Περισσότερο ορατό από ποτέ φαντάζει το ενδεχόμενο ακύρωσης ολόκληρης της σεζόν στο ΝΒΑ. Η ένωση των παικτών αποφάσισε μετά από συνεδρίαση τεσσάρων ωρών να απορρίψει την πρόταση-τελεσίγραφο των ιδιοκτητών και παράλληλα να προχωρήσει σε καταγγελία κατά της λίγκας.

«Καταλήξαμε στο συμπέρασμα πως οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης απέτυχαν και σταματούν εδώ», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της ένωσης παικτών, Μπίλι Χάντερ. «Εμείς συζητήσαμε τόσο καιρό με καλή πίστη και κάναμε ό,τι ήταν δυνατό από μέρους μας. Νιώθουμε πως δώσαμε αρκετά και κάναμε αρκετές υποχωρήσεις, την ώρα που η λίγκα δεν ήταν πρόθυμη ή προετοιμασμένη να διαπραγματευτεί. Τα πράγματα δεν επρόκειτο να βελτιωθούν. Το τελεσίγραφο των ιδιοκτητών που ανέφερε πως αν δεν δεχτούμε την τελευταία πρόταση, η επόμενη που θα μας έκαναν θα ήταν πολύ χειρότερη, είναι πολύ άδικη», πρόσθεσε.

Ο κομισάριος του ΝΒΑ εξέλαβε την απόφαση των παικτών ως απειλή. «Η απόφαση της ένωσης των παικτών δείχνει πως θέλουν να φοβίσουν τους ιδιοκτήτες. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί», τόνισε, αλλά παραδέχτηκε πως «… από ό,τι φαίνεται η σεζόν βρίσκεται πλέον σε κίνδυνο».

Ο πρόεδρος της ένωσης παικτών, Ντέρεκ Φίσερ, πλαισιωμένος από αστέρες όπως ο Κόμπι Μπράιαντ και ο Καρμέλο Άντονι, είπε με τη σειρά του: «Αυτή ήταν η καλύτερη απόφαση για τους παίκτες και ήταν ομόφωνη. Διακυβεύονται πολλά για τις καριέρες των παικτών, αλλά όλοι αισθανόμαστε πως δεν πρέπει να κάνουμε μία συμφωνία μόνο για το σήμερα, αλλά και τις επόμενες γενιές που θα παίξουν στο ΝΒΑ».

Υπενθυμίζεται πως η πρόταση των ιδιοκτητών περιλάμβανε να δοθεί ένα ποσοστό 49-51% των εσόδων του πρωταθλήματος στους παίκτες (που μέχρι πέρυσι εισέπρατταν το 57%), ενώ υπήρχαν όροι όπως η δυνατότητα μίας ομάδας να υποβιβάζει έναν παίκτη-εφόσον δεν έχει συμπληρώσει πενταετία στο πρωτάθλημα-στο NBDL καταβάλλοντάς του λιγότερα χρήματα από όσα προβλέπονται στο συμβόλαιό του. Αν η πρόταση γινόταν δεκτή από τους παίκτες, το πρωτάθλημα θα άρχιζε στις 15 Δεκεμβρίου και η κανονική περίοδος θα περιλάμβανε 72 ματς. Πλέον και με το lockout να μετρά 137 ημέρες, φαντάζει δύσκολο ακόμη και να διεξαχθεί σεζόν με 50 ματς, όπως έγινε την περίοδο 1998/99, όταν υπήρχε ξανά lockout.

Πηγή: sport-fm.gr