Τα καλαμάρια διαθέτουν ακοή! Ωστόσο δεν ανιχνεύουν τις μεταβολές στην πίεση οι οποίες συνδέονται με τα ηχητικά κύματα, όπως εμείς. Έχουν ένα δικό τους, πιο πρωτόγονο, σύστημα προκειμένου να ακούνε τα… μυστικά των θαλασσών. Ποιο είναι αυτό; Αντιλαμβάνονται την κίνηση που προκαλείται από τα ηχητικά κύματα.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν με δημοσίευσή τους στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Εxperimental Βiology» θαλάσσιοι βιολόγοι του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Woods Ηole στη Μασαχουσέτη έπειτα από μελέτη σε ένα είδος καλαμαριού με κοντά πτερύγια (Loligo pealeii). Συγκεκριμένα, μέσα από πειράματα οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι αυτό το είδος καλαμαριού διαθέτει κοντά στη βάση του εγκεφάλου του δύο όργανα που περιέχουν μικρά τριχωτά κύτταρα όπως το ανθρώπινο αφτί. Ετσι, μπορεί να ανιχνεύσει ήχους χαμηλών συχνοτήτων, έως 500 hertz (συγκριτικά ο άνθρωπος μπορεί να ακούει σε συχνότητες 20-20.000 hertz). Αυτό σημαίνει ότι τα καλαμάρια μπορούν να ανιχνεύσουν τον ήχο του αέρα και των κυμάτων, όχι όμως και τους ήχους υψηλών συχνοτήτων που εκπέμπονται από τα δελφίνια και τις φάλαινες. Γι΄ αυτό άλλωστε γίνονται και εύκολο… γεύμα των κητοειδών.

πηγή: tovima.gr

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.