Newsbeast | Ειδήσεις και νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Αντίστροφη μέτρηση για την ολική έκλειψη Ηλίου στις 21 Αυγούστου

Πού θα είναι ορατή


ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΝΕΑ
9:52
17/08/2017
Αντίστροφη μέτρηση για την ολική έκλειψη Ηλίου στις 21 Αυγούστου
6
loading

Εκατομμύρια άνθρωποι θα έχουν την ευκαιρία στις 21 Αυγούστου να δουν μία ολική έκλειψη Ηλίου. Την ερχόμενη Δευτέρα, η Σελήνη θα παρεμβληθεί ακριβώς μεταξύ της Γης και του μητρικού άστρου της, μπλοκάροντας το φως του τελευταίου και αποκαλύπτοντας έτσι το όμορφο στέμμα, την εξωτερική ατμόσφαιρα του Ήλιου.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η έκλειψη δεν θα είναι ορατή από την Ελλάδα, ούτε από την υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά θα είναι ορατή στην ολότητά της από τις ΗΠΑ, όπου εδώ και καιρό επικρατεί μεγάλη έξαψη και προσμονή για το γεγονός.

Η τελευταία ολική έκλειψη Ηλίου που έγινε ορατή από τις ΗΠΑ, ήταν το 1979, ενώ πρόκειται για την πρώτη μετά το 1918 που θα είναι ορατή από την μία άκρη των ΗΠΑ έως την άλλη. Γι' αυτό, άλλωστε, έχει ήδη ονομασθεί «Μεγάλη Αμερικανική Έκλειψη» και το όλο γεγονός τείνει να εξελιχθεί σε μεγάλο «σόου».

Η επόμενη ολική έκλειψη στις ΗΠΑ θα συμβεί το 2024, συνεπώς για πολλούς Αμερικανούς η έκλειψη της Δευτέρας θα είναι ένα μοναδικό συμβάν στη ζωή τους. Το τηλεοπτικό κανάλι της NASA θα καλύψει ζωντανά την έκλειψη από διάφορες οπτικές γωνίες: από την επιφάνεια της Γης, από τον αέρα, ακόμη και από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Το ορατό «μονοπάτι» της ολικής έκλειψης, πλάτους περίπου 113 χιλιομέτρων, θα αρχίσει στον Ειρηνικό ωκεανό, θα διασχίσει το κέντρο των ΗΠΑ από το Όρεγκον έως τη Νότια Καρολίνα και θα καταλήξει κάπου στον Ατλαντικό. Συνολικά θα περάσει πάνω από 14 πολιτείες των ΗΠΑ και αναμένονται τρομερή κοσμοσυρροή και μποτιλιάρισμα, καθώς εκατομμύρια Αμερικανοί από όλη τη χώρα (και όχι μόνο) θα κατακλύσουν αυτές τις πολιτείες για να δουν την έκλειψη.

Η πιο βόρεια Αμερική και ένα μέρος της νότιας θα έχουν την ευκαιρία να δουν μια μερική έκλειψη Ηλίου. Για ένα μικρό «παράθυρο» χρόνου, γύρω στα δυόμισι λεπτά, όταν η Σελήνη θα μπλοκάρει ακριβώς τον ηλιακό δίσκο, αφήνοντας να φαίνεται μόνο το στέμμα του, θα μπορεί κανείς να κοιτάξει απευθείας το φαινόμενο χωρίς σοβαρή βλάβη στα μάτια του.

Παρότι ο Ήλιος έχει διάμετρο περίπου 400 φορές μεγαλύτερη της Σελήνης, η τελευταία βρίσκεται περίπου 400 φορές κοντύτερα στη Γη από αυτόν, με αποτέλεσμα οι δίσκοι του Ήλιου και της Σελήνης να έχουν σχεδόν το ίδιο φαινομενικό μέγεθος στα μάτια ενός παρατηρητή από τη Γη.

Σήμερα συμβαίνει μια ολική έκλειψη Ηλίου κατά μέσο όρο περίπου κάθε 18 μήνες σε κάποια περιοχή της Γης. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, το ίδιο σημείο στον πλανήτη μας έχει την ευκαιρία να δει μια ολική έκλειψη μόνο κάθε 375 χρόνια (κάτι σαν... τζακ ποτ).

