Η Εθνική Ελλάδας καλείται να δώσει δύο εντός έδρας αγώνες σε διάστημα τεσσάρων ημερών (στις 8 και 12 Οκτωβρίου) και μετά τη νίκη επί της Λετονίας θέλει να επαναλάβει την επιτυχία και με το Ισραήλ. Πάντως η παράδοση των… ημερών ευνοεί την Εθνική μας.

Πιο συγκεκριμένα, στις 8 Οκτωβρίου η Εθνική Ελλάδας πήρε τη νίκη με 1-0 κόντρα στη Λετονία με γκολ του Τοροσίδη και πέτυχε καθοριστική νίκη για τη συνέχεια των προκριματικών. Στις 9 Οκτωβρίου του 2004, η Εθνική μας που είχε κατακτήσει μόλις τρεις μήνες πριν το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο στην αναμέτρηση με την Ουκρανία στο Κίεβο καθώς έπειτα από την ήττα στην Αλβανία στην πρεμιέρα μια δεύτερη ήττα θα την έθετε εκτός συνέχειας από πολύ νωρίς. Παρόλα αυτά η ομάδα μας κατάφερε με γκολ του Βασίλη Τσιάρτα με απευθείας εκτέλεση φάουλ στο 81’ να πάρει την ισοπαλία ισοφαρίζοντας το γκολ του Σεφτένκο από το 48’. Αυτό ήταν ένα αποτέλεσμα που αν μη τι άλλο κράτησε ζωντανή την Ελλάδα για την πρόκριση στα τελικά του Μουντιάλ της Γερμανίας η οποία αν και δεν ήρθε τελικά χάθηκε στις τελευταίες αγωνιστικές.

Πάλι Λετονοί και… πάμε Μουντιάλ!

Τη Λετονία η Εθνική μας τη βρήκε στο δρόμο της και πέρσι στις 10 Οκτωβρίου πετυχαίνοντας μεγάλη νίκη-ανατροπή με 5-2 που την έφερε ένα βήμα από τα μπαράζ του Μουντιάλ της Νότιας Αφρικής. Μάλιστα η Ελλάδα βρέθηκε με 2-1 πίσω στο σκορ στο ημίχρονο αλλά στο β’ μέρος ήταν καταιγιστική και με επί μέρους σκορ 4-0, έγραψε το τελικό 5-2 με τον Φάνη Γκέκα να πετυχαίνει 4 γκολ και τον Γιώργο Σαμαρά ένα. Εξάλλου τέσσερα βράδια αργότερα η είσοδος στα μπαράζ «κληδώθηκε» με τη νίκη με 2-1 κόντρα στο Λουξεμβούργο.

Η ιστορική 11η Οκτωβρίου

Ακόμα πιο καλά είναι τα πράγματα στις 11 Οκτωβρίου, όπου αρχικά το 1978 η Ελλάδα νίκησε τη Φινλανδία για τα προκριματικά του Κυπέλλου Εθνών με 8-1στο γήπεδο της Λεωφόρου νίκη που αποτελεί τη μεγαλύτερη σε εύρος στην Ελληνική ιστορία. Χατ-τρικ για τα «ελληνικά χρώματα» πέτυχε ο Θωμάς Μαύρος, ενώ από δύο γκολ πέτυχαν οι Δεληκάρης και Νικολούδης ενώ μια φορά σκόραρε και ο Γαλάκος. Εικοσιπέντε χρόνια αργότερα, αλλά την ίδια ημερομηνία η Εθνική μας ομάδα υποδεχόταν στο ίδιο γήπεδο την Βόρεια Ιρλανδία σε έναν αγώνα ιστορικής σημασίας. Η ομάδα του Ρεχάγκελ βρισκόταν μόλις μια νίκη μακριά από την πρόκριση σε τελική φάση Euro, μετά από εκείνο του 1980. Αν και το γκολ άργησε να έρθει, ο Βασίλης Τσιάρτας από τα 11 βήματα μετά από κερδισμένο πέναλτι του Ζήση Βρύζα, έκανε το 1-0 το οποίο διατηρήθηκε ως το τέλος και έστειλε την ομάδα στα γήπεδα της Πορτογαλίας. Η συνέχεια είναι γνωστή…

Στις 11 Οκτωβρίου, του 2006 αυτή τη φορά, η Εθνική του Ρεχάγκελ δοκιμάστηκε στη Ζένιτσα της Βοσνίας, και η νίκη ήταν μονόδρομος ώστε να βρεθεί ένα ακόμη βήμα πιο κοντά στην πρόκριση στα τελικά δεύτερου συνεχόμενου Euro. Τελικά η ομάδα μας πέρασε από τη Βοσνία με το θριαμβευτικό 4-0 με γκολ των Χαριστέα (9’), Πατσατζόγλου (82’), Σαμαρά (85’), Κατσουράνη (90’).

Βοσνία, Τουρκία, Euro!

Στις 13 Οκτωβρίου του 2007 η Ελλάδα νίκησε με 3-2 τη Βοσνία στο Ολυμπιακό Στάδιο με γκολ των Χαριστέα, Γκέκα και Λυμπερόπουλου παίρνοντας του 3 υπερπολύτιμους βαθμούς για τη συνέχεια στην… Πόλη. Εκεί η Εθνική μας ήθελε να πάρει μια άτυπη ρεβάνς για την ήττα στο Καραϊσκάκη με 4-1 από την Τουρκία ενώ με νίκη εξασφάλιζε ταυτόχρονα και την πρωτιά του ομίλου. Ο αγώνας διεξήχθη στην Κωνσταντινούπολη στις 17 Οκτωβρίου και η Εθνική μας ομάδα πραγματοποιώντας μια από τις καλύτερες εμφανίσεις της, στην μετά-Euro εποχή επικράτησε με 1-0 με γκολ του Αμανατίδη και πανηγύρισε μια ιστορική πρόκριση στο Euro 2008!

Αυτά είναι κάποια από τα σημαντικότερα αποτελέσματα που έχει πετύχει η Εθνική μας ομάδα στα μέσα Οκτώβρη, και είναι ξεκάθαρο πως τέτοιες ημέρες παραδοσιακά ευνοούν την Εθνική μας ομάδα, σε αντίθεση μάλιστα με τον Σεπτέμβρη που εν γένει η Εθνική δεν φέρνει καλά αποτελέσματα. Εξάλλου και φέτος ακόμα το Σεπτέμβρη η Εθνική «κόλλησε» στο 1-1 εντός έδρας με τη Γεωργία, ενώ κανείς δεν ξεχνά την ήττα στην Αλβανία το Σεπτέμβρη του 2004 που τελικά αποδείχτηκε μοιραία για την πρόκριση στο Μουντιάλ του 2006. Το γεγονός λοιπόν του… θετικού Οκτώβρη είναι ένας καλός οιωνός ενόψει της μεθαυριανής (12/10) αναμέτρησης με το Ισραήλ, όπου η ομάδα του Σάντος σε περίπτωση νίκης θα γίνει το ξεκάθαρο φαβορί για την κατάληψη τουλάχιστον της 2ης θέσης. Τα υπόλοιπα στο γήπεδο…

Πηγή: gazzetta.gr