proho.gr

Υψηλούς και μάλλον άπιαστους στόχους φαίνεται ότι έχει το ίδρυμα Mozilla, o μη κερδοσκοπικός οργανισμός ο οποίος είναι υπεύθυνος για την ανάπτυξη του Firefox. Όπως ανέφερε ο Dietrich Ayala, σκοπός του ιδρύματος είναι τα μέλη της κοινότητας του Mozilla να φτάσουν το ένα εκατομμύριο το 2012.

Σε κάποιον που δεν έχει εσωτερική γνώση της κατάστασης, ίσως φαίνεται εύκολο. Εξάλλου ο Firefox είναι ένας εξαιρετικά δημοφιλής browser και η κοινότητα που τον αναπτύσσει ήδη είναι τεράστια.

Στην πραγματικότητα όμως το να συμμετάσχεις στην ανάπτυξη του Firefox δεν είναι κάτι καθόλου απλό. Το «Gecko engine» που χρησιμοποιείται είναι αρκετά δύσκολο για τους προγραμματιστές όπως άλλωστε και η κατανόηση του project στην ολότητα του.

Παρόλα αυτά το ίδρυμα, αν και προσπαθεί να διευκολύνει τους προγραμματιστές, δεν θέλει να κάνει εκπτώσεις σε ότι αφορά την ποιότητα του και τα στάνταρ που έχει θέσει σε ό,τι αφορά τον browser. Σε κάθε περίπτωση όμως, αναζητά τρόπους με τους οποίους εξωτερικοί συμμετέχοντες θα μπορούν να λύνουν μικροπροβλήματα και να καταθέτουν ιδέες χωρίς να χρειάζεται να γνωρίζουν κάθε λεπτομέρεια γύρω από την προσπάθεια.

Όπως και να έχει το πράγμα πάντως, ο στόχος του ενός εκατομμυρίου δεν φαίνεται εφικτός. Ακόμη και να τον πετύχαιναν άλλωστε, θα ήταν αδύνατο να συντονιστεί η προσπάθεια ενός τόσο μεγάλου αριθμού ατόμων. Παρόλα αυτά, ακόμη και ένα μικρό μέρος αυτού αριθμού είναι βέβαιο ότι θα δώσει στον Firefox εκπληκτική ώθηση. Συνεπώς αξίζει να το προσπαθήσει κανείς!