Όμως -κάτι που δεν είναι ευρύτερα γνωστό- το φεγγάρι απομακρύνεται αργά από τον πλανήτη μας, με ρυθμό περίπου τεσσάρων εκατοστών κάθε έτος, σύμφωνα με τη NASA. Αυτό θα έχει ως συνέπεια ότι στο μακρινό μέλλον θα πάψουν να υπάρχουν ολικές εκλείψεις Ηλίου, επειδή η Σελήνη θα είναι πια πολύ μικρή στα μάτια ενός γήινου παρατηρητή για να σκεπάσει τελείως τον ηλιακό δίσκο.

Έτσι, σε περίπου 600 εκατομμύρια χρόνια, η Γη θα γνωρίσει την τελευταία ολική έκλειψη Ηλίου της ιστορίας της - αν υπάρχουν ακόμη πάνω της άνθρωποι για να το γιορτάσουν ή να το θρηνήσουν.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

6
σχόλια
 1. avatar ALAG

  Α,και διαφορετική ώρα έκλειψης!!

 2. avatar ALAG

  ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗ ΖΩΗ ΑΝ. :
  Αν καταλαβα σωστα εννοεί σε διαφορετικά σημεία της Αμερικής,αλλιώς κάθε 375 χρονια περίπου στο ίδιο σημείο! :) :)

 3. avatar Ζωή Αν.

  Κάπου έχω μπερδευτεί εντελώς :)
  Διαβάζω:
  1. "Εκατομμύρια άνθρωποι θα έχουν την ευκαιρία στις 21 Αυγούστου να δουν μία ολική έκλειψη Ηλίου, θα είναι ορατή στην ολότητά της από τις ΗΠΑ"
  The Great American Solar Eclipse in Totality!
  2. "Η τελευταία ολική έκλειψη Ηλίου που έγινε ορατή από τις ΗΠΑ, ήταν το 1979, ενώ πρόκειται για την πρώτη μετά το 1918 που θα είναι ορατή από την μία άκρη των ΗΠΑ έως την άλλη."
  3. "Η επόμενη ολική έκλειψη στις ΗΠΑ θα συμβεί το 2024"
  Οι Αμερικανοι γραφουν ότι η επιμένει είναι το 2045.
  "the next coast-το-coast viewing in the year 2045."

  Όλα εντάξει έως εδώ. Αλλά μπερδεύομαι ψάχνοντας να βρω τον αριθμό "375 χρόνια" όπως & να τα λογαριάσω.
  Μιλάμε για "Ολική" έκλειψη Ηλίου, & διαβάζω παρακάτω:
  4. "το ίδιο σημείο στον πλανήτη μας έχει την ευκαιρία να δει μια ολική έκλειψη μόνο κάθε 375 χρόνια"
  Πως είδε λοιπόν η Αμερική -ολική έκλειψη Ηλίου- που έγινε -ορατή από την μία άκρη των ΗΠΑ έως την άλλη- το 1918, θα δει το 2017, σε 2 ημέρες δηλαδή, -ολική έκλειψη Ηλίου, ορατή από την μία άκρη των ΗΠΑ έως την άλλη-
  Αφήνω έξω την ολική έκλειψη Ηλίου ορατή από τις ΗΠΑ, του 1979, & την επόμενη που θα είναι το 2024/2045, γιατί ίσως δεν είναι ορατές από την μία άκρη των ΗΠΑ έως την άλλη.
  Αλλα μεταξύ 1918 & 2017 δεν βγάζω με τίποτα, 375 χρόνια!

 4. avatar FB Tony Dollar

  ΟΛΙΚΗ ΕΚ-ΛΕΙΨΗ ΤΗΣ [...] ΚΑΙ ΤΗΣ ΦΤΩΧΙΑΣ ΠΟΤΕ ΘΑΧΟΥΜΕ [...]..ΤΗ ΤΡΕΛΑ ΜΑΣ [...]

 5. avatar αχ λουλιτσα

  4εκατοστα το χρονο ξεμακραινει το φεγγαρακι μας.....
  δηλαδη σε 1000χρονια θαχει παει μολις 40μετρα πιο κειθε......
  παλι καλα συντροφε .......
  αλλιως θαθελε γυαλια για να δει το φουκαριαρικο τα γκρηκς να ξεχρεωνουν .....
  πριν αναλαβουν το καινουργιο....
  ... public debt...
  with memorandum.....
  τρομαρα τους......

 6. avatar Stateless

  "Έτσι, σε περίπου 600 εκατομμύρια χρόνια, η Γη θα γνωρίσει την τελευταία ολική έκλειψη Ηλίου της ιστορίας της"
  Σε περίπου? Τι πάει να πει περίπου? Να μας πούνε σίγουρα, δεν μπορούμε να ζούμε με αυτή την αγωνία!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει