Ηλιόπουλος για δημοτικές εκλογές: Μπορούμε να φτιάξουμε τις προδιαγραφές για μία βιώσιμη πόλη

«Ένας πολίτης δεν μπορεί να είναι φοβισμένος ούτε στην πόλη του, ούτε στη γειτονιά του» είπε για τα Εξάρχεια


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
20:01
25/04/2019
Ηλιόπουλος για δημοτικές εκλογές: Μπορούμε να φτιάξουμε τις προδιαγραφές για μία βιώσιμη πόλη
54
loading

Το πρόγραμμα της παράταξής του ανέλυσε ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, Νάσος Ηλιόπουλος, μέσω τηλεοπτικών του δηλώσεων. Ο επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης» αναφέρθηκε μέσω της ΕΡΤ στην ασφάλεια των κατοίκων της πόλης, τα Εξάρχεια, τα προβλήματα της καθημερινότητας, τη βραχυχρόνια μίσθωση, τη Δημοτική Αστυνομία, τα δημοτικά τέλη και την προσβασιμότητα στην πόλη.

Όπως χαρακτηριστικά είπε όσον αφορά το τελευταίο κομμάτι, «μπορούμε να φτιάξουμε τις προδιαγραφές για μία βιώσιμη πόλη», διευκρινίζοντας ότι δεν μπορεί να φτιάξει όλα τα πεζοδρόμια της πρωτεύουσας σε τέσσερα χρόνια, ενώ για την ασφάλεια και ειδικά για την περιοχή των Εξαρχείων, είπε ότι «ένας πολίτης δεν μπορεί να είναι φοβισμένος ούτε στην πόλη του, ούτε στη γειτονιά του».

Σε ερώτηση για το τι συμβαίνει, αλλά και το τι μπορεί να διορθωθεί στα Εξάρχεια, απάντησε: «Για εμάς η ασφάλεια είναι κεντρικό ζήτημα, γιατί μια πόλη δεν μπορεί να λειτουργεί χωρίς ασφάλεια. Είναι ένα καθολικό δικαίωμα. Δεν υπάρχει σύγκρουση ανάμεσα στην ασφάλεια και τα δικαιώματα. Ένας πολίτης δεν μπορεί να είναι φοβισμένος ούτε στην πόλη του, ούτε στη γειτονιά του. Είναι όμως η Αθήνα συνολικά μια ανασφαλής πόλη; Όχι, δεν είναι. Τα περισσότερα από 6 εκατομμύρια άνθρωποι που επισκέπτονται την Αθήνα, δεν είναι τρελοί που θέλουν να ζήσουν την εμπειρία μιας εμπόλεμης ζώνης. Προφανώς υπάρχουν περιοχές που υπάρχουν ζητήματα και τα Εξάρχεια είναι μία από αυτές τις περιοχές», υπογράμμισε ο κ. Ηλιόπουλος.

Και πρόσθεσε, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Για εμάς στα Εξάρχεια έχουν συναντηθεί τρεις αρνητικοί παράγοντες. Ο πρώτος παράγοντας είναι η ολοκληρωτική εγκατάλειψη απ' το δήμο. Ο δήμος δεν έχει κανένα άλλοθι πως αυτή τη στιγμή στα Εξάρχεια υπάρχει ο πιο εγκαταλελειμμένος χώρος πρασίνου στην Αθήνα, ο Λόφος του Στρέφη. Ο δεύτερος παράγοντας είναι το πως τρέχει το ράλι στο real estate και στα ενοίκια. Δηλαδή, ενώ συνήθως βλέπουμε έναν παραδοσιακό κύκλο υποβάθμισης μιας περιοχής και μετά σε δεύτερο χρόνο ένα ράλι στα ενοίκια, τώρα συμβαίνουν ταυτόχρονα. Και ο τρίτος παράγοντας είναι ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή στα Εξάρχεια οργανωμένο έγκλημα και μαφίες που αναπαράγουν όλες αυτές τις πρακτικές που βλέπουμε. Τα Εξάρχεια δεν είναι γκέτο, ούτε άβατο».

