Την επόμενη φορά που θα έρθετε αντιμέτωποι με ένα έντομα, σκεφτείτε καλά προτού επιχειρήσετε να το λιώσετε με την παντόφλα σας, γιατί θα μπορούσε να είναι γεμάτο με στρατιωτικούς αισθητήρες που συλλέγουν δεδομένα για την ευρύτερη περιοχή, και ίσως και για εσάς τον ίδιο!

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Michigan προσπαθούν να εφεύρουν τρόπους παραγωγής ενέργειας από την κινητική και την θερμότητα του σώματος των εντόμων, καθώς τοποθετούν «κοριούς» μέσα σε αυτά.

Σε μία εργασία που δημοσιεύεται στο Journal of Micromechanics and Microengineering, ο Khalil Najafi και οι συνεργάτες του δημιούργησαν πιεζοηλεκτρικές γεννήτριες που είναι σε θέση να συγκεντρώσουν μικροποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας από τις κινήσεις των πράσινων σκαθαριών.

Η δύναμη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να φορτίσει μία μπαταρία η οποία θα βρίσκεται μέσα στο έντομο, που με τη σειρά της τροφοδοτήσει αισθητήρες οι οποίοι θα συλλέγουν δεδομένα και στοιχεία από το εκάστοτε περιβάλλον που θα βρίσκεται το έντομο.

«Μέσω της συλλογής ενέργειας, θα μπορούσαμε ενδεχομένως να τροφοδοτήσουμε κάμερες, μικρόφωνα και άλλους αισθητήρες και εξοπλισμό επικοινωνιών που ένα έντομο θα μπορούσε να μεταφέρει πάνω σε ένα μικρό “σακίδιο”», ανέφερε ο Najafi, συνεχίζοντας: «Θα μπορούσαμε στη συνέχεια να στείλουμε αυτά τα “παγιδευμένα” έντομα σε επικίνδυνους ή αποκομμένους χώρους, όπου δεν θα επιθυμούσαμε να πάνε άνθρωποι».

Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα Hybrid Insect Micro Electromechanical Systems (HI-MEMS) της DARPA, που στοχεύει στη δημιουργία cyborg εντόμων για στρατιωτική χρήση. Στις δοκιμαστικές πτήσεις, το σκαθάρι είχε μια γεννήτρια σε κάθε πτερύγιό του και ήταν ικανό να παράγει περισσότερα από 45 microwatts ενέργειας. Οι ερευνητές φιλοδοξούν να συνδέσουν τις γεννήτριες απευθείας στους μυς για αύξηση της παραγωγής ενέργειας. Το πανεπιστήμιο, εν τω μεταξύ, αναζητά συνεργάτες για την εμπορευματοποίηση της τεχνολογίας.

Ίσως θα μπορούσαν πάντως να συνεργαστούν με τους ανθρώπους πίσω από το RoboRoach… Τι κάνει η συγκεκριμένη ομάδα; Δείτε το βίντεο με την «επέμβαση» που ακολουθεί με την μετατροπής μιας κατσαρίδας σε τηλεκατευθυνόμενη…(προειδοποιούμε ότι ίσως να μην αντέξουν πολλοί να δουν το βίντεο)

Πηγή: proho.gr