Παλιότερα για να βρεις το δρόμο σου, θα χρησιμοποιούσες χάρτες ή θα ρωτούσες κάποιον περαστικό για να σου δώσει οδηγίες, στη σύγχρονη εποχή υπάρχουν οι συσκευές GPS που έχουν αναλάβει αυτό το ρόλο. Ποιο θα είναι το επόμενο βήμα όμως στα βοηθήματα κατεύθυνσης;

Μια ομάδα ερευνητών από το MIT, πιθανότητα να είναι στα χνάρια αυτού του επόμενου βήματος. Το σύστημα που ανέπτυξαν και ονόμασαν AIDA 2.0, βασίζεται πάνω στην εικονική πραγματικότητα, και εμφανίζει έναν τρισδιάστατο χάρτη στο ταμπλό του αυτοκινήτου που κατευθύνει τον οδηγό ακριβώς όπως και ένα με συμβατική συσκευή με οθόνη. Η καθοδήγηση από τα απλά GPS θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ίσως βαρετή, με αυτό όμως το σύστημα το σίγουρο είναι ότι θα είναι μια τελείως διαφορετική εμπειρία λόγω της φύσης της οπτικοποιήσης της διαδρομής, ενώ θα σου παρέχει πληροφορίες για οποιοδήποτε μαγαζί βρίσκεται γύρω σου εκείνη τη στιγμή. Στη τρισδιάστατη αυτή απεικόνιση θα παρακολουθείς τη πορεία της διαδρομής σου ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα να επεκτείνεται ακόμα στους καθρέφτες σου. Η όλη επικοινωνία με το σύστημα θα γίνεται μέσω χειρονομιών, οπότε δε θα χρειάζεται να σκύβει ο οδηγός ή να απλώνει το χέρι σε κάποια συσκευή για να τη χειριστεί.

Το μοναδικό πρόβλημα που ίσως δημιουργηθεί είναι ότι ίσως θα αποσπά την προσοχή των οδηγών, να έχουν μια ολόκληρη τρισδιάστατη απεικόνιση μπροστά από το τιμόνι τους. Οι ίδιοι φόβοι είχαν εκφραστεί και για τις απλές συσκευές GPS πριν από λίγα χρόνια, θέμα συνήθειας είναι και φυσικά να μπορείς να μείνεις συγκεντρωμένος στην οδήγηση. Ένα παρόμοιο σύστημα είχε αναπτύξει και General Motors, με τη διαφορά ότι το σύστημα ήταν ενσωματωμένο και προβαλλόταν στο παρ-μπριζ του αυτοκινήτου. Ακολουθούν και τα δύο συστήματα. Το πρώτο είναι του MIT και το δεύτερο της General Motors.