Σε «ξεκλείδωμα» των κινητών τηλεφώνων οδήγησε η αναθεώρηση του αμερικανικού νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Στην αλλαγή αυτή ήταν αντίθετη η Apple, καθώς το iPhone διατίθετο μέχρι σήμερα αποκλειστικά με σύνδεση στον πάροχο ΑΤ&Τ.

Στο πλαίσιο της ανά τριετίας αναθεώρησης των παραμέτρων εφαρμογής του νόμου περί ψηφιακών δικαιωμάτων, η Υπηρεσία Πνευματικών Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι θέσπισε τροποποίηση με την οποία αναγνωρίζεται ότι «το “κλείδωμα” των τηλεφώνων δεν έχει ως στόχο να προστατεύσει την πνευματική ιδιοκτησία των δημιουργών, αλλά να δεσμεύσει τους χρήστες σε συγκεκριμένο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας», όπως επισημαίνει εκπρόσωπος του ιδρύματος προστασίας δικαιωμάτων χρηστών του διαδικτύου Electronic Frontier Foundation (EFF).

Το «ξεκλείδωμα» του iPhone θα επιφέρει ρήξη στην «αλυσίδα εμπιστοσύνης»
μεταξύ του ομίλου και των πελατών του, θα καταστήσει τα κινητά
ευάλωτα σε ιούς και θα επηρεάσει την ποιότητα καθ’ εαυτής της συσκευής, αναφέρει με επιστολή της προς την Υπηρεσία Πνευματικών Δικαιωμάτων η Apple. 

Τη Δευτέρα η μετοχή της Apple σημείωσε πτώση κατά 0,25% στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, το οποίο κατέγραψε άνοδο. Η μετοχή της εταιρείας τηλεφωνίας Sprint Nextel, βασικού ανταγωνιστή της ΑΤ&Τ ενισχύθηκε κατά 7,68%, ενώ αυτή της ΑΤ&Τ μόλις κατά 1,64%.