Σχετικά με τη Δημοτική Αστυνομία, είπε: «Ακούγονται διάφορες ανοησίες ότι θα πάρουμε τη Δημοτική Αστυνομία να κυνηγάμε το οργανωμένο έγκλημα. Μπορούμε να συζητήσουμε πολύ συγκεκριμένα για το πόσο μεγάλος και κρίσιμος είναι ο ρόλος της Δημοτικής Αστυνομίας για τη λειτουργία της πόλης. όπως ο ελεύθερος χώρος, οι ράμπες για τα άτομα με αναπηρία, η ηχορύπανση. Πράγματα τα οποία ορίζουν την καθημερινότητα στην πόλη. Οποιοδήποτε πρόβλημα των ανθρώπων της πόλης, είναι και πρόβλημα του δημάρχου. Ο δήμαρχος πρέπει να έχει γνώμη και να παίρνει πρωτοβουλίες».

Αναφορικά με τη βραχυχρόνια μίσθωση, απάντησε: «Η τουριστική και οικονομική ανάπτυξη που υπάρχει αυτή τη στιγμή έχει μετατρέψει το κέντρο της Αθήνας σε ένα πανευρωπαϊκό φιλέτο. Οι εξελίξεις με τη βραχυχρόνια μίσθωση, συμβάλουν σε αυτό. Ακριβώς για αυτό εμείς λέμε ότι πρέπει πολύ γρήγορα να παρθούν μέτρα έτσι, ώστε να κρατήσουν τους κατοίκους στις γειτονιές τους», για να συμπληρώσει: «Δεν θεωρούμε ότι η βραχυχρόνια μίσθωση είναι άσπρο ή μαύρο. Μέσα στην κρίση κάποιοι μικρο-ιδιοκτήτες είδαν ένα παραπάνω εισόδημα. Δεν θεωρούμε ότι αυτό ήταν ένα από τα αρνητικά στοιχεία. Ασφαλείς γειτονιές είναι οι ζωντανές γειτονιές. Αυτό που δίνει ασφάλεια σε μια γειτονιά είναι αυτό που λέμε μεικτές χρήσεις: Κατοικία, διασκέδαση, εμπορική δραστηριότητα».

Για τη διαχείριση Καμίνη, σημείωσε: «Θέλω να είμαι ακριβής, η κριτική που κάνουμε στον κ. Καμίνη είναι συγκεκριμένη, ο άνθρωπος πήρε ένα δήμο χρεοκοπημένο από τις προηγούμενες διοικήσεις. Ο δήμος της Αθήνας, όμως, έχει χάσει εντελώς τη μάχη της καθημερινότητας. Ο δήμος της Αθήνας είναι ένας πλούσιος δήμος με φτωχή διαχείριση».

Σχετικά με την καθημερινότητα, επισήμανε: «Αυτήν τη στιγμή στην Αθήνα, το 2019, υπάρχει γειτονιά, ένα κομμάτι στον Κολωνό, που δεν έχει ακόμα αποχέτευση. Οι άνθρωποι μου λένε πως αισθανόμαστε ότι δεν ανήκουμε στον δήμο. Εδώ και πάρα πολλά χρόνια η Αθήνα έχει δημάρχους που ήταν πάρα πολύ κοντά στην πλατεία Συντάγματος, πάρα πολύ κοντά στο κεντρικό πολιτικό σύστημα και πάρα πολύ μακριά από τις γειτονιές της Αθήνας».

«Η Αθήνα είναι επτά μικροί δήμοι. Αν δεν μεταβιβάσουμε ουσιαστικές αρμοδιότητες στα κοινοτικά συμβούλια, η πόλη δεν θα μπορεί να λειτουργήσει ούτε με τον καλύτερο δήμαρχο. Δεν γίνεται σε ένα Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίζεις ταυτόχρονα για ζητήματα στο Παγκράτι και στο Νέο Κόσμο, στα Σεπόλια και στον Κολωνό και να αποφασίζουν άνθρωποι που μπορεί να μη ξέρουν αυτές τις γειτονιές», συμπλήρωσε.

Για τα δημοτικά τέλη, δήλωσε: «Σε περιοχές που είναι πιεσμένες, ακόμα και σε ζητήματα ασφάλειας, ο δήμος πρέπει να έχει ειδική πολιτική για τα δημοτικά τέλη. Το δεύτερο πρόβλημα με τα δημοτικά τέλη είναι ότι δεν υπάρχει καμία ανταπόδοση αυτήν τη στιγμή στην Αθήνα. Ο κόσμος πληρώνει ακριβά δημοτικά τέλη, χωρίς να βλέπει ανταποδοτικά έργα. Πρέπει να αξιοποιήσουμε μια σειρά από εργαλεία που έχει ο δήμος όπως το αναξιοποίητο κτιριακό του απόθεμα».

Στην ερώτηση αν ο δήμος της Αθήνας είναι ένα καλό βήμα να τον γνωρίσει ο κόσμος και να αποτελέσει εφαλτήριο για πολιτική καριέρα, ενόψει και των επερχόμενων εκλογών, απάντησε: «Επειδή έχω ήδη απευθύνει αυτή την ερώτηση στον συνυποψήφιό μου, θεωρώ πως θα ήταν καλή εξέλιξη μετά τον Οκτώβριο που η ΝΔ θα ψάχνει για αρχηγό, ο κ. Μπακογιάννης να αναλάβει τη Νέα Δημοκρατία. Όσον αφορά εμένα, εγώ επέλεξα πολύ συνειδητά να κάνω την αντίστροφη πορεία. Θα μου ήταν πολύ εύκολο να παραμείνω στο υπουργείο μου και να κατέβω βουλευτής στην Α Αθηνών. Μου δόθηκε, όμως, η ευκαιρία να δουλέψω για την πόλη στην οποία έχω μεγαλώσει, έχω εργαστεί και σήμερα ζω. Θεωρώ πως είναι πολύ τιμητικό να μπορείς να δουλέψεις για την Αθήνα. Άρα όποιο και να είναι το αποτέλεσμα εγώ έχω κατέβει να δουλέψω για την πόλη μου».

Για την προσβασιμότητα στην πόλη, με επίκεντρο τα πεζοδρόμια και τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, ο Νάσος Ηλιόπουλος είπε: «Στην Αθήνα, για να αλλάξουν πέντε πράγματα με κάποιους ανθρώπους, πρέπει να τσακωθείς. Αν αυτό σημαίνει ότι θα τσακωθούμε με οποιονδήποτε πιστεύει ότι μπορεί να παρκάρει πάνω σε μία ράμπα ή με οποιονδήποτε θεωρεί ότι μπορεί να κανιβαλίσει το δημόσιο χώρο και ένας νέος άνθρωπος να μην μπορεί να βγάλει το παιδί του βόλτα με ένα καροτσάκι, ναι με αυτούς τους ανθρώπους θα τσακωθούμε. Αυτό είναι δουλειά της Δημοτικής Αστυνομίας και δεν το θεωρώ καθόλου μικρό.

Επίσης, πρέπει να πούμε ότι τα πεζοδρόμια δεν τα έφερε ο πελαργός σε αυτήν την πόλη. Οι μεγάλες παρεμβάσεις στα πεζοδρόμια φτιάχτηκαν την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, που ήταν μια χαμένη ευκαιρία για την Αθήνα... Αν κάποιος πει ότι σε τέσσερα χρόνια μπορεί να αλλάξει όλα τα πεζοδρόμια της Αθήνας, λέει ψέματα, αλλά σίγουρα όμως μπορούμε να φτιάξουμε τις προδιαγραφές για μία βιώσιμη πόλη για όλους».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

54
σχόλια
 1. avatar Alexis4ever

  Συγχαρητήρια στο νέο μας δήμαρχο, τον κύριο Ηλιόπουλο. Η Αθήνα σε καλωσορίζει πανάξιε δήμαρχε!

 2. avatar Βαθυ ΡΗΜΑΔ

  Νασο μη σκας. Αν δεν εκλεγείς προλαβαίνεις να παίξεις στον δεύτερο κύκλο του καζα ντε παπελ στα ρεπό του προφεσορ.

 3. avatar True

  Άντε γειά προδότη.

 4. avatar Νάσο

  περιμενω με αγωνια να σε δω δημαρχο εχω 2 αρσενικα κουνελια εχω κουμπαρο αλλα μου ελειπε αυτος που θα εκανε την τελετη

 5. avatar -Κασιδιαρης δημαρχος Αθηνας. Ας κανουμε την αλλαγη εχουμε τιποτα να χασουμε; Ελληνικη Αυγη για την Αθηνα.

  -Κάτι έχουμε να χάσουμε. Η τελευταία πόλη που είχε ναζιστή Δήμαρχο είναι το Βερολίνο το 1945 και αν θυμάμαι καλά, δεν το άφησε σε πολύ καλή κατάσταση φεύγοντας

 6. avatar Adekastos mparas

  Νάσος Ηλιόπουλος κολλητός τού Νίκου Καρανικα,αφισοκολλητης της ΚΝΕ,και φιλαρακι τού Αλεξη, αμα πληκτρολόγησετε στο google την φράση "παρέα Τσίπρας ταβέρνα" θα τον δείτε δίπλα στον Καρανικα μαζί με τον Τσίπρα την Περιστέρα τον Τζανακοπουλο τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη και την άλλη την χοτρή την Χατζηγεωργίου που αντικαταστησε την Νοτοπουλου στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης.Καταλαβαινετε τι κάνει ο Τσίπρας βάζει υπουργούς και υποψήφιους δημάρχους (Ηλιόπουλος σήμερα Γαβριήλ Σακελλαρίδης τις προηγούμενες εκλογες) τα φιλαράκια του απο τα παλιά, όχι γιατί είναι άξιοι μορφωμένοι ικανοί κτλπ αλλα για να τα βολεψει οικονομικά και για να τούς ελέγχει ολοκληρωτικά

 7. avatar Στηρίζουμε Ηλιόπουλο. Αυτός μόνο μπορεί να καθαρίσει την μουχρίτσα από τα παχύφυτα στο Παγκράτι.

  Ρε φίλε δεν βλέπεις ότι η πόλη έχει σοβαρό κυκλοφοριακό πρόβλημα, έλλειψη χώρων στάθμευσης, έλλειμμα ασφάλειας, πρόβλημα στις συγκοινωνίες, ανύπαρκτους χώρους επεξεργασίας απορριμάτων, ανύπαρκτες παιδικές χαρές, χώρους πρασίνου, άθλησης κλπ και εσένα σε καίει που θα θηλάζουν τα βρέφη? έλεος ρε παλικάρι από που κατέβηκες εσύ? Μέχρι εκεί φτάνει το σάπιο μυαλό σου?

 8. avatar Γκαλιαμανα απ την Καρδιτσομαγουλα

  Φαίνεται έξυπνο και εργατικό παιδί. Αστράφτει το μάτι του. Θα τον ψήφιζα αλλά ψηφίζω Θεσσαλονικη και έτσι θα το ρίξω στον Μπουτάρη. Τους έξυπνους πρέπει να τους ψηφίζουμε. Πάμε παιδιά, όλοι μαζί.

 9. avatar Υφυπουργός εργασίας που δεν έχει εργαστεί ποτέ, εκτός αν ο χειρισμός ντουντούκας και η αφισοκόλληση μετράει…

  Ψάξαν από δω, ψάξαν από κει, δεν τους κάθισε κανείς και βγάλαν τον τύπο από τό ψυγείο, που τον είχαν για την περίπτωση αυτή. Εγώ στη θέση του θα ντρεπόμουν και θα τους διαολόστελνα.
  Αλλά να πάνε τσάμπα τα εκατοντάδες τετραγωνικά μέτρα αφισοκολλήσεων;

 10. avatar Αυτός φαίνεται χαρισματικός…

  χτυπάει άνετα 3%.

 11. avatar ΓΗ ΤΗΣ ΛΕΜΟΝΙΑΣ

  ΠΟΛΗ ΑΝΟΙΚΤΗ !! , ΔΗΛΑΔΗ ΟΛΟΙ ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ ,, ΟΙ ΛΗΣΤΕΣ , ΟΙ ΑΝΑΡΧΙΚΟΙ ,ΟΙ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑΚΟΙ , ΝΑ ΚΥΡΙΑΡΧΙΣΟΥΝ ΣΤΗ ,ΖΩΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ! ...ΑΣ ΤΟ ΛΑΒΟΥΝ ΥΠΟΨΗ ΤΟΥΣ ΟΙ ΠΙΘΑΝΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ

 12. avatar Jean Baptiste

  Γύρευε τι του έταξε ο Τσιμπλας για να δεχτεί να βάλει το κεφαλι του στον πάγκο του χασάπη.
  Τον βλέπω να τερματίζει πίσω και απο τον πολιτικό γίγαντα Τεντομα.

 13. avatar Βρασίδας

  Αυτός, με τη φάτσα που έχει, στον Πύργο έπρεπε να είναι υποψήφιος, εκεί ως γνωστόν καλλιεργείται η Καλύτερη ποιότητα μάφου.

 14. avatar Σουηδός Βουδιστής

  ετοιμάστε τα λεξοτανίλια όταν μάθετε το βράδυ των εκλογών ποιος μπαίνει στο δεύτερο γύρο με διαφορά πάνω από τα λοατκι του σύριζα και του κιναλ

 15. avatar ΣΥνέχιζε να ΡΙχνεις ΖΑρια

  Γελάω με τις στημένες δημοσκοπήσεις. Πρώτος είναι σίγουρα ο Νάσος Ηλιόπουλος, ένας νέος με όραμα και όρεξη για δουλειά. Είναι δυνατόν οι Αθηναίοι να ψηφίσουν Δεξιούς υποψηφίους, που μας έφεραν τα μνημόνια;

 16. avatar ΠΦΑ

  Εγώ θα ψηφίσω Ηλιόπουλο γιατί υποσχέθηκε ότι προτεραιότητα του είναι να καταπολεμήσει τον ρατσισμό. Ως γνωστό το μεγάλο πρόβλημα της κέντρου Αθήνας είναι ότι οι λιγοστοί εναπομείναντες Έλληνες κάτοικοι παρενοχλούν με την ύπαρξη τους, τους πρόσφυγες από την Αλβανία και το Πακιστάν. Μπράβο ΣΥΡΙΖΑ, συνέχισε έτσι και δεν θα χάσεις

 17. avatar Λογικό συμπέρασμα

  Ο Νασοπουλος του συστήματος Παππά πετσιτη δεν πιστεύω να πάρει πάνω από 5-6 % ταβάνι. Απευθύνεται σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμου όπως ομοφυλόφιλους πρ[...] των Εξαρχείων μικροαπατεώνες και λαθρέμπορους ειδών ρουχισμού και γυναικείων αξεσουάρ. Το ποσοστό αυτών εκεί γύρω είναι.

 18. avatar NADINE

  Εγω στην Αθήνα δεν μένω και δεν θα ξαναπατήσω.
  Αν δεν θέλετε να είσαστε Καμπούλ ξέρετε τι πρέπει να κάνετε.

 19. avatar Αφροξυλανθη Ντεληφυσεκη

  Εγώ θα στηρίξω τον υποψήφιο του συριζα Ηλία Νασοπουλο γιατί πιστεύω πως το πρόβλημα που ταλανίζει αυτή την στιγμή την αθηναϊκή κοινωνία και αποτελεί νούμερο ένα πρόβλημα για όλους τους πολίτες είναι ο δημόσιος θηλασμός.

 20. avatar To λιοντάρι της Πλατανιάς

  Δαγκωτο στο Νασο γιατι θελω να γινει μνημειο στο Ζακ,να γινουν παρελασεις τραβελιων καθημερινα και το παρεμποριο να γινεται στο Συνταγμα.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει