Καθώς βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για τις εκλογές της 21ης Μαΐου, το τοπίο έχει αρχίσει να ξεκαθαρίζει για τα καλά. Η ανακοίνωση πριν λίγες ημέρες του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ από τον αρχηγό του, δείχνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας εννοεί το βήμα προς το μέλλον ως μία θεαματική βουτιά στο παρελθόν και δη στην αλήστου μνήμης εποχή 2015 – 2019, τότε που η χώρα επί πρωθυπουργίας του βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στην απέλπιδα προσπάθειά του να επανέλθει με κάθε τρόπο στην εξουσία, έταξε κατά την προσφιλή του συνήθεια τα πάντα στους πάντες, νομίζοντας ότι απευθύνεται σε λωτοφάγους. Παρουσίασε ένα κυβερνητικό πρόγραμμα, κακέκτυπο του προγράμματος της Θεσσαλονίκης, που περιλαμβάνει ως αποκλειστικό του άξονα, όπως όλες οι εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ, τις εύκολες λύσεις και τις μαγικές συνταγές. Χωρίς να μπει στον κόπο ούτε να το κοστολογήσει, ούτε να αποκαλύψει τους πόρους από τους οποίους θα προέλθουν τα χρήματα προκειμένου αυτό να εφαρμοστεί. Και γιατί να το πράξει άλλωστε;

Όλα τα παραπάνω προϋποθέτουν πολιτική σοβαρότητα και προγραμματικό λόγο. Όμως ο Αλέξης Τσίπρας έχει απωλέσει προ πολλού και ανεπανόρθωτα την έξωθεν καλή του μαρτυρία, ενώ αυτό που εξήγγειλε πιο πολύ προσιδιάζει σε ευχολόγιο παρά σε σοβαρή πρόταση διακυβέρνησης. Συνηθισμένα τα βουνά στα χιόνια θα πει κάποιος. Ποιος δεν θυμάται την απάντηση που είχε δώσει στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όταν τον κάλεσε κατά την διάρκεια συζήτησης στη Βουλή να κοστολογήσει τις προεκλογικές παροχές του.

«Τώρα αυτή τη δουλειά θα κάνουμε», ήταν η μνημειώδης απόκρισή του, αποδεικνύοντας για πολλοστή φορά ότι δεν σέβεται ούτε τον θεσμικό του ρόλο, ούτε τους ψηφοφόρους του. Κυρίως όμως απέδειξε ότι παραμένει αδιόρθωτος και αμετανόητος, άρα εξ ορισμού ακατάλληλος και ανεπαρκής για το πηδάλιο της χώρας. Ένας πολιτικός κολλημένος στο παρελθόν του, απομονωμένος και χωρίς συμμάχους, που όντας ταυτισμένος με τη φαιδρή λογική ότι για τις κακές ειδήσεις φταίει ο αγγελιοφόρος, ξιφουλκεί κατά των εταιρειών δημοσκοπήσεων για την δημοσκοπική του κατάρρευση, που βλέποντας ότι τα κουκιά δεν του βγαίνουν ρίχνει συνεχώς τον πήχη των απαιτήσεών του καθώς η κυβέρνηση νικητών έγινε κυβέρνηση ηττημένων και πλέον κυβέρνηση ανοχής.

Η νεότερη εκδοχή που μας παρουσίασε για την επιστροφή του στην εξουσία είναι αυτή που προβλέπει συνεργασία με το πάλαι ποτέ asset του τον Γ. Βαρουφάκη, σε μία ανατριχιαστική αναβίωση του διδύμου της συμφοράς που φέσωσε την χώρα με 100 δις ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2015. Για να μην θυμίσουμε τη φρίκη που προκάλεσε η ιδέα για τοπικά νομίσματα ανά περιφέρεια του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Και μπορεί στον ΣΥΡΙΖΑ να προετοιμάζονται για την «δεύτερη φορά», όμως ο ελληνικός λαός δεν θα κάνει δεύτερη φορά το ίδιο λάθος, γιατί έπαθε και έμαθε, γιατί πλέον έχει στην διάθεσή του απτά δείγματα γραφής των πεπραγμένων των δύο κομμάτων εξουσίας και βάσει αυτών θα διαμορφώσει την εκλογική του ετυμηγορία.

Οι πολίτες γνωρίζουν ποιος μετήλθε όλων των θεμιτών και κυρίως αθέμιτων μέσων για να υφαρπάξει την ψήφο τους το 2015 και ποια κυβέρνηση, από τον Ιούλιο του 2019 και εν μέσω πρωτοφανών κρίσεων, μείωσε άνω των πενήντα φόρων, μείωσε τις ασφαλιστικές εισφορές, αύξησε τον κατώτατο μισθό από τα 650 στα 780 ευρώ, αύξησε τις συντάξεις έπειτα από δέκα χρόνια περικοπών, μείωσε την ανεργία, προσέλκυσε επενδυτικούς κολοσσούς. Γι’ αυτό, στις 21 Μαΐου, δεν πρέπει να πάει χαμένη ούτε μία ψήφος και οι πολίτες οφείλουν να γνωρίζουν ότι η ενδεχόμενη εφαρμογή ενός μη κοστολογημένου προγράμματος θα έχει για την οικονομία βαρύτατο και δυσβάστακτο κόστος.

  • Δημήτρης Μαρκόπουλος, Βουλευτής Β’ Πειραιώς ΝΔ