Την επίτευξη νέου παγκόσμιου ρεκόρ στον υπολογισμό του αριθμού «π», με πέντε τρισεκατομμύρια δεκαδικά ψηφία, ανακοίνωσαν ένας Ιάπωνας και ένας Αμερικανός ειδικοί των υπολογιστών.

Ειδικότερα, ο νέος υπολογισμός, έγινε από τον 54χρονο μηχανικό υπολογιστικών συστημάτων Σιγκέρου Κόντο, που είχε αναλάβει το υλικό (hardware), σε συνεργασία με τον Αμερικανό φοιτητή πληροφορικής Αλεξάντερ Γι, που ήταν υπεύθυνος για το λογισμικό (software).

Χαρακτηριστικό είναι ότι, χρειάστηκαν τρεις μήνες για να επιτευχθεί το νέο ρεκόρ με την χρήση ενός απλού επιτραπέζιου υπολογιστή, με ισχυρούς επεξεργαστές Intel, ο οποίος ήταν συνδεμένος με 20 εξωτερικούς σκληρούς δίσκους και «έτρεχε» το λειτουργικό σύστημα Windows Server 2008R2.

Ο αριθμός «π» έχει σαγηνεύσει γενιές μαθηματικών (και όχι μόνο) εδώ και χιλιετίες. Εκφράζει το λόγο της περιφέρειας ενός κύκλου σε σχέση με τη διάμετρό του και ξεκινά με τον αριθμό 3,14159.

Η μεγάλη πρόκληση είναι ο υπολογισμός των υπόλοιπων δεκαδικών ψηφίων, που πιστεύεται ότι ποτέ δεν επαναλαμβάνονται και ποτέ δεν τελειώνουν.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