Ο Ολυμπιακός συνεχίζει να πηγαίνει με… σπασμένα φρένα. Διαλύει ό,τι βρει μπροστά του σε πρωτάθλημα, Κύπελλο και Γιουρόπα Λιγκ. Δέκα αγώνες, ισάριθμες νίκες, χωρίς να δεχτεί γκολ στο πιο κρίσιμο σημείο της σεζόν. Όταν οι υπόλοιποι λυγίζουν, από κόπωση, έλλειψη λύσεων και ποιότητας, οι «ερυθρόλευκοι» συνεχίζουν. Ένα σερί που δεν το περίμενε κανείς, βγαλμένο θαρρείς από κομπιούτερ.

Και το ροτέισον του αρχιτέκτονα αυτής της εκπληκτικής ομάδας, του Ερνέστο Βαλβέρδε; Αυτό κι αν έχει βγει από… υπολογιστή. Με αφορμή την εξαιρετική διαχείριση του υλικού, η «SD» έψαξε και ανέλυσε ένα ένα τα παιχνίδια. Είναι φανερό πως τίποτε δεν είναι τυχαίο. Ο Ισπανός έφτιαξε το τέλειο πρόγραμμα, υπολογίζοντας όλες τις λεπτομέρειες. Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά και δείχνουν τα «μυστικά» του Ολυμπιακού αυτή την περίοδο.

Ο Βαλβέρδε έχει χρησιμοποιήσει 22 παίκτες σε 10 ματς, αν και δεν μπορούμε να υπολογίσουμε τα οχτώ λεπτά του νεαρού Λυκογιάννη. Ωστόσο, ακόμα και τα δύο παιχνίδια του Κάρολ, του Πάντελιτς και του Παπάζογλου ήταν σημαντικά. Η βάση ήταν οι αμυντικοί και οι ανασταλτικοί μέσοι, που έπαιξαν περισσότερο, αλλά ενδιάμεσα ξεκουράστηκαν σε ένα τουλάχιστον ματς για τις απαραίτητες «ανάσες» και όλοι οι υπόλοιποι «γύριζαν». Με ξεκούραση, με αλλαγές μέσα στους αγώνες. Και τα στοιχεία είναι εκπληκτικά και για το πώς σκοράρει ο Ολυμπιακός σ’ αυτό το σούπερ διάστημα.

Η βάση

Η βάση του Ολυμπιακού είναι οι αμυντικοί, που έχουν τα περισσότερα λεπτά. Οι διαφορές μεταξύ τους είναι μικρές. Αναλυτικά οι συμμετοχές (σε παρένθεση τα λεπτά): Μαρκάνο (φωτό) 10 (815), Ορμπάιθ 9 (810), Μέγερι 8 (792), Μέλμπεργκ 9 (746), Μανιάτης 9 (721), Παπαδόπουλος 8 (720), Τοροσίδης 8 (698). Οι διαφορές με τους υπόλοιπους είναι μεγάλες. Για παράδειγμα ο Μιραλάς έχει 569 λεπτά, ο Μακούν 566, ο Ιμπαγάσα 521, ο Αμπντούν 451, ο Τζεμπούρ 449 κι ο Φουστέρ μόλις 324.

12 σκόρερ

Ενα ακόμα εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι ο Ολυμπιακός στα δέκα αυτά παιχνίδια έχει δώδεκα σκόρερ. Περισσότερο από μία ενδεκάδα πρόσφερε στο γκολ. Και φαίνεται και σ’ αυτό μία ισορροπία, δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές και δεν τα περιμένει όλα η ομάδα από έναν ή δύο παίκτες. Ετσι, τρία γκολ έχουν πετύχει οι Μιραλάς, Πάντελιτς, από δύο οι Μέλμπεργκ, Φουστέρ (φωτό), Ντιόγο, Χολέμπας και από ένα οι Μαρκάνο, Φετφατζίδης, Μακούν, Τζεμπούρ και Καζίμ-Ρίτσαρντς.

«Εργαλεία»

Σ’ αυτό το διάστημα ο Ολυμπιακός έχει και ορισμένους παίκτες-εργαλεία. Είναι οι παίκτες που λειτουργούν περισσότερο ως συμπληρωματικοί. Δεν είναι μόνον ο Κάρολ που έπαιξε μόλις 118 λεπτά, αλλά έδωσε πρόκριση με τη Ρούμπιν. Είναι και ο Μοντέστο (φωτό), με 9 ματς, αλλά μόλις 369 λεπτά. Ο Φουστέρ έχει πετύχει καθοριστικά γκολ στην Ευρώπη, αλλά έχει αγωνιστεί μόλις σε τέσσερα ματς. Ο Ντιόγο επίσης τέσσερα, στο πρωτάθλημα. Αλλος για το Γιουρόπα Λιγκ, άλλος για το… Γκρικ Λιγκ.

Η απόλυτη ισορροπία

Υπάρχουν όμως κι άλλα εντυπωσιακά στατιστικά στοιχεία, που πίσω από αυτό το εκπληκτικό σερί θα μπορούσε να είναι κάποιος μπροστά σε μία… οθόνη και να τα προγραμματίζει. Για να μη γράψουμε σε μία κονσόλα παιχνιδιού, αν και τέτοιο σχεδιασμό δύσκολα θα έκανε. Στα γκολ του Ολυμπιακού υπάρχει μία απόλυτη ισορροπία. Εχει πετύχει δέκα στο πρώτο ημίχρονο και έντεκα στο δεύτερο. Και το πιο εντυπωσιακό; Αν χωρίσουμε το 90λεπτο σε 15λεπτα, παρατηρούμε: 0′-15′: 4, 15′-30′: 3, 30′-45′: 3, 45′-60′: 4, 60′-75′: 4, 75′-90′: 3. Σε κανένα δεκαπεντάλεπτο δεν παρατηρούμε λιγότερα από δύο γκολ ή περισσότερα από τρία. Είναι όλα μοιρασμένα, λες και έχει επιλέξει ο Ολυμπιακός να μοιράζει και τον χρόνο των γκολ, να μην ξέρει ο αντίπαλος πότε μπορεί να σκοράρει πιο εύκολα, πότε είναι πιο ακίνδυνος σε ένα παιχνίδι.

Πηγή: sday.gr