύτιμο χρόνο από την άσκοπη περιήγηση του κέρσορα στην οθόνη μέχρι να βρείτε αυτό που θέλετε. Και βέβαια το ξέρετε! Γιατί τότε δεν το κάνετε;

Οι συντομεύσεις είναι πολύ πιο αποδοτικός τρόπος να δουλεύετε: και οι περιττές κινήσεις θα περιοριστούν και τα χέρια σας θα το εκτιμήσουν δεόντως…

Για να μη μιλήσουμε για τα laptops. Εκεί πλέον η εργονομία πάει περίπατο! Πόσο συχνά μπορείτε άλλωστε να συνδέσετε ένα ποντίκι για να διευκολύνετε τη χρηστικότητά τους; Μαντεύετε ωστόσο σωστά: τα keyboard shortcuts είναι και πάλι η λύση!

Ας δούμε ποιες είναι οι απολύτως απαραίτητες συντομεύσεις, αυτές που θα εκτινάξουν -και θα απλοποιήσουν δραστικά- την καθημερινή λειτουργία του υπολογιστή...

Απαραίτητα shortcuts για να παίζετε το PC στα δάχτυλα

Windows Shortcuts

Εναλλαγή μεταξύ εφαρμογών. Όταν έχουμε πολλές εφαρμογές ανοιχτές, για να μεταβαίνουμε γρήγορα από τη μία στην άλλη, κρατάμε πατημένο το Alt και πατάμε επανειλημμένα το Tab μέχρι να βρούμε το ανοιχτό παράθυρο που ψάχνουμε∙ αφήνουμε τότε και τα δύο πλήκτρα. Παρατηρήστε ότι ένα γρήγορο Alt-Tab σας πηγαίνει στην αμέσως προηγούμενη εφαρμογή που χρησιμοποιήσατε. Μάλιστα, ο συνδυασμός Alt-Shift-Tab σας μετακινεί ανάμεσα στα ανοιχτά παράθυρα με την αντίθετη φορά του Alt-Tab.

Επιστροφή στο desktop. Πρέπει να δείτε στα γρήγορα την επιφάνεια εργασίας σας; Κρατώντας το Πλήκτρο Windows πατημένο, πατήστε D. Μαγικό; Όταν ξαναπατήσετε το Windows Κey-D, θα ξαναγυρίσετε στο παράθυρο που βρισκόσασταν αρχικά. Επιπλέον, ο συνδυασμός Windows Κey-E σας εκτοξεύει κατευθείαν στο «My Computer».

Ξορκίστε το Context Menu. Για να δείτε τον πίνακα περιεχομένων ενός αρχείου (εγγράφου ή αντικειμένου) τι κάνετε; Πατάτε δεξί κλικ στο mouse. Ε, τo ίδιο κάνει και το Shift-F10.

Application Shortcuts

Λειτουργούν στις περισσότερες εφαρμογές του Microsoft Office αλλά και σε πολλά Windows applications.

Άνοιξε, σώσε, κλείσε. Ενώ δουλεύετε σε μια εφαρμογή, για να μεταβείτε ακαριαία στο Open πατήστε Ctrl-O. Με την ίδια συντόμευση μπορείτε να ανοίξετε ένα καινούριο web page στα περισσότερα προγράμματα περιήγησης. Όχι πάντως στον δικό μου browser! Χρησιμοποιήστε το Ctrl-N για να ανοίξετε ένα νέο έγγραφο στην εφαρμογή που δουλεύετε ή μια νέα σελίδα ή session στον browser, ανάλογα με το πρόγραμμα περιήγησης που χρησιμοποιείτε. Για να κάνετε Save στη δουλειά σας σε ένα έγγραφο, πατήστε Ctrl-S (το χρησιμοποιώ έπειτα από κάθε πρόταση που γράφω!). Το Ctrl-WCtrl-F4) κλείνει αμέσως το ανοιχτό έγγραφο που βρίσκεστε (χωρίς ενοχλητικές ερωτήσεις), ενώ το Alt-F4 κλείνει το ίδιο βάναυσα το πρόγραμμα που εργάζεστε.

Πάνω, κάτω και… παντού. Κρατώντας πατημένο το Ctrl, πατήστε το πλήκτρο Home. Σωστά, τηλεμεταφερθήκατε στην αρχή του εγγράφου! Το Ctrl-End σας πάει αυτόματα στο τέλος του. Σε κάποιες εκδόσεις του Office βέβαια με τις συντομεύσεις αυτές ανεβοκατεβαίνετε σελίδα-σελίδα. Κάτι είναι κι αυτό… Τα βελάκια ξέρετε ότι σας πλοηγούν πάνω-κάτω-αριστερά-δεξιά κατά μία στιγμή (ή σειρά). Κρατώντας το Ctrl πατημένο πριν από τα βελάκια, ο κέρσορας θα κάνει «πηδηματάκια» μεταξύ λέξεων και παραγράφων στο Word ή κελιών στο Excel. Μεγαλύτερες σαφώς αποστάσεις από έναν χαρακτήρα!

Cut, Copy, Paste.
Το αλατοπίπερο των shortcuts! Αντί για δεξί κλικ στο μαρκαρισμένο αντικείμενο ή έγγραφο ώστε να σας εμφανιστεί το menu και να επιλέξετε Cut (κουράστηκα ήδη), πατήστε απλώς τον λατρεμένο συνδυασμό Ctrl-X. Ομοίως, με το Ctrl-C αντιγράφετε στο πρόχειρο το μαρκαρισμένο στοιχείο. Και για να το επικολλήσετε, ένα πανεύκολο Ctrl-V θα κάνει τη δουλειά και θα σας απαλλάξει από τα κοπιαστικά menu! Και μιας και μιλήσαμε για μαρκάρισμα, αν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε το ποντίκι, το Shift και τα βελάκια Shift-Ctrl-βελάκια για πιο γρήγορα) θα σας επιτρέψει να μαρκάρετε το επιθυμητό κομμάτι με απόλυτη ακρίβεια.

