proho.gr
Η τεχνολογία P2P έφερε επανάσταση στο διαμοιρασμό αρχείων πριν κάποια χρόνια. Γιατί λοιπόν να μην κάνει το ίδιο και για το streaming; Αυτή ήταν η σκέψη του Bram Cohen δημιουργού του BitTorrent.

Σχεδίασε λοιπόν ένα νέο πρωτόκολλο το οποίο παρακάμπτει το συμβατικό τρόπο αποστολής αρχείων από ένα κεντρικό server. Αντιθέτως, ακριβώς όπως γίνεται και με τα υπόλοιπα πρωτόκολλα P2P, ο χρήστης που βλέπει/κατεβάζει ένα αρχείο, ταυτόχρονα το διαμοιράζει κιόλας. Με αυτόν το τρόπο ο φόρτος για τον αρχικό server μειώνεται στο ελάχιστο.

Ταυτόχρονα ο χρήστης εξασφαλίζει με αυτόν τον τρόπο ότι το βίντεο που βλέπει αποστέλλεται όχι από ένα αλλά πολλούς υπολογιστές και μάλιστα πολύ κοντά στο γεωγραφικό σημείο το οποίο βρίσκεται.

Δεν πρόκειται για κάτι ασήμαντο. Το νέο πρωτόκολλο εξασφαλίζει ότι οποιοσδήποτε μπορεί να μεταδίδει ζωντανό πρόγραμμα χωρίς κόστος σε απεριόριστο αριθμό ατόμων. Δυνατότητα που μέχρι τώρα την είχαν μόνο μεγάλοι ραδιοσταθμοί. Συνεπώς σύντομα θα δούμε πολλά πράγματα να αλλάζουν στο χώρο της απευθείας μετάδοσης εκπομπών και προγραμμάτων.