proho.gr

Η χρήση του ηλεκτρονικού νομίσματος Bitcoin επεκτείνεται όλο και περισσότερο. Όπως είναι φυσικό λοιπόν, ιστοσελίδες που δραστηριοποιούνται στη μετατροπή των Bitcoins σε δολάρια ή ευρώ ενίοτε γίνονται στόχος επιθέσεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η επίθεση στη Bitcoinica.

Παραβιάζοντας τους servers της εταιρείας η οποία ήταν υπεύθυνη για τη φιλοξενία της Bitcoinica, hackers κατάφεραν να αποσπάσουν Bitcoins αξίας 71.000 δολαρίων.

Αν και αρχικά υπήρξε κάποια ανησυχία γύρω από το θέμα, η Bitcoinica ανακοίνωσε ότι θα αποζημιώσει άμεσα όσους χρήστες είχαν απώλειες από την επίθεση.

Το Bitcoin, είναι ένα παγκόσμιο ψηφιακό νόμισμα που υπάρχει από το 2009 και το οποίο γίνεται όλο και πιο δημοφιλές. Βασικό χαρακτηριστικό του είναι ότι δεν είναι υπεύθυνη για την δημιουργία του κάποια κεντρική τράπεζα.

Αντίθετα, κάθε Bitcoin δημιουργείται μέσα από έναν αλγόριθμό ο οποίος είναι ενσωματωμένος στο πρόγραμμα ανοιχτού κώδικα που έχουν εγκαταστημένο στον υπολογιστή τους όσοι χρησιμοποιούν το Bitcoin. Πρόκειται με άλλα λόγια για ένα νόμισμα το οποίο δεν υπόκειται σε κρατικούς περιορισμούς ή ρυθμίσεις.

Επίσης το γεγονός ότι διακινείται μέσω P2P χωρίς να υπάρχει κάποιο κεντρικό site για την διαχείριση του σημαίνει ότι καμία κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να το καταργήσει. Ένα ακόμη σημαντικό χαρακτηριστικό του είναι ότι είναι ουσιαστικά αδύνατο να παρακολουθήσει κανείς τις συναλλαγές που γίνονται με τα νομίσματα αυτά. Ενώ κάθε συναλλαγή μέσω τράπεζας ελέγχεται ανά πάσα στιγμή, οι συναλλαγές μέσω Bitcoin είναι εντελώς ανώνυμες.

Επιπλέον, λόγω των διαθέσιμων ανταλλακτηρίων είναι πολύ εύκολο κανείς να μετατρέψει τα Bitcoin σε ευρώ ή δολάρια.