Επίσκεψη στο Menu Bar.
Πατώντας μία φορά το Alt, θα εμφανιστεί σχεδόν σε κάθε πρόγραμμα το ενεργό Menu Bar της εφαρμογής. Είναι ο παράδεισος της συντόμευσης! Πατώντας απλά το πλήκτρο που ενεργοποιεί το πεδίο του menu που σας ενδιαφέρει, μεταβαίνετε στη στιγμή χωρίς τις περιττές κινήσεις του mouse. Και όλη η πλατφόρμα δουλεύει έτσι μόνο με τα πλήκτρα…

Internet Shortcuts

Υπάρχουν αναμφίβολα μικροδιαφορές μεταξύ των browsers και των εκδόσεών τους, αλλά πάνω-κάτω λειτουργούν ικανοποιητικά.

Προσθήκη στα favorites. Ένα ταπεινό Ctrl-D προσθέτει αυτόματα τη συγκεκριμένη web page στη λίστα με τα αγαπημένα σας. Προσέξτε απλώς να είστε στο Home της ιστοσελίδας και όχι σε κάποια κατηγορία της. Το Ctrl-B ανοίγει το menu Organize Favorites.

Πίσω, μπροστά και ξανά. Για να επιστρέψετε στην προηγούμενη ιστοσελίδα από αυτή που βλέπετε τώρα, κρατήστε πατημένο το Alt και πατήστε το αριστερό βελάκι. Πατώντας συνεχόμενα το βελάκι μετακινείστε όλο και πιο πίσω, φτάνοντας ως το Home Page του browser σας. Το Alt-δεξί βελάκι θα σας πάει και πάλι μπροστά, μέχρι την πιο πρόσφατη ιστοσελίδα που επισκεφθήκατε. Με το Ctrl-N ανοίγετε μια καινούρια σελίδα ή session στον browser.

Επιστροφή στο Home. Οποιαδήποτε στιγμή στο σερφάρισμά σας θελήσετε, το Alt-Home θα σας μεταφέρει κατευθείαν στο Home Page του browser σας.

Refresh. Για να ανανεώσετε την ιστοσελίδα που βρίσκεστε, ένα Ctrl-F5 θα το κάνει στη στιγμή. Ό,τι πρέπει δηλαδή για το τελευταίο λεπτό στις δημοπρασίες του eBay!

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

11
σχόλια
 1. avatar Vito

  proxthes anevasate ta \"12 fenomaina\" x8es auto to arthro!sunxaritiria!sunexiste na anevazete ar8ra sxetika me tin xrish twn upologistwn!!!!

  1. avatar Ανδρέας Ηλιοδρομίτης

   Εμείς όμως όχι..! Και δεν πιστεύω ότι άκουσα από Έλληνα αυτά τα ανάρμοστα λόγια...!!!
   Φίλε, η ανορθογραφία δεν σώζεται ούτε κι αν χρησιμοποιήσεις Κορεάτικους χαρακτήρες. Τη λέξη \"ΦΕΝΟΜΑΙΝΑ\" λόγου χάριν, πάντα έτσι άθλια θα τη γράφεις...!!!

  2. avatar cyborg

   Alt+Shift για ελληνικά...

   1. avatar Vito

    xaaaxxaaxaxaxxa ta protimo etsi !!!

 2. avatar Q mark

  Μικρός είχα δει σε σπίτι φίλου κομπιουτερά αφίσα με μία χελώνα και έναν που έκανε σερφιγκ.
  Η χελώνα σήμαινε αυτόν που χρησιμοποιούσε το ποντίκι και το σερφ αυτόν που χρησιμοποιούσε short-keys.
  Έκτοτε, προσπαθώ να μάθω όσο γίνεται περισσότερες συντομεύσεις σε κάθε εφαρμογή και, ναι, η αφίσα είχε απόλυτο δίκιο!

 3. avatar Social Distortion

  Τις πιο πολλές συντομεύσεις τις έμαθα αφήνοντας τον δίχρονο γιο μου να παίζει με το πληκτρολόγιο. Μιλάμε οτι βρήκε απίθανα πράγματα.

  1. avatar politis panagiotis

   Καλά, η λιγότερο καλά, όλοι έχουμε γίνει, η θα γίνουμε κομπιουτεράδες, άνθρωποι με Α κεφαλαίο θα γίνουμε?

  2. avatar Ανδρέας Ηλιοδρομίτης

   Ο διάλογός σας δείχνει υγεία και πολιτισμό. Νά\'στε καλά ρε παιδιά και, Social Distortion, συγχαρητήρια και από μένα για τον φερέλπιδα νεαρό...!!! :-)))))

  3. avatar ΑΚΗΣ

   Τυχερός ήσουνα που δεν έκανε καμιά διαγραφή ή φορμά δίσκου για να ψάχνεσαι μετά. Να τον χαίρεσαι πάντως τον \"κομπιουτερά\" σου.

   1. avatar Social Distortion

    Ευχαριστώ, να είσαι καλά. Ευτυχώς που μου έκοψε καί του έδωσα ένα παλιό να παίξει.

 4. avatar Γάτος

  Χρήσιμο!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει