Σε τρεις πυλώνες -το νέο κράτος, την κοινωνική πολιτική και την ανάπτυξη- θα στηρίξει το σχέδιο που θα εξαγγείλει στις 3 του Σεπτέμβρη και στη ΔΕΘ για τη σύγχρονη Ελλάδα ο Γ. Παπανδρέου.

Οι παρεμβάσεις του πρωθυπουργού θα έχουν δεσμεύσεις και εξαγγελίες, όχι όμως και παροχές. Τα όποια «θα» θα περιλαμβάνονται μέσα στη νέα λειτουργία του κράτους και την καινούργια σχέση του με τους πολίτες, καθώς η μάχη παραδοσιακών – καινοτόμων στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ έληξε με απόλυτη επικράτηση των δεύτερων.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο Γ. Παπανδρέου θα εξαγγείλει τον ατομικό λογαριασμό και την κάρτα του πολίτη. Με αυτήν ο καθένας θα κάνει χρήση υπηρεσιών σε υγεία και παιδεία, σε αυτή θα καταγράφονται και οι όποιες ενισχύσεις λαμβάνει. Μόνο που δικαιούχοι των παροχών πρόνοιας δεν θα είναι πλέον όλοι όσοι ανήκουν σε μία κοινωνική ομάδα, αλλά μόνο όσοι πληρούν σειρά οικογενειακών και εισοδηματικών κριτηρίων που θα τεθούν. Ο πολίτης θα δίνει την κάρτα σε όποιο σχολείο ή νοσοκομείο επιλέγει και αυτό θα επιδοτείται κατά το ποσό που του αναλογεί.

Στον τομέα της πρόνοιας η έμφαση θα δοθεί στην αντικατάσταση του επιδόματος ανεργίας με το επίδομα απασχόλησης, τη θέσπιση θέσεων κοινωνικής εργασίας, την πλήρη υγειονομική κάλυψη του πληθυσμού και τη θεσμοθέτηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και της εθνικής σύνταξης. Από εκεί και πέρα, ο πολίτης θα μπορεί να «αγοράζει» προϊόντα, υπηρεσίες και δικαιώματα είτε από δημόσιους είτε από ιδιωτικούς φορείς.

Δεδομένης της ύφεσης που πλήττει την ελληνική οικονομία, ο πρωθυπουργός αναμένεται να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της ανάπτυξης. Θα ανακοινώσει μέτρα διευκόλυνσης της επιχειρηματικότητας με φορολογικά, μισθολογικά, ασφαλιστικά και διοικητικά κίνητρα.

Εν αναμονή των ξένων επενδύσεων η κυβέρνηση θα ρίξει το βάρος στα ΣΔΙΤ, στις συμβάσεις παραχώρησης, στο ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Τίποτα από τα παραπάνω δεν θα έχει νόημα αν συνεχιστεί η διαφθορά και η κακοδιοίκηση που βυθίζουν το Δημόσιο στη σπατάλη και την αναποτελεσματικότητα. Ο Γ. Παπανδρέου θα εξαγγείλει την υπαγωγή όλων των υπαλλήλων σε μία διοικητική αρχή και την πληρωμή τους από ένα κέντρο με βάση το νέο μισθολόγιο.

Πηγή:ethnos.gr