Σε μια προσπάθεια να προχωρήσει πέρα από το αδύνατο, η NASA δημιούργησε ένα υλικό που είναι πιο μαύρο από το… μαύρο!

Τρόπος του λέγειν φυσικά, αλλά το υλικό το οποίο αποτελείτε από νανοσωλήνες άνθρακα, διαθέτει μία ιδιαίτερα υψηλή ικανότητα απορρόφησης φωτός, στο υπεριώδες και ορατό φάσμα, που φτάνει μέχρι και το 99,5%. Αν και άλλες ερευνητικές ομάδες εργάζονταν πάνω σε αυτόν τον τομέα, η NASA τους «πήρε» τα φώτα στην κυριολεξία.

Τώρα θα αναρωτιέται κανείς που θα μπορούσε αυτό να βρει εφαρμογή. Εξαιρετικά απορροφητικά υλικά φωτός έχουν περισσότερες λοιπόν χρήσεις στο διάστημα, απ’ όσες θα μπορούσατε κανείς να σκεφτεί.

Όπως αποδεικνύεται, πολλά επιστημονικά πειράματα περιλαμβάνουν και την παρακολούθηση του επιπέδου φωτός. Όταν, όμως, υπάρχει περίσσεια φωτός τριγύρω, αυτή μπορεί να παραποιήσει τα αποτελέσματα.

Μέχρι τώρα, οι αστροναύτες χρησιμοποιούν ένα ειδικό για το διάστημα μαύρο χρώμα, το οποίο ωστόσο απορροφά μόνο το 90% περίπου του φωτός.

Επίσης, με την ικανότητα να απορροφά και το υπέρυθρο φως, το υλικό αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προστατεύσει ορισμένα ευαίσθητα εξαρτήματα και έτσι αυτά να γίνουν πιο αξιόπιστα.

Επιπλέον, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να απορροφά την θερμότητα και να διασφαλίζει ότι αντικείμενα και εξαρτήματα διατηρούν χαμηλή θερμοκρασία και δεν απορροφούν θερμότητα.

Πηγή: proho.gr