Προτεραιότητες αυτή τη στιγμή για τη χώρα, είναι η 6η δόση και η συμφωνία της 21ης Ιουλίου, υπογράμμισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κ. Καρτάλης, αφήνοντας ανοικτό, στη συνέχεια, το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

«Η πρώτη προτεραιότητα είναι να πάρουμε την 6η δόση, γιατί κανένας δεν θα αντέξει την στάση πληρωμών και η δεύτερη είναι να ολοκληρωθεί η συμφωνία στήριξης της 21ης Ιουλίου σε ένα διεθνές ασταθές περιβάλλον.

Όταν τα εξασφαλίσουμε αυτά, θα έχουμε τη δυνατότητα να μιλήσουμε για την επόμενη μέρα», σημείωσε και πρόσθεσε:
«Αν δηλαδή αυτή η επόμενη μέρα θα χρειαστεί νέα νομιμοποίηση στην κυβέρνηση, δηλαδή εκλογές, ή αν πρέπει να κινηθούμε σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Όποιο και αν είναι αυτό το βήμα, αυτός που θα έχει την τύχη της χώρας, πρέπει να προετοιμάσει την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Δεν είναι δυνατόν να συζητάμε συνέχεια για μέτρα που ρίχνονται στον κουβά, χωρίς να κοιτάξουμε το τέλος της διαδρομής. Το τέλος της διαδρομής έχει ένα χρέος τεράστιο. Μόνο αν η χώρα φτάσει το δημόσιο χρέος της στο 80% ή 90% του ΑΕΠ, θα καταφέρει να σταθεί στα πόδια της».

Ο Κ. Καρτάλης περιέγραψε την κατάσταση ως το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα, λέγοντας: «Δηλαδή, αυτή τη στιγμή η χώρα είναι – να το πω μεταφορικά – μέσα στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα, χωρίς στολή προστασίας. Η κυβέρνηση προσπαθεί να διορθώσει την κατάσταση, χωρίς να είναι εύκολες οι λύσεις και χωρίς να υπάρχουν βαθμοί ελευθερίας».

Μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι δεν έχει γίνει συζήτηση για υφυπουργοποίησή του σε οικονομικό υπουργείο και ζήτησε να κληθούν να πληρώσουν οι πλούσιοι.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα σημαντικό τμήμα της κοινωνίας που δέχεται πολύ σοβαρές πιέσεις. Είναι η μεσαία τάξη η οποία συμπιέζεται. Η υψηλότερη τάξη πιστεύω ότι δεν έχει υποστεί σχεδόν τίποτα, από αυτά τα οποία θα σηματοδοτούσαν μια συνευθύνη, ή μια συνεισφορά στην αντιμετώπιση του προβλήματος», τόνισε.

Ο κ. Καρτάλης εκτίμησε ότι το Μεσοπρόθεσμο ήταν υπεραισιόδοξο «γιατί έβαζε στόχους για το έλλειμμα, που φαινόταν ότι μέσα στην ύφεση δεν θα μπορούσαν να γίνουν πραγματικότητα».

Σε ό,τι αφορά στην Ελληνική Στατιστική Αρχή και τις αντιρρήσεις μελών της για τον υπολογισμό του ελλείμματος, ο βουλευτής απάντησε ότι «θεωρώ ότι η Eurostat είναι αναγκαίο να δώσει μια σαφή απάντηση, τεκμηριωμένη και να συμπληρώσει αυτά που ανακοίνωσε στην επιτροπή της Βουλής ο κ. Γεωργίου, ο πρόεδρος του ΕΛΣΤΑΤ, για να κλείσει κάθε θέμα, από αυτό που έχει ανοίξει»